logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PHILIPS LX 3600D NO DISC – wybór napędu 6 czy 8 PIN, laser SF-HD60, wymiana

jrobs 02 Cze 2008 14:59 2415 7
REKLAMA
  • #1 5206140
    jrobs
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Odtwarzacz DVD jak w tytule. Po włożeniu płyty próbuje ją obrócić ale tylko delikatnie rusza w prawo 2 razy o jakieś 5cm, po czym NO DISC. Silnik napędu płyty wymieniony, bez zmian. Chciałem wymienić cały napęd ale nie wiem o co chodzi z tymi PINAMI .Są wersje 6 i 8 PIN którą zastosować ? Laser SF-HD60.
  • REKLAMA
  • #2 5210158
    jrobs
    Poziom 12  
    Nikt nie wie o co chodzi z tymi pinami.Pomocy!
  • REKLAMA
  • #3 5210284
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    Ocena: 194
    Wymień silnik spindle.
  • #4 5210417
    jrobs
    Poziom 12  
    Tak jak pisałem na początku silnik już wymieniłem.Objawy bez zmian.
  • REKLAMA
  • #5 5210974
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    A laser podmieniałeś?? Tam poza mechanizmem nic sie nie psuło.
  • #6 5211077
    jrobs
    Poziom 12  
    Lasera nie podmieniałem, ale jak mam się bawić w wymiane prawie wszystkiego to chciałbym wymienić całość (laser + mechanizm) tylko nie wiem który będzie pasował. Wersja 6 czy 8 PIN. Czym one się różnią ?
    Na co zwracać uwage przy zakupie ?
  • Pomocny post
    #7 5213540
    MORTEM
    Specjalista techniki DVD
    Szukaj mechanizmu po opisie A97SL. W Philipsie jest juz nie dostępny.
  • REKLAMA

Podsumowanie tematu

✨ W odtwarzaczu DVD Philips LX 3600D pojawia się problem z wykrywaniem płyty – po włożeniu płyty mechanizm próbuje ją obrócić, ale tylko delikatnie przesuwa ją dwukrotnie o około 5 cm, po czym wyświetla komunikat NO DISC. Wymiana silnika napędu (spindle) nie przyniosła poprawy. Pojawiło się pytanie o wybór odpowiedniego napędu z 6 lub 8 pinami oraz kompatybilność z laserem SF-HD60. W dyskusji zasugerowano, że problem może leżeć w laserze, który nie był jeszcze wymieniany. Zalecane jest poszukiwanie mechanizmu oznaczonego jako A97SL, jednak oryginalne części Philipsa są już niedostępne. Użytkownicy zgłaszają podobne objawy, gdzie laser świeci, silniki są sprawne, a problem pozostaje nierozwiązany.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA