logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Problem z działaniem systemu, - System się nie uruchamia, czy to wina dysku

madox199 12 Sie 2015 20:12 1296 3
REKLAMA
  • #1 14917152
    madox199
    Poziom 1  
    Witajcie. Po raz kolejny mam problem z komputerem. Wcześniej pewnego dnia system przestał się włączać zwieszał się na fladze Windowsa. Próbowałem przywracania systemu, ale to nic nie dawało. Dopiero przywracanie systemu pomogło. Wszystko działało dobrze do dzisiaj. Znowu ta sama sytuacja, czyli system się nie włącza, nawet w trybie awaryjnym, wiec skorzystałem ponownie z opcji przywracania systemu. Komputer się włączył, zaczął robić aktualizacje, a po aktualizacji, która wymagała restartu już się nie włączył. Postanowiłem sprawdzić dysk za pomocą Ubuntu LiveCD i dane S.M.A.R.T wykazały, że dysk ma 7 badsectorów. Teraz moje najważniejsze pytanie, czy ten dysk się jeszcze do czegoś nadaje? Dodam, że po przywracaniu komputer działał wolno. Ciekawe jest to, że jak wcześniej patrzyłem (po tym jak system wysypał się po raz pierwszy), na Windows w CrystalDiskInfo, to ten program wykazywał, że dysk jest w dobrym stanie. Da się jeszcze zrobić coś z tym dyskiem czy pozostaje wymiana? Dodam, że system, to Windows 7, a laptop to Samsung RC730
    Załączniki:
    • Problem z działaniem systemu, - System się nie uruchamia, czy to wina dysku 3.jpg (154.45 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Problem z działaniem systemu, - System się nie uruchamia, czy to wina dysku 2.jpg (154.63 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Problem z działaniem systemu, - System się nie uruchamia, czy to wina dysku 1.jpg (121.35 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 14917239
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 614
    madox199 napisał:
    czy ten dysk się jeszcze do czegoś nadaje?

Na systemowy nie. Możesz go wykorzystać jako magazyn na nieznaczące dane.
  • REKLAMA
  • #3 14917270
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2101
    sPeRaCz.PL napisał:
    Na systemowy nie.

Czemu tak drastycznie ?
    Co prawda, ten program i jego wyniki, są dla mnie trochę dziwne, wolał bym to zobaczyć z MHDD.
    Niestabilne sektory można próbować naprawić w w/w programie i jeśli naprawa się uda i skan powierzchni będzie zadawalający, nie widzę problemów z tym dyskiem.
    Wypowiadam się z zastrzeżeniem, bo jak wspomniałem wolał bym zobaczyć ten SMART z MHDD
  • #4 14917501
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 614
    kokapetyl napisał:
    Czemu tak drastycznie ?

Ponieważ to Samsung :-( a sam SMARTMonTools jest wiarygodny.

kokapetyl napisał:
    Wypowiadam się z zastrzeżeniem, bo jak wspomniałem wolał bym zobaczyć ten SMART z MHDD

Przerazimy się. Jak by do tego był dołączony skan powierzchni dysku to już "bajka".
REKLAMA