logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór nowego agregatu prądotwórczego 2kW-2,5kW do 1000zł na działkę

waldix 03 Cze 2008 10:55 47334 15
REKLAMA
  • #1 5208786
    waldix

Poziom 18  
    Ocena: 21
    Chcę kupić na działkę agregat prądotwórczy 2-2,5kW do 1000zł.
    Będzie zasilał czasami małą krajzegę (pilarkę) o mocy 1-1,5kW, wiertarkę, pompę wody i pewnie inne sprzęty o dużo mniejszych mocach. Co polecacie? Agregat musi być koniecznie nowy. Wiem że w tej cenie porządnego sprzętu nie dostanę ale coś trzeba wybrać. Sprzęt nie będzie często używany, ale jak już będzie to przez większość dnia.

Przeglądając allegro zastanawiam się nad Einhell, pewnie nie jest to rarytas ale być może w przyszłym serwisowaniu będzie łatwiej o części niż do jakiegoś tajwanu co wczoraj przypłynął statkiem do Polski.
    Konto firmowe:
    Serwis RTV
    Aleja Pokoju 11, Sieradz, 98-200 | Tel.: 500 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://www.serwis.cba.pl
  • REKLAMA
  • #2 5210287
    ANDYW6
    Poziom 24  
    Ocena: 303
    A Einhell przypłynął właśnie z Chin.
  • #3 5211759
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 311
    Co do Einhella - wyrób robiony w Chinach, lecz mam o nim dobre zdanie. Jest o klasę lepiej wykonany niż te inne chińskie wynalazki wyglądem łudząco przypominającym Einhelle. Pod Wrocławiem jest serwis tej marki i o dziwne nawet części zamienne sprzedają.
    Poza tym do 1000 zł to polecam "demobilowe" agregaty prądotwórcze. Sporo ich ostatnio na Alledrogo się pojawiło. Niektóre sprzedawane są z bardzo małymi przebiegami.
  • #4 5211875
    waldix

Poziom 18  
    No właśnie chyba zdecyduje się na Einhella. Niby jednak tajwan ale jak by nie było to zawsze jakaś marka. Niestety nie mogę ojca przekonać że lepiej kupić jakiś używany ale za to lepszej firmy, ma być nowy i już.
    Konto firmowe:
    Serwis RTV
    Aleja Pokoju 11, Sieradz, 98-200 | Tel.: 500 XXX XXX (Pokaż) | Strona WWW: http://www.serwis.cba.pl
  • REKLAMA
  • #5 5250758
    januszc
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    Zamiast Einchell kup sobie Endress 2000A lub 2000BS. Są w Castoramie po 936 i 1198 zł . Ten drugi z mocniejszym silnikiem. Ja mam 2000A . Ładnie wykonany , widać różnice w porównaniu z innymi w podobnej cenie. Ma AVR i mało pali. Ten z kóńcówka BS wg oznaczenia powinien miec silnik Brogs& Straton ale podobno oznaczenie zostało a silnik cudownie przemienił sie na jakis inny.
    Jeśli chodzi o demobilowe to nie polecam. Te które do nas przyjeżdzaja sa juz albo wypracowane alebo z uszkodzoną pradnica. Szkoda pieniedzy. Chyba ze mam sie duzo szczęścia.
    Eichell:
    1. Zobacz ile kosztuje w Niemczech, na Polaczkach mozna sobie troche kasiorki przyciąć.
    2. Zwróć uwage na plastikowe zbiorniki paliwa, nei wiem ajak w Einchellu ale mialem wczesniej taki wynalazek ze w instrukcji byłao nasmarowane zeby zbiornik wymieniać!!!!! co rok chyba. Na szczescie to cudo techniki pochodziło pół godziny i zgasło. Oddałem w diabły do sklepu i kupiłem Endressa.
    Gdybyś chciał cos drożeszego to przy rozwazaniu dwa razy wyzszej kwoty zwroc uwage na Honde dla ubogich tzn z silnikami serii GC.
  • #6 5250814
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Faktycznie, od jakiegoś pół roku widzę że Einhell daje zbiorniki plastikowe. Nie jest to chyba najlepsze rozwiązanie jeżeli chodzi o trwałość, bo na budowie zawsze taki agregat kawałkiem cegły może oberwać. Jeżeli chodzi o AVR, to faktycznie w Einhell-ach (przynajmniej tych tańszych) tego nie stwierdzono.
  • #7 5250854
    waldix

Poziom 18  
    Agregat już kupiłem Nordica 2500, nówka ze sklepu za 1/3 ceny (dowiedziałem się że mam znajomego w sklepie z elektronarzędziami) więc zobaczymy co będzie. Też miałem kupić Endersa, obok mnie drogowcy robią kilka skrzyżowań i na każdym mają agregat Endersa, rozmawiałem z nimi i mówią że rzadko się psują, a jak patrzyłem jak oni je traktują to naprawdę muszą być wytrzymałe.
    Konto firmowe:
    Serwis RTV
  • #8 5274073
    janek1815
    Poziom 38  
    Ocena: 1059
    Cytat:
    Gdybyś chciał cos drożeszego to przy rozwazaniu dwa razy wyzszej kwoty zwroc uwage na Honde dla ubogich tzn z silnikami serii GC.

Czy możesz rozwinąć swą myśl?
  • #9 6460018
    zzbyszek007
    Poziom 12  
    Ocena: 14
    A co sadzicie o dieslu za jakies 1300-1400,podobno maja nawet ponad 3kW.Wiadomo diesel dłuzej pochozi no i tanszy w exploatacji
  • #10 6461151
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Jeżeli piszesz o tych Dieslach made in China, to daj sobie z tym spokój.
  • REKLAMA
  • #11 7404314
    Laska18
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Ja kupiłem około pół roku temu agregat Barracuda 5000 ( 5,5 kW)-- agregat jakościowo - wizualnie wygląda bardzo dobrze. Dałem za niego jak dobrze pamiętam 1400 -1500zł (promocja była)
    Cena niska więc nie liczyłem na za wiele.
    link do strony producenta agregaty prądotwórcze Wa-Tech

Po tym czasie mogę powiedzieć, że jestem mile zaskoczony.
    Podłączam do niego spawarkę + szlifierkę 2000 wat + wiertarkę i działa to wszystko bez problemu...

Jak narazie nie narzekam i mogę go polecić... działa bez problemów, oby tak dalej.
  • REKLAMA
  • #12 7444536
    Laska18
    Poziom 11  
    Ocena: 11
    Dodam jeszcze, że w ich ofercie widziałem agregat o mocy 2.5 - 2.8 kW - cena przystępna 850zł

Pozdrawiam
  • #13 7818604
    tralal
    Poziom 1  
    SDMO - taki producent francuski robi agregaty w zakresie tej mocy co podałeś, oni mają chyba dość szeroką gamę agregatów z silnkiem diesla a i w twoim przedziale mocy może też coś się znajdzie, ale nie wiem czy cenowo nie będzie drożej.
    W Polsce chyba nawet w hipermarketach można kupić a jak nie to jest firma która sprzedaje ich sprzęt bezposrednio - Gensys, gen-sys, jakoś tak, raczej to drugie ( www.gen-sys.pl chyba adres)
  • #14 8002957
    WUTANG1981
    Poziom 14  
    Ocena: 37
    Witam dołączę się do tematu i zapytam chcę kupić agregat który ma być bardzo rzadko używany i ma mi obsłużyć szlifierkę która ma 1010W nie znam się na tym dlatego pytam a chodzi mi o tani nowy lub używany. Tani mam na myśli do 400zł. Wiem że za tyle to tylko chińszczyzna ale morze coś doradzicie.
  • #15 8738974
    toptak
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam serdecznie !
    Ja również mam pytanko dot. agregatów prądotwórczych i ich zastosowania.
    Chciałbym coś takiego zastosować jako źródło zasilania kontenera biurowego (kontener ma wejścia mufowe).
    Do czego miał by służyć agregat ? Przede wszystkim oświetlenie 2 lamy jarzeniowe/ od czasu do czasu kosiarka 400W, wiertarka, może zimnymi wieczorami jakiś grzejniczek 1000W i to chyba tyle.
    Dla niezorientowanych - tak wygląda kontener: .Link

Jak do tej pory zainteresował mnie agregat - ZIPPER Stromerzeuger ZI-STE200.
    http://cgi.ebay.de/Zipper-Stromerzeuger-ZI-STE-2000-3-0-PS-Gerauscharm-NEU-/250682248747?pt=DE_Haus_Garten_Heimwerker_Generatoren
    Motor-Typ 1-Zylinder 4-Takt Motor
    Tank-Kapazität 2,5 Liter
    Motorleistung 2,2 kW
    Drehzahl 4500 U/min.
    Laufleistung 3,5 Stunden
    Zündung / Starter CDI / Seilzug
    Generatordauerleistung 1,6 kW
    max. Leistung 2,0 kW
    Schutzklasse I
    Schutzart IP23
    Steckdose 230V / 50Hz
    Gleichstrom 12V / 7A Ladestrom
    Schall-Leistungspegel LWA 54-59 dB(A)
    Verpackungsmaße 520x350x420 mm
    Gewicht 22 kg

Proszę przede wszystkim o informacje czy taki agregat mogę podłączyć bezpośrednio do muf w które wypsażony jest kontener
  • #16 8741794
    WUTANG1981
    Poziom 14  
    Ocena: 37
    Witam co do podłączenia bezpośredniego to zrób zdjęcie mufki przy kontenerze i zamieść tutaj a jeśli chodzi o agregat to większość ma tylko wyjście 220v gniazdo jak w domu. Jeżeli jesteś zainteresowany zakupem agregatu to mam na sprzedanie mało używany praktycznie nowy uruchomiony dwa razy czas pracy łącznej to około 10godzin. moc 1200W jedno gniazdo 220v funkcja prostownika wraz z kablami. Co do ceny i szczegółów proszę o kontakt na PW

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano nowego agregatu prądotwórczego o mocy 2-2,5 kW do 1000 zł, przeznaczonego do zasilania narzędzi takich jak pilarka, wiertarka czy pompa wody na działce. W dyskusji poruszono kwestie jakości i pochodzenia marek, zwłaszcza Einhell, który jest produkowany w Chinach, ale oceniany jako lepszy niż inne chińskie produkty, z dostępnością serwisu i części zamiennych w Polsce. Zwrócono uwagę na plastikowe zbiorniki paliwa w tańszych modelach Einhell, co może wpływać na trwałość. Alternatywnie polecano agregaty Endress 2000A i 2000BS dostępne w Castoramie, charakteryzujące się lepszym wykonaniem, obecnością AVR i niskim zużyciem paliwa. Odradzano zakup demobilowych agregatów ze względu na ryzyko zużycia lub uszkodzenia prądnicy. Autor ostatecznie zakupił nowy agregat Nordica 2500 w atrakcyjnej cenie, pozytywnie oceniając markę Endress na podstawie opinii użytkowników. W dyskusji pojawiły się także sugestie dotyczące agregatów diesla (np. SDMO) o wyższej mocy i niższych kosztach eksploatacji, jednak z zastrzeżeniem jakości chińskich modeli. Wspomniano także agregat Barracuda 5000 (5,5 kW) jako przykład solidnego sprzętu w przystępnej cenie. Jeden z uczestników zainteresowany był agregatem ZIPPER ZI-STE2000 do zasilania kontenera biurowego. Poruszono kwestie techniczne takie jak obecność AVR, trwałość zbiorników paliwa, moc silnika, oraz dostępność serwisu i części zamiennych.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA