logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nagły problem z dyskiem - niby nie działa, ale...

Vitoss 30 Maj 2008 10:38 1512 6
  • #1 5196771
    Vitoss
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Wczoraj pojawił się jakiś błąd przy niektórych plikach (jakieś pliki od skórek do komunikatora, że system nie może ich odczytać). Po restarcie kompa i uruchomieniu CHKDSK, system uruchomił się niby normalnie - w zasadzie działał prawidłowo, z drobnymi 'pukaniami' dysku.

Jak chciałem wydrukować plik, nie wykryło mi drukarki - mimo, że stery były zainstalowane. Przeinstalowałem je na nowo, po restarcie system dalej uruchomił się poprawnie i gdy zaznaczyłem drukowanie, system się zwiesił. Zrestartowałem i już nie chciał się uruchomić - tj. pojawiło się pole z wyborem trybu awaryjnego, uruchomienia systemu normalnie, etc. Jakiego pola bym nie wybrał, system niby zaczął się ładować (ekran ładowania windows), ale pod koniec ładowania pojawił się przez ułamek sekundy niebieski ekran (z jakims bledem pewnie), ale nie mialem nawet jak tego odczytać, bo komp restartował się na nowo.

Próba przeinstalowania windy nie powiodła się, gdyż wyskakiwał komunikat, że nie znalazł dysku ;/

Uruchomiłem Hiren's Boot - tam przy każdym chkdsk wyświetla mi błędy i wskazuje, że je znalazł. Rzadko kiedy uda się ukończyć chkdsk z powodzeniem, bo wyskakuje komunikat o niemożliwości odczytania danych plików.

Całą noc chodził HDD Regenerator, ale rano wyświetlał się tylko kursor dosowy, a dysk już nie pracował. Czasem (po niektórych CHKDSK) da się wejść w partycje (mam je dwie) i sprawdzić układ folderów, ale nie do wszystkich da się wejść, bo niektórych nie może odczytać.

Patrząc jednym programem z Hiren's Boot (Acronis Disk Director Suite), widzi mi obydwie partycje i wskazuje, ile mam miejsca, a ile jest zajęte, czyli jakby wszystko było prawidłowo.

Pojawiały się "pikania" czy stukania dysku, obecnie tego jednak nie ma.

Pomóżcie proszę, powiedzcie - czy da się jakoś przywrócić dysk do sprawnego użytkowania? Jak można odzyskać dane?

Obecnie działam na Ubuntu LiveCD, które ładuje się z pamięci, przez co dzięki Bogu mam dostęp do sieci.
  • #2 5196794
    jerzpol
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Wszystko wskazuje na to, że dysk twardy jest do wymiany. Z odzyskaniem danych może być problem. Możesz jednak próbować na sprawnym komputerze podpiąć ten HD jako dodatkowy i jeżeli uda się go uruchomić, to ocalałe pliki będziesz miał możliwość odzyskać.
    Powodzenia.
  • #3 5196812
    Vitoss
    Poziom 12  
    czyli nie ma co kombinoiwać i dysk ewidentnie do wymiany? :/
  • #4 5196817
    jerzpol
    Poziom 17  
    Ocena: 8
    Tak. Dysk do wymiany.
  • #5 5197798
    pgoral
    Poziom 26  
    Ocena: 107
    Ale to taka diagnoza bez obejrzenia skanu powierzchni? smarta?

Kolega chce odzyskać dane czy dysk?

Być może bady są na jakimś fragmencie - może da się ten dysk jeszcze używać po odpowiednich zabiegach zdając sobie sprawę z niższej jego niezawodności. Jak niższej to niech wypowiedzą się specjaliści - ale zapewne potrzeba im do tego odpowiednich danych.
  • #6 5198169
    Vitoss
    Poziom 12  
    dzięki za odp.

najlepiej, jakby dało się odzyskać dysk, ale zależy mi na danych - przynajmniej część niektórych (ehh.. żałowałem kilka złotych na czyste płytki i robienie backupów)

dysk działa na SATA, firma to SAMSUNG
    poza hdd regeneratorem i chkdsk co jeszcze można zrobić?

w hdd regenerator wyświetlało się kilka badów, z tego, co widziałem.. tylko to wszystko tak "samo z siebie" się zrobiło?
  • #7 5198195
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłosił problem z dyskiem twardym SATA marki Samsung, który początkowo generował błędy odczytu plików i drobne odgłosy mechaniczne. Po próbie drukowania system zawieszał się, a następnie nie uruchamiał się poprawnie, wyświetlając krótko niebieski ekran i restartując komputer. Próba reinstalacji systemu Windows zakończyła się niepowodzeniem z komunikatem o braku dysku. Diagnostyka wskazuje na uszkodzenie dysku, potwierdzone przez narzędzie HDD Regenerator, które wykryło bad sektory. Zalecane jest nie wykonywanie dalszych operacji na dysku, aby nie pogorszyć stanu danych, oraz wykonanie kopii 1:1 na sprawnym nośniku. Możliwe jest podłączenie dysku do innego komputera jako dodatkowego w celu odzyskania danych, jednak dysk wymaga wymiany ze względu na uszkodzenia powierzchni i ryzyko utraty danych.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA