logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Artefakty i problem z instalacją sterowników GF 4 MX 440

tpokala 14 Wrz 2006 18:44 1366 11
REKLAMA
  • #1 3020132
    tpokala
    Poziom 19  
    Ocena: 20
    Witam!

Mam dziwny problem z kartą graficzną (GF 4 MX 440) - otóż komputer normalnie się uruchamia i prawie wszystko działa bez zarzutu, ale: na monitorze wyświetlane są artefakty w postaci kropek/drobnych pasów (i to nie na całej powierzchni ekranu, a w pobliżu paska zadań, im wyższa rozdzielczość tym ich mniej) i nie da się zainstalować sterowników do niej, tzn. stery sięzainstalują, ale karta w menadżerze urządzeń jest wyświetlana w następujący sposób:

Artefakty i problem z instalacją sterowników GF 4 MX 440

Aha, karta jest oznaczona żółtym wykrzyknikiem.

Co to może być??

Pozdrawiam:
    Tomasz Pókała
  • REKLAMA
  • #2 3020160
    pawel200388

Poziom 17  
    Ocena: 17
    Miałem identyczny problem z tą kartą. Ani oryginalne stery nie działały ani ze stronki NVidii. Przy okazji mój siedmiopinowy tv-out działał w kolorze tylko na niektórych telewizorach (na reszcie tylko w czernii). Mój kolega miał GeForce MX440SE i zamieniłem się z nim na kilkanaście minut. Moje problemy zniknęły, a u niego się takie problemy nie pojawiły. Nie wiem czego to wina, ale raczej nic nie zdołasz zrobić u siebie na kompie. Sprawdź to u kogoś innego. Osobiście podejrzewam problem "kłótnią" karty i jakiegoś podzespołu z kompa (systemu na pewno nie, gdyż testowałem na dwóch różnych).
    Konto firmowe:
    Think of Home Paweł Michałowski
    Moniuszki 2, Skierniewice, 96-100 | Tel.: +48 XXX XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: www.thinkofhome.pl
  • REKLAMA
  • #3 3020189
    tpokala
    Poziom 19  
    pawel200388 napisał:
    Sprawdź to u kogoś innego.

Sprawdzałem na dwóch innych kompach i to samo.
  • REKLAMA
  • #4 3020251
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    tpokala napisał:
    pawel200388 napisał:
    Sprawdź to u kogoś innego.

Sprawdzałem na dwóch innych kompach i to samo.

Mialem kiedys problem z pionowymi paskami na ekranie => padl RAM - karta do wymiany.

Sprawdz zasilacz. Czasem z uwagi na niewystarczajaca wydajnosc wyskakiwaly mi kolorowe kropki w gornej czesci ekranu lub czasem caly ekran sie 'zamazywal' - winny byl zasilacz (nie napiecia tylko wydajnosc)
  • #5 3020253
    pawel200388

Poziom 17  
    Ocena: 17
    W takim razie nie wiem.
    Jedyna możliwość to spróbuj załatwić tak jak ja od kogoś innego taką kartę i sprawdzić czy na niej jest to samo. Jeśli nie to się wystarczy zamienić. Jeśli sytuacja się powtórzyła na innej karcie to może ją sprzedaj i kup sobie inną w podobnej cenie.
    Za bardzo nie mogę pomóc.
    Może znajdzie się ktoś mądrzejszy ode mnie...
    Konto firmowe:
    Think of Home Paweł Michałowski
    Moniuszki 2, Skierniewice, 96-100 | Tel.: +48 XXX XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: www.thinkofhome.pl
  • #6 3020272
    tronic1
    Spec od komputerów
    Ocena: 1108
    Karta graficzna ma przydzielone przerwanie IRQ ? Sprawdź w menadżerze urzadzeń.Jeśli ma przydzielone IRQ i nie ma konfliktu to uszkodzona karta.
  • #7 3020288
    tpokala
    Poziom 19  
    1. W menadżerze urządzeń nie ma konfliktu (karta ma IRQ 11) tylko jest błąd o kodzie 10 (jak na obrazku).

2. Zasliacz - to nie to, poprzednio w tej konfiguracji chodził GF 5200.

3. Po zamianie kartami u kumpla jest to samo.

A może da się to jednak samemu naprawić????
  • #8 3020330
    spec
    Poziom 28  
    Ocena: 16
    tpokala napisał:
    1. W menadżerze urządzeń nie ma konfliktu (karta ma IRQ 11) tylko jest błąd o kodzie 10 (jak na obrazku).

2. Zasliacz - to nie to, poprzednio w tej konfiguracji chodził GF 5200.

3. Po zamianie kartami u kumpla jest to samo.

A może da się to jednak samemu naprawić????

Jezeli na roznych kompach jest ten sam problem to niestety karta uszkodzona
  • #9 3021517
    Xnim
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    btw skąd wytrzasnąłeś tą grafe? problem pojawił się sam z siebie?

This device is either not present, not working properly, or does
    not have all the drivers installed. (Code 10)

pozdrawiam
  • #10 3021533
    p.mlo
    Poziom 15  
    Ocena: 29
    Możesz spróbować wyjąć kartę i włożyć po przeczyszczeniu styków denaturatem albo specjalnym płynem do złączy, to jest chyba Kontakt-s. Przy okazji usuń kurz pędzelkiem spod wiatraczka jeśli w tych gforce'ach da się jeszcze odkręcać wiatraki i przesmaruj go WD-40.
    Powiedz czy pomogło, dobrze?
  • #11 3081474
    BODZIO1986
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    witam ja mam podobny problem ale z
    DREAM GeForce 4 4200 Ti 128mb agp8x
    otoz jak uruchamia sie windows to:
    czasem wystepuja takie bardziej kwadraciki niz kropki na ekranie w niektorych miejscach(np zamiast jakichs ikon, nie widac ekranow gdy wezme wlasciwosci ekranu(tam gdzie tapete sie ustawia)czasami zamiast kursora widac kropeczki, na calym ekranie wystepuja te kwadraciki gdy ogladam obojetnie jaki film)

postaram sie postapic z powyzszymi wskazowki i dam znac czy pomoglo!!!

ps: dziwne to jest troche gdyz bylo tak:
    pc uruchamiany byl kiedys i bylo ok, nastepnie mial dluga przerwe, uruchomilem go i takie rzeczy sie pokazaly:/
  • REKLAMA
  • #12 3570120
    tpokala
    Poziom 19  
    OK, dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy karty graficznej GeForce 4 MX 440, która wyświetla artefakty w postaci kropek i drobnych pasów, szczególnie w okolicy paska zadań, a sterowniki instalują się nieprawidłowo, powodując błąd kod 10 i żółty wykrzyknik w menadżerze urządzeń. Testy na różnych komputerach potwierdziły, że problem nie jest związany z konfiguracją systemu ani zasilaczem. Możliwe przyczyny to uszkodzona pamięć RAM na karcie lub uszkodzenie samej karty graficznej. Zalecane jest sprawdzenie przydziału przerwań IRQ oraz ewentualna wymiana karty na inną tego samego modelu w celu potwierdzenia uszkodzenia. Proponowano także wyjęcie karty, oczyszczenie styków denaturatem lub specjalnym środkiem Kontakt-s oraz ewentualne przesmarowanie wentylatora WD-40. W przypadku powtarzających się problemów na różnych komputerach karta najprawdopodobniej jest uszkodzona i wymaga wymiany. Podobne objawy zgłaszano także dla modelu Dream GeForce 4 4200 Ti 128MB AGP8x, gdzie pojawiały się kwadraciki zamiast ikon i artefakty na ekranie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA