logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

C++ i OpenGL - brakujące pliki nagłówkowe w Visual C++ 2005 Express

revolt 04 Cze 2008 19:24 7826 5
REKLAMA
  • #1 5213600
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    W necie znalazłem dwa kursy:

http://www.pcworld.pl/artykuly/41643_0.html
    http://nehe.gamedev.net/

Obydwa na początku podają, że potrzebne są:
    #include <gl/gl.h>
    #include <gl/glu.h>
    #include <gl/glaux.h>

Niestety żadna paczka jaką ściągnąłem nie zawierała tych plików. Pewnie od czasów stworzenia tych kursów bibioteki ewoluowały, zmieniały nazwy itp. Wracając do sedna: używam visual c++ 2005 express. Co tam i gdzie dograć, żeby pobawić się z tymi kursami? (nie potrzebuję wiele- podstawowe elementy opengl). Z góry dziękuję za pomoc.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 5214607
    smagciu
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Tu masz jak zrobić to pod DEV C++
    1. Po instalacji i uruchomieniu programu z menu Narzędzia wybrać narzędzie do aktualizacji pakietów - w wersji polskiej: Sprawdź czy są nowe uaktualnienia/pakiety.
    2. Serwer z pakietami: devpaks.com Community Devpaks. Klikamy Check for updates. Szukamy na liście "glut", zaznaczamy i klikamy Download Selected.
    3. W menu Package Manager powinna pojawić się paczka glut.
    4. Mając już na pokładzie podstawową bibliotekę glut.h możemy przystąpić do tworzenia projektu naszego programu w Dev-C++. W tym celu z menu Plik wybieramy Nowy->Projekt. W oknie Nowy Projekt wybieramy Windows Application.
    5. Kolejnym bardzo ważnym krokiem jest dodanie do projektu bibliotek GLUT-a. Aby to zrobić trzeba z menu Projekt wybrać Opcje projektu, przejść do zakładki Parametry i w okienku Konsolidator (Linker) wpisać:

-lglut32 -lglu32 -lopengl32 -lwinmm

6. Z okna z kodem programu main.cpp usunąć zawartość i można zacząć pisać swój program, oczywiście zaczynając od załączenia biblioteki glut.h:

#include <GL/glut.h>

Jak potem chcesz to możesz uruchamiać tak.
    file->new project, zakładka multimedia klikasz Glut potem ok i w tym oknie piszesz no i masz.
  • REKLAMA
  • #4 5214653
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    DEV mnie nie interesuje- na studiach obowiązuje visual, chyba, że później coś ;)

kazaaski pościągałem te uaktualnienia SDK, ale to nie rozwiązało problemu. Może trochę spraecyzuję. W visualu tak sobie radzę. Postawione zadanie będzie łatwiej zrealizować za pomocą openGl. Poszukałem wieć sobie te kursy, bo choć stare w pełni mi wystarczą. Niestety we wszystkich pościąganych paczkach pliki te nie wystepują (może są archaiczne jakieś :) )
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 5214768
    smagciu
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    No to ok podaj mi e-mail to Ci wyśle instrukcję i bibliotekę gluta do tego Visuala. W instrukcji jest to w rozdziale dodatek A.
REKLAMA