logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować AP 5460AP jako odbiornik internetu od sąsiadki?

wolltDE 05 Kwi 2009 09:51 1548 5
REKLAMA
  • #1 6375726
    wolltDE
    Poziom 13  
    Ocena: 32
    Witam, mam jeden ruter jak w tytule i dwa AirLine 5460AP.
    Ruter mam podłączony do Neostrady i do dwóch komputerów oraz do jednego AP, który służy jako nadajnik. Drugi 5460AP stoi u mojej sąsiadki piętro wyżej który ma odbierać neta, i tu rodzi się problem - net nie chodzi. W pozostałych kompach net jest.
    Pierwszy AP jest skonfigurowany jako AccesPoint i na pewno rozsyła neta bo sprawdzałem na laptopie wifi - net działa.
    Kumpel podłączył mi tą sieć kiedyś i działała normalnie ale niestety znajomy wyjechał.
    Szukałem na różnych forach i nic konkretnego nie znalazłem co by mi pomogło na pozbycie się problemu, przyznam że cienki jestem w te klocki.
    Na co mnie było stać to wejście w konfiguracje AP i ustawienie go jako Client, ale to nie przyniosło skutków.

Widzę, że na tym forum o pomoc bardzo ciężko.
  • REKLAMA
  • #2 6390184
    wolltDE
    Poziom 13  
    Chyba forum pomyliłem, widzę że elektroda ma specjalistów z innych dziedzin a dział SIECI to tak przy okazji zrobili żeby nie byli gorsi.
  • REKLAMA
  • #3 6390356
    mm2006
    Poziom 20  
    Ocena: 6
    jeśli na routerze masz włączone DHCP sprawdź czy u sąsiadki jest ustawione na automatyczne pobieranie adresu oraz DNS, i ustaw AP u sąsiadki, tzn wpisz nazwe sieci i wszystkie inne rzeczy zalezne od tego jak jest ustawiony pierwszy AP u Ciebie
  • REKLAMA
  • #4 6394278
    wolltDE
    Poziom 13  
    Jest ustawione automatyczne pobieranie adresu i DNS oraz sieć poprawnie wpisana. Może tu Panowie widzicie błędy?

Dodano po 34 [minuty]:

A tu z rutera PRT SCR.
  • REKLAMA
  • #5 6408924
    bgguns
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Moze na poczatek wez i ustaw wszystko w jednej klasie adresowej bo widze ze Dlinka masz na 192.168.1.1 a Ovisa na 192.168.100.252.
    Jak ustawisz ovisa np na 192.168.1.100 to powinno pomoc. Po ustawieniu zaloguj sie od sasiadki na niego ( po ustawieniu w jej kompie IP recznie np 192.168.1.111) i sproboj sie polaczyc z twoja siecia wifi. Jak sie polaczy to zmien jej ip na automatyczne i juz powinno grac. Wg mnie podstawowy problem to rozne klasy IP routera, APka i Ap clienta

Ewentualnie jak bedziesz da;ej mial problem to napisz na pw lub na gg pomoge ci bez problemu tylko ze w godzinach wieczornych.
  • #6 6410490
    wolltDE
    Poziom 13  
    Dzięki za mądre uwagi tylko szkoda że tak późno. Net już działa, przyszły święta i na wioskę przyjechało trochę znajomych i przy wodzie ognistej problem rozwiązaliśmy, nawet nie pamiętam co było przyczyną braku neta. ha :D
REKLAMA