logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Monitor HYUNDAI S570 – miganie po rozgrzaniu, przegrzewanie TDA9302H i IRF530

wlodekmc 17 Sty 2002 09:20 3692 3
REKLAMA
  • #1 4352
    wlodekmc
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Witam wszystkich. Mam niewąski problem z tym monitorem. Po włączeniu wszystko działa prawidłowo. Po upływie pewnego czasu (w obudowie 20 minut, a po jej zdjęciu, po godzinie) monitor zamienia się w przerywacz
    kierunkowskazów od samochodu. Wniosek wydaje się prosty. Coś się mocno grzeje. Metodami organoleptycznymi (Wyłączając język) stwierdziłem mocne grzanie tranzystora IRF530 (QH13). Wymieniłem go wraz z kondensatorem 580n. Tranzystor przestał się grzać ale grzał się dalej układ TDA9302H (odchylanie pionowe). Wymieniłem go dla pewności z wszystkimi elektrolitami. Niestety nie dało to żadnej poprawy sytuacji, a niewiem czy nawet układ nie wyłącza się wcześniej. Na radiatorze tego układu można by zagotować ziemniaki.

Proszę o jakąś radę, ja nie mam już żadnych pomysłów.
    Z góry dziękuję za rady.

Włodek
  • REKLAMA
  • #2 4363
    tomek2000
    Poziom 24  
    Ocena: 172
    W jednym z modeli Hyundaya był wadliwy procesor. Uszkadzał sie termicznie. To może byc to, bo objawy były wtedy identyczne.
  • REKLAMA
  • #3 4379
    ArekD
    Poziom 12  
    Na 100& procesor. Po nagrzaniu monitor włacza sie i wyłacza z typowym dźwiękiem przekaźnika. Łatwo sprawdzić przez lekkie schłodzenie procesora zamrażaczem.
    PS. Procek dostepny w http://www.meraprojekt.com.pl
  • #4 4392
    wlodekmc
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    Jeszcze raz bardzo dziękuję za rady. Pozdrawiam wszystkich.

Włodek
REKLAMA