logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podkręcanie Athlon 2400+ XP na płycie Epox 8RDA - optymalne ustawienia?

Najgorszy 28 Sty 2004 17:27 5518 16
REKLAMA
  • #1 494264
    Najgorszy
    Poziom 11  
    Cześc, to mój debiut w podkręcaniu więc mam pare pytań.Posiadam procesor athlon 2400+ xp na płycie epox 8rda i pamięci nanya 256 mb(333) - 2 sztuki dla wykorzystania nforce2.Procesor jak wyczytałem na programie aida32 to thoroughbred -B. Poczytałem troche wczesniejszych temató i była porada aby pamiec była tak samo taktowana jak procesor, wiec podkreciłem FSB frequency z 133 Mhz do 166 Mhz a CPU Clock ratio z 15 na 12.5. Tym uzyskałem athlona 2600.Teraz ruszyłem znowu mnożnik na 13 dało to 2700 ale przy ładowaniu systemu(Win XP) komp sie resetuje i tak w kółko. I mam takie pytanie czy to już za dużo czy trzeba zainstalowac system na nowo przy ustawieniu na athlona 2700 ?
    Potem ustawiłem pamięc na turbo co dało takie ustawienia:
    T(ras) 6
    T(rcd) 2
    T(rp) 2
    Cas Latency 2.5
    Sam bios tak ustawił, czy można jeszcze coś w tym zmienić żeby było lepiej ?
    I ogólnie chodzi mi o to jak można ustawić FSB i Clock ratio żrby było najlepiej i najwydajniej dla mojego procesora (Athlon 2400+ Xp), może ktoś już użwał tego sprzętu i podkręcał.Za podpowiedzi z góry dziękuje i najlepiej odpowiada mi kontakt na GG 1302815.
  • REKLAMA
  • #2 494851
    Najgorszy
    Poziom 11  
    No kurde nikt nie chce pomóc.Ani na GG nikt nie pisze ani tutaj.
  • REKLAMA
  • #3 495193
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    1. jak widze pytanie takie: " czy trzeba zainstalowac system na nowo" to padam ze smiechu. (nie, nie trzeba - skad ten pomysł?)
    Jak widze nie wiesz nic o podkrecaniu, nie chcialo ci sie pewnie przejrzac innych postow. Uzytkownikom szkoda pewnie czasu na objasnianie Tobie krok po kroku na czym polega podkrecanie. Troche sie zopientuj w temacie aby wiedziec o co pytac.

Poza tym forum jest po to zeby udzielic odpowiedzi moglo kilka osob, wzajemnie wykorzystaujac wczesniejsze porady innych userow i twoje odpowiedzi. Wreszcie jest to po to, zeby moc skorzystac z archiwum w przyszlosci. A na gg chcesz szukc sobie prywatngo serwisanta. (Jak ktos ma czas i ochote.)
  • #4 495217
    Najgorszy
    Poziom 11  
    Jak widze wpadłes na to że to mój pierwszy raz jeżeli chodzi o podkręcanie.Wcześniejsze posty też czytałem i już coś tam podkręciłem, pytałem tylko czy to co zrobiłem nie narobi mi szkody.Widac niezbyt uważnie czytałeś to co napisałem.A co prywatnego serwisanta to też raczej nie trafiłes ponieważ pierwszy raz używam takiego sposobu komunikacji bo miałem o tym własne zdanie, i jedno jest pewne nie myliłem sie.Każdemu zaraz zdaje sie że trzeba już coś wiedziec a co mają zrobić tacy co zaczynają. I jeszcze to "jak słysze o instalowaniu systemu to mnie śmiech bierze...." czasmi zastanów sie co piszesz bo dla Ciebie to może jest jasne.Dzieki wszystkim za pomoc i życze powodzenia w życiu z takim podejściem.
  • #5 495958
    regis440
    Poziom 14  
    a masz zainstalowana latke na Blastera??
    u mnie na nieopdkreconym resety byly tak co kilka dni na podkreconym odrazu,zanim sie polapalem o co chodzi,

na to schorznie reinstal windy + format dysku pomogl by na pewiem czas

proponuje tez czs latency na 3 i taktowanie pamieci synchroniczne,z taktem procesora

jezeli na tych ustawieniach jest stabilnie to cas na 2,5 a moze nawet i na 2 i pamieci synchronicznie z prockiem

ja mam pamieci no name 3T i do 333 chodza na 2T z podiesionym napieciem o 1%
  • #6 496168
    Najgorszy
    Poziom 11  
    Dzieki za podpowiedź. Zwiększyłem napięcie procesora do 1.7v i teraz myka jako athlon 2.7+ taktowany zegarem 2200 Mhz. A temperatura to 45 stopni.Spróbuje pobawic sie teraz tym CAS tylko chciałbym poznać zasade podnoszenia napięcia w pamięciach, bardziej może jako ilości V niż procentowo.I jeszcze takie pytanie skąd mam wiedzieć jaka jest tempertura pamięci, czy jest jakis program lub po czy poznać że jest to już max ?
  • #7 496322
    regis440
    Poziom 14  
    to zalezy o dllyty glownej czy napiecie podnosi sie o kilka % albo volt,efekt koncowy jest taki sam, mozna sobie przeliczyc o ile procent sie podnioslo napiecie na procku podnoszac je np o 0.05V i odwrotnie

z cas jest tak ze im mniej tym lepiej,a jest to ilosc cykli procesora potrzebna na odczyt danej z pamieci

200 mhz podkrecenia to troche malo jak na ta plyte i ten procesor,na poczatek sproboj czy by dzialalo 200*10 jezeli dziala z fsb 200 to zwieksz mnoznik,
  • REKLAMA
  • #8 496452
    Najgorszy
    Poziom 11  
    Własnie napięcia na płyciemojej podnosi sie w voltach ale ta podziałka jest troche mało wyskalowana i skok jest duży.Spróbuje na FSB 200 tylko najpierw powiedz mi czy ta pamięć tak pójdzie bo wydaje mi sie że ten rodzaj ddr (333) to ma max chyba 180 ? I zastanawiam sie nad tym co zrobić bo nie moge mieć otwartej obudowy a jak założyłem bok to zyskałem na temp. 7 stopni i jest teraz 54 -55. Czy wiatrak do obudowy da takie same efekty jak zdjęcie jej bocznej osłony ?
  • REKLAMA
  • #9 496671
    Grzełka
    Poziom 13  
    Ocena: 12
    Ja zamontowałem wiatrak na obudowie i niewiele to daje - bez obudowy 43 stopni
    z obudową bez dodatkowego wiatraka 51 stopni
    z obudową i wiatrakiem 48 stopni
  • #10 497086
    regis440
    Poziom 14  
    Najgorszy napisał:
    .Spróbuje na FSB 200 tylko najpierw powiedz mi czy ta pamięć tak pójdzie bo wydaje mi się że ten rodzaj ddr (333) to ma max chyba 180 ?

jaki rodzaj pamieci ??
    sa pamieci 333 i pamieci 333 i jedne sa innym nierowne,jedne dzialaja na 333 i niewiele da sie z nich wyciagnac inne sie kreca lepiej niz 400,jaeeli mas firmowki (twinmos,kinkston ,infineon itp )to moga dzialac nawet na 500 ,pamieci no name sa slabsze,ale to nie oznacza ze sie nie beda dzialac z fsb 200,na twojej plycie mozna chyba podnosic napiecie tez dla pamiecico daje dodatkowe mozliwosci

jeezeli chodzi o temperature 55C to nie jest tak najgorzej,jak na podkreconego procka,ale sadzac po wzroscie temperatury wewnatrz komputera po zamknieciu obudowy to jest tam wiecej zrodel ciepla,u mnie temp po zamknieciu wzrasta o 3-4C,nie mam dodatkowych wentyli,dodatkowy wiatrak(a nawet 2)powinien pomoc,

nie ma lepszej metody na zbice temperatury jak otworzenie obudowy(nie liczac WC i chlodzenia sprezarkowego :twisted: )mozna zastosowac jeszcze kanal ktorym powietrze bedzie zasysane przez wentylator na procesorze z zewnątrz a nie ze srodka obudowy

pamietac trzeba ze kazdy dpdatkowy wentylator upodabnia dzwiekiem komputer do odkurzacza:)
  • #11 535591
    Golota
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    Ja swojego athlona 2400 XP Throughbead - B ma ustawienia (133x 15) zmnijszylem mnoznik na plycie na 7,5 i FSB dalem na 200 i poszedl (bez ruszani napiecia ) natomiast na mnoznku (10 x 200 ) po wykryciu dyskow stanol i ani drgnie. I nie wim czy jak dam wiecej to czasem ni spale procka.
  • #12 1300107
    olo.d
    Poziom 15  
    A cy kolega Golota moze zdradzić jak to u niego było z mnoznikami bo u mnie jakimś cudem są zablokowane na tym samym procku.

Sorki popatrzylem ze temat z marca ale nie spojzałem na date a tu troche gorzej :oops: :D
  • #13 1300530
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    olo.d - niektore procki sa zablokowane, niektore nie. zalezy od daty produkcji. miales pecha i tyle.
  • #14 1302382
    olo.d
    Poziom 15  
    teraz wiem ze mialem pecha, tylko myślałem że ktoś przez ten czas znalazł sposob na odblokowanie mnożnika, oczywiscie wiem o mozliwości zwierania odpowiednich nozek procka ale myślałem o czymś mniej agresywny :( bo jakoś nie widzi mi sie zwieranie paru wyprowadzeń.
  • #15 1304437
    nom
    Poziom 23  
    Ocena: 83
    olo.d napisał:
    myślałem o czymś mniej agresywny :( bo jakoś nie widzi mi się zwieranie paru wyprowadzeń.

A łączenie mostków jak Ci się widzi?;-)
  • #16 1304538
    adass
    Poziom 25  
    Ocena: 119
    Witam . Czy w tym zestawieniu mozna coś pokręcić?
    Załączniki:
    • Podkręcanie Athlon 2400+ XP na płycie Epox 8RDA - optymalne ustawienia? kr1.gif (4.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Podkręcanie Athlon 2400+ XP na płycie Epox 8RDA - optymalne ustawienia? kr.gif (5.21 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #17 1305097
    olo.d
    Poziom 15  
    mostki jak najbardziej tylko z tego co słyszaleme i czytalem na necie to w tego typu procku to nic nie da. ale moze sie myle.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy podkręcania procesora Athlon 2400+ XP (Thoroughbred-B) na płycie głównej Epox 8RDA z pamięciami Nanya DDR333 256 MB (2 sztuki) w konfiguracji nForce2. Użytkownik podniósł FSB z 133 MHz do 166 MHz i zmienił mnożnik CPU z 15 na 12,5, osiągając Athlona 2600+. Próba zwiększenia mnożnika do 13 (2700+) powodowała niestabilność i reset systemu Windows XP. Poruszono kwestię, że reinstalacja systemu nie jest konieczna przy zmianach podkręcania. Zalecano synchronizację taktowania pamięci z FSB procesora oraz eksperymentowanie z timingami pamięci (np. CAS latency 2,5 lub 2, T(ras) 6, T(rcd) 2, T(rp) 2). Podnoszenie napięcia CPU do około 1,7 V poprawiło stabilność przy 2,7 GHz, a temperatura procesora utrzymywała się na poziomie około 45-55°C, zależnie od wentylacji obudowy. Dyskutowano o ograniczeniach pamięci DDR333, które mogą mieć maksymalny stabilny takt około 180 MHz, oraz o wpływie wentylacji na temperaturę. Poruszono także temat blokady mnożnika w niektórych egzemplarzach Athlona 2400+ i metodach jego odblokowania, takich jak łączenie mostków lub zwieranie nóżek procesora, choć nie zawsze skuteczne. Wskazano, że podnoszenie napięcia pamięci odbywa się w woltach, a zmniejszanie timingów pamięci poprawia wydajność, ale wymaga testów stabilności. Ogólnie zalecano ostrożne podkręcanie, synchronizację pamięci z FSB oraz monitorowanie temperatur i stabilności systemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA