logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zaktualizować BIOS w IBM 6840QDG z niemieckiego na angielski?

Lewy-m 27 Maj 2008 00:03 1942 4
REKLAMA
  • #1 5185110
    Lewy-m
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Witam!

Kupiłem płytę główna IBM 6840QDG na Allegro. Jest tam procek P III 866 MHZ. Problem jest z BIOSEM. Dokładniej z językiem (niemiecki), oraz z komunikatem (167 keine aktualisierung des prozessor - bios gefunden. Eine der folgenden optionen auswahlen) mówiącym o aktualizacji BIOSU.
    Wchodziłem na stronę IBM i szukałem tam nowego biosu, jest tego dość dużo a nie chcem wybrać złego i zniszczyć płyty... Może ktoś aktualizował już taką płytę?

Parametry płyty głównej i BIOS'u:

--------[ Płyta główna ]------------------------------------------------------------

Właściwości płyty głównej:
    ID płyty głównej <DMI>
    Nazwa płyty głównej IBM 6840QDG

--------[ BIOS ]--------------------------------------------------------------------
    Właściwości BIOS'u:
    Typ BIOS'u IBM
    Numer modelu BIOS'u IBM 6840QDG
    Numer seryjny BIOS'u IBM KBWCMRA
    Wersja BIOS'u IBM PIKT35A
    Data BIOS'u systemowego 07/27/01
    Data BIOS'u wideo 03/31/00
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5185311
    SP2UKP
    Poziom 16  
    Ocena: 28
    Witam,
    Płyty nie aktualizowałem, ale zajrzałem na stronę IBM.
    Biost dla twojej płyty znajdziesz na stronie
    http://www-307.ibm.com/pc/support/site.wss/document.do?lndocid=MIGR-4MBUDT
    Najnowsza wersja to pikt37a (w pliku o nazwie pijt31a.exe, plik o nazwie pijt37a.exe po uruchomieniu zrobi Ci dyskietkę do aktualizacji biosu).
    Jest tam też instrukcja (po angielsku) jak zaktualizować obsługę procesorów bez aktualizacji biosu.
    Przed aktualizacją polecam lekturę pijt37a.txt
    Sprawa wydaje się dziwna, bo we wcześniejszych wersjach BIOSu ten procesor był już obsługiwany (chyba, że ktoś zrobił downgrade obsługi procesorów). W związku z tym pytanie, skąd masz informacje o typie procesora? Z jego obudowy?
    Co do języka, zwykle jest możliwość zmiany, co najmniej na angielski (w Biosie).
    Jeśli chodzi ew. uszkodzenie to raczej bez obaw (płyta główna z niewłaściwym BIOSem raczej nie ruszy). Jeśli chcesz być maksymalnie pewny że uda się przywrócić stan poprzedni, zlokalizuj kostkę EPROM na płycie głównej, odczytaj jej symbol i poszukaj kogoś kto ma programator do takiej kostki. Poproś go o zrzucenie starego BIOSu na dyskietkę.
    W razie problemów z tej dyskietki można nagrywarką kości EPROM odtworzyć stan poprzedni.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 7701621
    euros12345
    Poziom 2  
    Witam ja też chciałbym zaktualizowac BIOS mam ten sam model płyty głównej :
    Oto jej specyfikacje:
    Pole Wartość
    ID płyty głównej <DMI>
    Nazwa płyty głównej IBM 6840QDG

Typ BIOS'u IBM
    Numer modelu BIOS'u IBM 6840QDG
    Numer seryjny BIOS'u IBM 55006K3
    Wersja BIOS'u IBM PIKT36d
    Data BIOS'u systemowego 03/06/02
    Data BIOS'u wideo 04/04/28
  • REKLAMA
  • #4 7701889
    jever 23
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 280
    W poście wyżej masz wszystko dokładnie opisane - więc w czym problem?
  • #5 7701975
    euros12345
    Poziom 2  
    Zrozum że bios się różni swoją wersją słyszałem ze jak sie zainstaluje nowego Biosa nie do tej wersji komputer może się nie włonczy.
REKLAMA