Sprawdź, czy dochodzi zasilanie do układu odchylania pionowego? Może brakować 12V zasilania układów sterujących. Podaj rodzaj chassis w tym TV, bo były aż trzy wersje.
Wcześniej ten tv miał poszerzony obraz i miałem wymienić c402 i c403 ale nie zdarzyłem. Co radzicie zrobić??. Napięć jeszcze nie mierzyłem jutro zmierzę.
Jeszcze takie banalne pytanie. Kreska na ekranie jest pozioma? Zmierz też napięcie zasilania linii (125V). Do szukania elementów używaj pierwsze schematu, tak prościej znaleźć.
Obawiam się, że nie bardzo to zasilanie rozumiesz. Te napięcia, które zmierzyłeś są w porządku. Mierzy się je po diodach, czyli tam, gdzie napisali je na schemacie i to zrobiłeś. Brakuje ich na pinach trafa, bo tam napięcia są wytwarzane w innej postaci, prawidłowo. Napisz, czy ta linia na ekranie jest poziomo, już teraz mam wątpliwości. W poprzednim poście pisałem o IC301 i to na nim napięcia są istotne.
Na pinach trafa jest napięcie zmienne i tu pomiar nie miał sensu, bo wiemy, że działa. Informacja, że na pin 7 IC301 nie ma napięcia jest istotna. Trzeba sprawdzić, gdzie to napięcie ginie? Czy R410 na pewno jest dobry, jak zły, wymień.
Hej wymieniłem ten rezystor i działa TV. Tylko ze obraz jest poszerzony i ma przebarwienia (ale to niestety nie mam pętli żeby go rozmagnesować). Te przebarwienia jeszcze ujdą ale z tą geometrią coś trzeba zrobić.
Masz o 4V za wysokie zasilanie linii, przyczyną może być zasilacz. Na wszelki wypadek wymień bez sprawdzania C851 (22µF/35V w zasilaczu). Tu tryby serwisowe do ustawienia:
Zmierz napięcie 125V (linia) w momencie wystąpienia feleru, czyli zmiany szerokości. Jeżeli napięcie się zmienia, to do wymiany SMR40200, HIS0169, C851, albo odpowiedni (KIT) serwisowy do tego zasilacza. Jeżeli napięcie dobre, to C402, C403 i jeszcze C404 też mają wpływ na szerokość.
✨ Telewizor Samsung CK-5073T z chassis SCT11B ma problem z brakiem obrazu i dźwięku oraz poziomą białą linią o grubości około 2 mm na środku kineskopu. Przyczyną jest brak odchylania pionowego spowodowany brakiem napięcia 24V na pinie 7 układu IC301, co wynikało z uszkodzonego rezystora R410. Po wymianie rezystora telewizor zaczął działać, jednak obraz jest poszerzony i występują przebarwienia, prawdopodobnie z powodu braku rozmagnesowania kineskopu. Zasilanie linii 125V wynosiło 129V, co jest nieco za wysokie i może wskazywać na problem z zasilaczem; zalecana była wymiana kondensatora C851 (22µF/35V). Problemy z geometrią obrazu i szerokością mogą być związane z kondensatorami C402, C403 i C404. Regulacje w trybie serwisowym nie przyniosły poprawy. W trakcie eksploatacji pojawiła się ponownie linia na ekranie, ale po wyłączeniu i ponownym włączeniu problem ustąpił. Pomiar napięć i analiza schematu były kluczowe do diagnozy i naprawy. Wygenerowane przez model językowy.