logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować AP do korzystania z sieci sąsiada bez szyfrowania?

peter1001 03 Cze 2008 11:26 4160 4
REKLAMA
  • #1 5208854
    peter1001
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    Witam, korzystam z internetu od dostawcy radiowego internetu, którego sygnał czasem mi zanika. Posiadam parabolke, APka ustawionego na klienta i zwykłą sieciówke w komputerze. Gdy wchodzę na ustawienia mojego APka, i klikam aby wyszukał "stacje nadawcze" pojawiają się sygnały - mojego dostawcy od którego "kupuję" internet, drugi, to AP mojego sąsiada który rozsyła sobie internet(bd.moc sygnału i bez szyfrowania) - i tutaj mam pytanie. Jak ustawić mojego AP żebym mógł korzystać z internetu rozsyłanego przez sąsiada (czy jakieś jego dane są mi potrzebne??). Gdy łącze się z moim "płatnym" dostawcą, korzystam z protokołu PPPoE, w którym wpisuje swoją nazwę użytkownika i hasło i wtedy pojawia się mi na pasku ikonka od pobierania i wysyłania pakietów. Tylko w jaki sposób i co mam ustawić żebym mógł podłączyć się i korzystać z internetu od AP sąsiada??? Proszę o pomoc w tej kwestii. Poniżej screeny moich ustawień.
  • REKLAMA
  • #2 5208925
    mpn103
    Poziom 34  
    Ocena: 87
    Mam takie małe pytanie... Aby korzystać z internetu potrzebny jest wpis bramy domyślnej i adresów serwerów DNS, a ty tego nie masz...
    Po drugie nie ma konfliktów pomiędzy adresem Twojego AP a serwerem u Twojego dostawcy?

Żeby podłączyć się do sąsiada musisz znać ustawienia jego sieci i wiedzieć jakie ma zabezpieczenia i ewentualnie znać hasła.
    Porozmawiaj z sąsiadem.
  • REKLAMA
  • #3 5209045
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    Dlaczego chcesz pasożytować na sąsiedzie, skoro płacisz abonament legalnie dostawcy? Znikający Optiserw to nic nowego.

https://obrazki.elektroda.pl/100_1212484784.jpg - twój AP jest ustawiony w trybie B+G sądząc po nazwie stacji - ona pracuje w trybie G - spróbuj przełączyć się na tryb G - powinno trochę pomóc. Znikający Sygnał może być spowodowany tym, że stacje od czasu do czasu się restartuje, A Twój AP - działa np... Widać, że 10 dni ;) Czasem może stracić połączenie - Wystarczy zrobić mu restart i będzie śmigać.

Sąsiad ma AP, ale musi mieć też router. Jeśli AP jest bez zabezpieczenia, to router ma je na 100% Najprostsze - po tzw MAC adresie - tylko określone adresy mogą się podłączyć, albo... tylko określone adresy dostaną adres z TCP/IP - Apkiem będzie ciężko się podłączyć - prędzej jakąś kartą W-Lan - są do tego odpowiednie narzędzie.

Możesz zrobić screen zakładki dostępnych stacji? i zaznacz przy okazji - która należy do sąsiada ;) Może coś zaradzimy.
  • REKLAMA
  • #4 5209062
    peter1001
    Poziom 10  
    Ocena: 8
    linksys to ten sąsiada. wiem że monter który zakładał optiserw u innego sąsiada, powiedział mu że może bez problemu sie z tym połączyć i podobno na swoim laptopie sie do linksysa podłączył. Z sąsiadem nie będzie problemu, bo sam mi powiedział że mogę się podpiąć jak chce, więc ustawienia bede mogl spisać od niego jak coś. marcinkowiceG to jest optiserw a to trzecie to czyjaś neostrada livebox.
  • #5 5209151
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Skoro sąsiad wyraża zgodę na podłączenie to od niego uzyskaj potrzebne dane.

Temat jako wyczerpany zamykam.
REKLAMA