logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Info przy starcie PC: "167 no processor bios update fou

Zeboa 19 Wrz 2007 21:27 3021 9
REKLAMA
  • #1 4301022
    Zeboa
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Temat już poruszany na necie, ale nic nie powiodło się.
    Kasowałem CMOS, ustawiałem: default values, 'processor control' - jest na disabled i jest tak domyślnie przy defaultowych ustawieniach.
    Ale o co chodzi, chodzi o komputer IBM:

Machine type: 6578
    Model: HDG
    Bios date: dd,mm,yyyy, 11.05.2003
    Ram: 64 MB

Włożyłem tam procesor, zgodnie z instrukacjami ibm PENTIUM III 800 MHz, Coppermine (6x133).
    Data biosu to 2003 r. a mimo to pojawia się info przy starcie komputera: 167 no processor bios update found.

Ma kto jaki pomysł, na rozwiązanie tego problemu?
    :!:
  • REKLAMA
  • #2 4301038
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Wgraj nowszy bios.
  • REKLAMA
  • #4 4303728
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1105
    Z tej strony co podałeś ściągnij dyskietkę Detect BIOS version i sprawdź jaką masz wersję. Data biosu w komputerze wydaje się dziwna, biorąc pod uwagę że u producenta nie ma tego biosa.Jaki miałeś poprzedni procesor ? Na pewno masz w komputerze FSB 133MHz ?
  • REKLAMA
  • #5 4304027
    Zeboa
    Poziom 13  
    u producenta jest jak sądze najnowszy(?): 14 nov. 2003 (wiem bo pobrałem z ibm'a flash-bios i kliknąwszy nań ino(na plik update), pisało: this file was creatd on Nov 14.2003) na stronie podają datę: 2003.11.06 - zatem rrrrr,mm,dd.

U siebie sprawdziłem datę biosu z poziomu rejestrów, Aidą i w samym biosie i pokazuje mi się: 11.05.2003 (mniemam, że w tej dacie chodzi o miesiąc listopad, a nie o maj).

Procek nie wiem jaki miałem niestety, teraz mam 133FSB. W manualu do tej plyty (ściągnąłem go z ich strony) pisze że procki pentum III chodzą na magistrali 100 i 133 MHz; zreszta chpiset: Intel® 815E chipset

Dodam ze raz piszą, ze 133 (na stronie) ale w manualu PDF piszą, że albo 100 albo 133.

(wklejaniu nie działa, wkleiłbym linka...)
    Technical support
  • #7 4304141
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10437
    Na stronie IBM powinien byc program do aktualizacji mikrokodow. Jezeli nie to mozna probowac podmienic recznie.
  • REKLAMA
  • #8 4306501
    Zeboa
    Poziom 13  
    Sprawa sie rozwiązała, sfleszowałem biosa i irytujacy błąd już się nie pojawia.
    Jako ciekawostkę dodam, że data biosu nie zmieniła się ...
    Pozdrawiam i dzięki za pomoc !
    Poprawiłem TONI_2003
  • #9 4307047
    0__0
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    te ibmy tak mialy - przy kazdej zmianie procesora na inny (nawet jak wymieniales powiedzmy celerona 800 na p3 800 trzeba bylo flashowac bios bo inaczej wyskakiwal ten komunikat -prawdopodobnie przy flashowaniu biosu na stale zapisywala sie w biosie informacja o wlozonym procesorze.
  • #10 5154089
    za1d
    Poziom 1  
    Ja mam prawie identyczny problem bo też płyta główna IBM dla dodatkowych informacji podam dane wykryte przez EVEREST'a:

Właściwości BIOS'u
    Typ BIOS'u______________________IBM
    Numer modelu BIOS'u IBM__________6270N6G
    Numer seryjny BIOS'u IBM__________CZ05B5V
    Wersja BIOS'u IBM_________________PUKT22A
    Data BIOS'u systemowego____10/01/02
    Data BIOS'u wideo___________12/02/19

Producent BIOS'u
    Nazwa firmy International Business Machines Corporation
    Informacje o produkcie http://www.ibm.com/products/us
    Uaktualnienia BIOS'u http://www.esupport.com/biosagent/index.cfm?refererid=40

Problemy i Sugestie
    Sugestia Are you looking for a BIOS Upgrade? Contact eSupport Today!
    Sugestia BIOS systemu jest starszy niż dwa lata. Uaktualnij go jeżeli trzeba.

Wogóle nie ma możliwości w tym biosie podkręcić procka. Korzystałem z innego programu do odczytywania danych z biosa i właściwości procków i napisane było Your CPU speed 800 MAX 866 za chiny nie moge podkręcić, wkładam inny procek z poprzedniej płyty która uległa zniszczeniu o prędkości oryginalnej 866. Pomóżncie te strony co są wyrzej podane przez eweresta to nie czaje o co tam chodzi.

Mam jeszcze drugie pytanko, czy robi różnice jaką kolwiek jeśli procek który kupiłem wraz z płytą ma 1,7V napięcia a ten co chcę włożyć ma 1,75V. Czy to 0,05V robi róźnice że nie wykrywa mi procka? Nie wiem pomocy.

P.S Procek z płytą to: Intel Pentium III 800/256/133/1,7V
    procek który chce wmontować to Intel Pentium III 866/256/133/1,75V

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył komunikatu "167 no processor bios update found" pojawiającego się przy starcie komputera IBM typu 6578, model HDG, wyposażonego w procesor Pentium III 800 MHz Coppermine (6x133) oraz BIOS z datą 11.05.2003. Pomimo posiadania BIOS-u z 2003 roku, który według producenta IBM miał być aktualny, pojawiał się błąd wskazujący na brak wsparcia procesora w BIOS-ie. Dyskusja wyjaśniła, że mimo pozornie aktualnej wersji BIOS-u, konieczne było jego ponowne sfleszowanie (aktualizacja), co rozwiązało problem i usunęło komunikat. Wskazano, że IBM wymagał aktualizacji BIOS-u przy każdej zmianie procesora, nawet na model o podobnych parametrach, ponieważ BIOS zapisywał informacje o procesorze na stałe. Poruszono także kwestie ustawień FSB (Front Side Bus) 133 MHz, chipsetu Intel 815E oraz opcji w BIOS-ie dotyczących kontroli procesora i aktualizacji mikrokodu. Wskazano na dostępność narzędzi do wykrywania wersji BIOS-u oraz aktualizacji mikrokodów na stronach IBM. Podsumowując, rozwiązaniem było ponowne wgranie najnowszego BIOS-u, co usunęło błąd i umożliwiło poprawne rozpoznanie procesora Pentium III 800 MHz.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA