logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyjąć PCB w Panasonic DMS-LS60 po zacięciu karty SD?

Balu 03 Cze 2008 11:17 2347 2
REKLAMA
  • #1 5208829
    Balu
    Poziom 38  
    Ocena: 48
    Witam, mojemu cudnemu szczęściu udało się jakoś tak niefortunnie włożyć SDka, że się zaciął (nawet dobrze był włożony :P). Wyjałem sdka pensetą, ale pojawia się teraz błąd karty:/ No to postanowiłem obejrzeć jak wygląda teraz to gniazdo po zacięciu, zdjąłem tył, odkręciłem śrubki od PCB ale PCB ani drgnie trzyma się jak szalone (oczywiście tasiemki powypinałem...)
    I tu moja prośba / pytanie ma ktoś serwisówkę? Jak nie, to chociaż jak wyjąć PCB:>

Pozdrawiam Łukasz.
  • REKLAMA
  • #2 5211492
    thomasz222
    Poziom 20  
    Ocena: 18
    Albo został jakiś wkręt, albo jest polutowana ze stykami zasilania, albo płyta połączona jest z drugą poprzez wtyczka-gniazdo, dlatego ciężko idzie. Pooglądaj z każdej strony, znajdziesz przyczynę. ;)
    Co do błędu karty, z pewnością wygiął się pin, bądź kilka, widać z zewnątrz, można ew spróbować z zewnątrz nagiąć.
  • #3 5211503
    Balu
    Poziom 38  
    Ocena: 48
    No właśnie piny wyglądają w miarę OK. A karta... szukałem złącz ale jakoś nie widać:/ Polutowana? No mam nadzieję, żer to nie HP:/ wkrętów nie zaobserwowano więcej :) No...chyba, że pod jakimś Bga ;)
    Anyway jak ktoś wie jak te panasoniki rozebrać podpowiedzcie:)

Dodano po 43 [minuty]:

OK. No to how to Dissasembly DMC LS 60:)

Wykręcamy śrubki dookoła obudowy 5 sztuk.
    Otwieramy klapki obie...
    ściągamy tył.
    Odpinamy (przechylamy do góry) czarne prostokąty przy złączkach aby uwolnić taśmy do LCD. (dwie taśmy).
    Możemy odłożyć tył na bok:)
    Teraz wykręcamy 3 śrubki z PCB (radzę mieć dobry śrubokręt).
    Następnie wylutowujemy (ja wylutowałem) jedno pole mniej więcej centralnie umieszczone, dwa na górze po prawej (od baterii), i pole A i K (od diody czerwonej).
    Następnie wykręcamy śrubkę znajdującą się wewnątrz nad samym obiektywem (wkręcona w szary plastik-trzyma przód).
    Następnie sciągamy przód i górę (góra z lekkimi oporami - trzyma się na jednej "kostce" szybkozlaczce:) o i już mamy full dostęp.
    Byłaby fotorelacja...ale akurat pacjent na stole był :P

Pozdrawiam i mam nadzieję że komuś to kiedyś pomoże :)

P.S. Oczywiście wystarczyło wyprostować i dogiąć piny:)
REKLAMA