logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Błąd nv4_disp przy grach 3D na GeForce 4 MX 440 i Windows XP Pro

Renton 28 Sty 2004 18:31 2441 9
REKLAMA
  • #1 494356
    Renton
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Posiadam następujący konfig :

Płyta Mercury , Duron 1.3 , GeForce 4 MX 440 64MB , Ram 256 DDR , no i system Winda XP Pro ...

Problem wygląda tak : od jakiegoś (dłuższego już) czasu nie mogę zagrac w ŻADNĄ grę w 3d - czy to jakaś nowość czy stary shit ! Albo mnie wywali na pulpit (pół biedy) albo wyskakuje niebieskie tło z komunikatem o błędzie i zrzucaniem pamięci fizyczej gdzieś tam ... Przy tym podaje , że problem może stwarzać plik : nv4_disp ... Co jest grane ? Błagam pomóżcie , bo nawet jak się nudzę to i tak w nic sobie nie zagram :cry: !

Sterowniki do grafiki mam najnowsze - zawsze aktualizuję na stronie NVIDIA ... ze starszymi (poprzednimi) było to samo ! Dziwne jest też to , że na kompie znajomego z tą samą kompią XP-eka zainstalowaną .... ale wolniejszym sprzęcie NIC się nie dzieje ! On posiada podobny konfig tylko proc 1GHz , GeForce 2 440 64MB no i Ram 256 SD 1 ... i wszystko chodzi elegancko jak się patrzy !

Proszę o pomoc !
  • REKLAMA
  • #2 494656
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 170
    nv4_disp - to ze sterownika k. graficznej. Inne stery proboj.
    moze byc tez kewsia DirectX (przeinstalowac) lub sterownikow do plyty glownej (gl AGP gart)
  • REKLAMA
  • #3 494669
    dobry001
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Czy nie zainatalowałeś przypadkiem starszych directX (7,8) na nowsze dx9? - to moze być powód.
    Sprawż też czy wentylator na karcie grafiki jeszcze chodi - mógł się zatrzeć i karta się przegrzewa zmuszona do "wysiłku"
  • #4 494766
    Renton
    Poziom 12  
    Przeinstalowałem DirectX 9 ... i nic ...

Na karcie graficznej nie ma żadnego wentylatora ! Jest tylko radiator ! No i jest nagrzany - tak na wyczucie palca ... Jak sprawdzić temperaturę proca karty GFX ? I jaka powinna być ?

Może samemu zamontować coolerek - tylko gdzie go podłączyć ?
    Płytę główną mam - Mercury KOB 266a ...
  • REKLAMA
  • #6 496538
    Renton
    Poziom 12  
    Dzięki za szczere chęci ... ale nadal to samo :( Nic nie pomogło !

:cry:
  • #7 496565
    Lizak999
    Poziom 12  
    siemka

nie zawsze najnowsze sterowniki do karty graficznej są najlepsze

ja bym zrobił format i od nowa zacząl instalowac wszysko ale nie najnowsze sterowniki tylko te z cdromu
  • #8 496909
    gader
    Poziom 26  
    Ocena: 21
    jak nie grafa to moze kodeki wideo
    czesto gry maja filmy na poczatku (intro)
    moze dekompresor wideo zawiesza sys

inne rozw. to moze dolozyles jakis hardware ostatnio
    dysk tuner nagrywarka ???

moze cos sie gryzie z grafa
    wyjmij wszystko zostaw plyta proca ram grafe dysk
    jak masz ac97 to disable a jak dodatkowa to wyjmij

najlepiej zaczac od nowa czysty dysk albo lepiej (partycja na sys)
    i po kolei instalowac i sprawdzac stabilnosc
    (niektore giery nie startuja bez dzwieku w systemie)

3dmark2001se nie wymaga karty dzw

zrob cos z tym bo tak nie moze byc sprzet sie kurzy i starzeje jak sie nie gra

powodzenia
  • #9 497028
    marcin_17
    Poziom 14  
    Ocena: 11
    Cytat:
    od jakiegoś (dłuższego już) czasu
    Czyli nie od nowosci?
    Jesli mozesz to napiszcos wiecej na temat karty graficznej, przede wszystkim jakiego producenta.Albo karta wyzionela ducha(watpie), albo to wina sterownika.Odinstaluj wszystkie detonatory i inne stery jakie tylko masz do grafy i sproboj z oryginalna plytka ze sterami ktora dostales razem z karta. W sumie problematyczny moze tez byc directx, uruchom dxdiag.exe, zrob wszystkie testy zobacz czy wszystkie pliki dx9 sa dobrze zainstalowane. To tyle na razie :roll: Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #10 497543
    Wolfgang15
    Poziom 15  
    Ocena: 84
    Po pierwsze jak mozesz to sprawdź czy to nie czasem karta dzwiękowa(ja akurat tak miałem i tak samo się zachowywało) ale w windzie działał poprawnie głos.

Jezeli chodzi o DirectX to radze odinstalować programem starego i zainstalować DirectX 9

Spróbuj jeszcze jak Lizak999 tylko bez formatu(usuń stery restart i zainstaluj od nowa jakieś wcześniejsze juz przetestowane przez ciebie lub przez innych znajomych)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik posiada komputer z płytą Mercury KOB 266a, procesorem Duron 1.3 GHz, kartą graficzną GeForce 4 MX 440 64MB, 256 MB RAM DDR oraz systemem Windows XP Pro. Problem polega na występowaniu błędu nv4_disp podczas uruchamiania dowolnej gry 3D, co skutkuje wywaleniem do pulpitu lub niebieskim ekranem z komunikatem o błędzie i zrzutem pamięci fizycznej. Sterowniki graficzne są zawsze aktualizowane do najnowszej wersji ze strony NVIDIA, jednak problem występuje również na starszych wersjach. Na innym komputerze z podobnym systemem, ale słabszym sprzętem (GeForce 2 MX 440 64MB, Duron 1 GHz, RAM 256 MB SDR) problem nie występuje. W dyskusji sugerowano możliwe przyczyny: uszkodzone lub niekompatybilne sterowniki karty graficznej, problemy z DirectX (zalecana reinstalacja DirectX 9), sterowniki chipsetu płyty głównej (VIA KT266A), przegrzewanie się karty graficznej (brak wentylatora, tylko radiator), konflikty sprzętowe (np. karta dźwiękowa, kodeki wideo), a także możliwość uszkodzenia sprzętu. Proponowano testowanie starszych sterowników z oryginalnej płyty, odinstalowanie wszystkich sterowników i instalację ich na czysto, a także ewentualny format systemu. Zalecano także sprawdzenie temperatury karty graficznej i ewentualne dołożenie chłodzenia, choć brak jest informacji o podłączeniu wentylatora. Testy DirectX (dxdiag) oraz wykluczenie konfliktów sprzętowych również zostały zasugerowane. Problem nie jest nowy i występuje pomimo aktualizacji oprogramowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA