logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdjąć simlocka z Nokia 6680? SP data IS corrupted w Dejan Free

krzysiek-b11 15 Gru 2007 23:49 2648 6
REKLAMA
  • #1 4592216
    krzysiek-b11
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    witam!
    Dostałem 6680 do simlocka. Rap v2.12 gdy daje unlock we free dejana wyskakuje mi ''SP data IS corrupted'' probowałem na dku-5 noki, blue-stara, i wyemulowanym com direct comem. I ciągle to samo. Postanowiłem więc podłaczyc ww nokie do bb5 boxa, który niestety nie ma tego modelu w obsłudze:(, ale zrobilem to tylko w celu zczytania telefonu. BB5 box poprawnie odczytał model, iMEI itp i pokazal 0 błędnych kodów na 3 z klawiatury i 0 na 10 po kabu. Więc co tu może byc grane? podobno juz ktoś grzebał w tym tel wiec podejrzewam ask->rpl ale dlaczego box zczytal 0 blednie wprowadzonych kodów???
  • REKLAMA
  • #2 4592237
    dn666
    Poziom 13  
    A co pokazuje JAF, Mt-box bądź jakiś box z rodziny ufs-3? Też poprawnie wyświetla imei itp.
    Też skłaniam się ku ask/rpl ale lepiej sprawdzić 3 razy niż później płacić za liczenie rpl'a.
  • REKLAMA
  • #3 4592271
    arti123
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 96
    jak odczytałeś bb5boxem to mniej więcej coś takiego powinno się pokazać
    ------------------------------------------------
    SP LOCK status:
    Config Key: 2600100000000000
    Block 1: CLOSED Type 5 Data: 26001F
    Block 2: CLOSED Type 5 Data: 26001F
    Keyboard wrong codes counter: 0 wrong tries from max. 3 tries
    Cable wrong codes counter: 0 wrong tries from max. 10 tries
    -------------------------------------------------

no i teraz pytanko... co ci się pokazuje w Config Key ??
  • #4 4592286
    krzysiek-b11
    Poziom 24  
    -box poprawnie pokazuje imei.

@@rti pokazuje wlasnie cos takiego...config key...nie pamietam dokladnie a tel ten mam w pracy:/ najszybciej jak sie da powklejam logi:D
    Panowie licze na waszą pomoc:D
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 4592416
    arti123
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 96
    krzysiek-b11 napisał:
    -box poprawnie pokazuje imei.

@@rti pokazuje wlasnie cos takiego...config key...nie pamietam dokladnie a tel ten mam w pracy:/ najszybciej jak sie da powklejam logi:D
    Panowie licze na waszą pomoc:D
    pozdrawiam

jeśli będzie coś takiego:

Config Key: FFFFFFFFFFFFFFFF

to tylko ask-rpl
  • REKLAMA
  • #6 4593074
    fokus73
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    Ktoś juz się bawił w domowego ściągacza smoków i uwalił :) Po przeliczeniu wszytko wróci do normy.
  • #7 4597145
    krzysiek-b11
    Poziom 24  
    ask->rpl
    dzieki wszystkim
    zamykam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy zdjęcia simlocka z telefonu Nokia 6680, gdzie podczas próby odblokowania za pomocą Dejan Free pojawia się błąd "SP data IS corrupted". Próby odczytu i odblokowania wykonano na różnych interfejsach (dku-5, blue-stara, emulowany com direct) bez powodzenia. Podłączono telefon do BB5 Box, który poprawnie odczytał model, IMEI oraz liczniki błędnych kodów (0 błędów na 3 próby z klawiatury i 0 na 10 z kabla), jednak model nie jest oficjalnie wspierany przez BB5 Box. Dyskusja sugeruje, że problem wynika z uszkodzonego pliku ask/rpl, co jest typowe przy wcześniejszych nieudanych próbach odblokowania. Wskazano, że jeśli Config Key w odczycie wynosi FFFFFFFFFFFFFFFF, to konieczne jest użycie pliku ask-rpl do naprawy. Po przeliczeniu i poprawnym wgraniu pliku rpl telefon powinien zostać odblokowany. Podsumowując, rozwiązaniem jest pozyskanie i wgranie poprawnego pliku ask-rpl, co przywróci prawidłowe dane simlocka i umożliwi odblokowanie telefonu Nokia 6680.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA