logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nokia 6680 + SP Lock Status : SP Data IS corrupted!

lukaszpieter 29 Maj 2008 14:50 3103 13
REKLAMA
  • #1 5194114
    lukaszpieter
    Poziom 11  
    Witam...Chce zdjąć simlocka z telefonu nokia 6680. Telefon jest przywieziony z UK ale nie mam pojęcia z jakiej sieci. Znalazłem na forum DVHK opis jak postępować przy zdejmowaniu simlocka programem BB5 unlocker.

Połączyłem telefon kabelkiem DKU5 i wszytko ładnie sie komunikuje - tylko w programie wyskakuje mi taki log:

Cytat:
    Phone ID: V 04wk47_m_v14.2.1 09-11-06 RM-36(c)
    IMEI: 355661005500277

SPVer: SIMLOCK SERVER VERSION 56 - Increased
    SP_F: FFFFFFFFFFFFFFFF SP_P: FFFFFFFFFFFFFFFF
    SP Lock Status : SP Data IS corrupted!

Co powinienem w takiej sytuacji zrobić ??
  • REKLAMA
  • #2 5194123
    dziekanone
    Poziom 29  
    Ocena: 15
    Masz uszkodzone certyfikaty, więc albo Ty je uszkodziłeś albo dostałeś już takowy. Przeliczenie ask->rpl pozostaje.
  • #3 5194156
    lukaszpieter
    Poziom 11  
    A czy możesz mi coś podpowiedzieć jak to uczynić??
  • #4 5194193
    Artech
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 48
    Witam wgraj backup.:)który sie utworzył w programie, o ile sie utworzył :)
  • REKLAMA
  • #5 5194236
    lukaszpieter
    Poziom 11  
    Tak utworzył sie backup tylko to mi nie pomogło. Widocznie telefon wcześniej był już uwalony. Jak go przywiozłem, w telefonie włączało się tylko podświetlenie wyświetlacza. Ale po wgraniu softu od nowa działa jak na razie tylko niestety żadna karta sim nie działa. Znasz może kogoś kto by przeliczył ask>rpl

A na przykład jest jakiś sposób aby np. wgrać do telefonu wszystko od nowa - jak np. do tunera za pomocą złącza JTAG
  • #6 5194502
    archi3
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    najlatwiej bedzie zaniesc do komisu ktory ma advance boxa. powinna byc chwila krzyku i po zabawie
  • #7 5196212
    Bult
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Z tego co mi wiadomo to Advance robi locka przy zablokowanych licznikach a nie naprawia uszkodzonych certyfikatow.
    Co do naprawy musisz zczytac ask z telefonu poslac do przeliczenia otryczmasz plik RPL ktory wgrywasz i telefon smiga :)
  • REKLAMA
  • #8 5196785
    poochone
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 164
    archi3 napisał:
    najlatwiej bedzie zaniesc do komisu ktory ma advance boxa. powinna byc chwila krzyku i po zabawie

Moze mi powiesz ze advance naprawia uszkodzone certyfikaty.
    Wiesz co nie wprowadzaj w blad unserow.
    Advans robi loki na takiej samej zasadzie co darmowy program dejana.
    Wiec czy to robisz kablem DKU-5 czy jakims boxem to robisz to na tej samej zasadzie
  • #9 5196972
    vielki
    Poziom 21  
    Ocena: 8
    Advence robi jak masz zablokowane liczniki
    ale jak masz uwalone certy to jedyny ratunek to ask -> rpl

ale pamietaj ze to nie musi rozwiazac twojej sprawy
    jezeli dostales ten fon od tak (zakladam uszkodzony) to byc moze rap lub uklad ladowania moze byc uszkodzony :/
  • #10 5196989
    dziekanone
    Poziom 29  
    A skąd pomysł o układzie ładowania? Przecież telefon działa.
  • REKLAMA
  • #11 5197180
    lukaszpieter
    Poziom 11  
    Jak narazie telefonik działa, no ale bez karty sim w środku. Normalnie sie ładuje, działa karta MMC\SD - wszystko jest jak narazie OK wiec nie wydaje mi sie żeby jakaś elektronika była uszkodzona w telefonie.

A czy może mi ktoś napisać jak z czytać ASK i kto może mi to przeliczyć - oczywiście za odpowiednią odpłatą
  • Pomocny post
    #12 5197313
    gomezf1
    Spec od GSM
    Ocena: 19
    Nie wiem czy nie łamie regulaminu, jeżeli tak proszę o wykasowanie.

Na tej stronie możesz "kupić" usługę, jest też opis i program do pobrania dzięki któremu przeczytasz ASK i wgrasz przeliczonego RPL-a.

Sorry za gafę ;)

www.bestgsm.pl
  • #13 5215776
    krzysiek_14
    Poziom 19  
    Witam
    dostałem taki sam telefon z takim samym objawem, przelicznie RPLa u mnie nie pomogło telefon cały czas się tak samo zachowuje, nie wiem czy to jest uszkodzenie płyty czy softu. Może ktoś ma jeszcze coś podobnego.
  • #14 5215811
    zeezoo
    Poziom 26  
    Ocena: 19
    Najpierw najlepiej zrobic full erase, potem najwyzsza wersja softu i dopiero wgrac rpl'a.

Tel wstanie bankowo jesli nie jest to uszkodzenie HW.

Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zdjęcia simlocka z telefonu Nokia 6680 sprowadzonego z UK, którego sieć jest nieznana. Telefon komunikuje się z programem BB5 Unlocker przez kabel DKU-5, jednak pojawia się błąd wskazujący na uszkodzone certyfikaty (SP Data corrupted). Uszkodzenie certyfikatów może być wynikiem wcześniejszych prób odblokowania lub wad fabrycznych. Rozwiązaniem jest odczytanie pliku ASK z telefonu, przesłanie go do przeliczenia na plik RPL, a następnie wgranie RPL do telefonu. Backup danych z programu może nie pomóc, jeśli certyfikaty są uszkodzone. Usługa przeliczenia ASK na RPL jest dostępna komercyjnie, np. na stronie bestgsm.pl. Advance Box i podobne narzędzia nie naprawiają uszkodzonych certyfikatów, a jedynie resetują liczniki blokad. Zalecane jest wykonanie pełnego erase, wgranie najnowszego softu, a następnie wgranie pliku RPL. W przypadku braku efektu problem może leżeć w uszkodzeniu hardware, jednak telefon działa poprawnie poza blokadą SIM.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA