logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Element elektroniczny w czujniku ciągu Vaillant Thermomax VU OST 260 E - identyfikacja

Martes 03 Cze 2008 18:25 2561 6
  • #1 5210128
    Martes
    Poziom 12  
    Ocena: 35
    Piec gazowy Vaillant Thermomax VU OST 260 E
    Element znajduje się w czujniku ciągu kominowego .
    Proszę o odpowiedź - co to za element i jakie są jego parametry ?
    Poniżej zdjęcie tego elementu .
    Element elektroniczny w czujniku ciągu Vaillant Thermomax VU OST 260 E - identyfikacja

P.S.
    Są jeszcze ledwo widoczne ślady trzeciego kolorowego paska na elemencie po prawej stronie niewidocznego na zdjęciu . Prawdopodobnie kolor to brąz .
  • #2 5213662
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Jeśli to jedyny element w tym czujniku to jest to termistor.
  • #3 5214556
    Martes
    Poziom 12  
    Fyszo napisał:
    Jeśli to jedyny element w tym czujniku to jest to termistor.

Ja bym się skłaniał do tej samej odpowiedzi , tym bardziej że element reaguje wzrostem rezystancji na ciepło . Czyli był by to termistor PTC (Pozystor) .
    Czy termistory również są oznaczone tym samym kodem paskowym co zwykłe rezystory ?Jezeli tak to ten termistor ma rezystancję startową 540 Omów +/-20% bo nie ma czwartego paska .
    Proszę doradźcie szanowni forumowicze gdzie kupić taki miniaturowy pozystor ? Przekopałem multum stron w necie i nic nie znalazłem . Większośc pozystorów to duże ,,byki" mam na myśli gabaryty .
  • #5 5218006
    Martes
    Poziom 12  
    Dziękuję Fyszo .
  • #6 5218070
    aceton
    Poziom 26  
    Ocena: 94
    ja raczej myślę że jest to dioda :) diody też można stosować jako czujniki temperatury
  • #7 5218683
    Martes
    Poziom 12  
    aceton napisał:
    ja raczej myślę że jest to dioda :) diody też można stosować jako czujniki temperatury

Możesz powiedzieć w takim razie jaką diodę wstawić aby miała w temperaturze pokojowej 560 Omów ? A jej rezystancja rosła wraz ze wzrostem temperatury . No i najważniejsze . Z której strony miała by znajdować się anoda ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W czujniku ciągu kominowego pieca gazowego Vaillant Thermomax VU OST 260 E znajduje się element elektroniczny, który najprawdopodobniej jest termistorem PTC (pozystorem). Element ten reaguje wzrostem rezystancji wraz ze wzrostem temperatury. Oznaczenia paskowe na elemencie sugerują rezystancję startową około 540 omów z tolerancją ±20%. Dyskusja poruszała również możliwość, że element może być diodą, jednak parametry rezystancji i charakterystyka temperaturowa bardziej wskazują na termistor PTC. Wskazano również źródło zakupu miniaturowych pozystorów, np. w katalogu TME. Nie ustalono dokładnego modelu elementu, ale podkreślono jego funkcję jako czujnika temperatury w czujniku ciągu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA