logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skonfigurować D-Link DI-524 z internetem Aster dla dwóch komputerów?

endex 04 Cze 2008 22:20 4307 12
REKLAMA
  • #1 5214410
    endex
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witajcie jestem nowym uzytkownikiem forum i mam taki problem a mianowicie:zalozono  mi internet Aster, i teraz tak kupile do tego wuter d-link di-524 Bx, mam dwa kompy(stacjonarny plus laptop) obydwa chce aby chodzily pod wi fi, postepowalem zgodnie z konfiguratorem rutera i efekt tego jest taki ze jak widzi jeden komputer czyli znajduje siec ktroa stworzylem to na drugim znowu wyswietla sie "ograniczenie polaczenia lub brak", co z tym problemem zrobic?Mam prośbę aby ktorys z doświadczonych forumowiczów jelsi moze napisac mi pokoleji co i jak - będę wdziecznya ponizej takie moje pytania moze ktoś mi na nie wyczerpujaco odpowie:D :a czy moze byc tak ze ruter widzi komputery natomiast problem jest ze nie ma komunikacji miedzy nim a modemem dostarczonym przez aster?Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5214449
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    Sprawa Routera i łącza to 2 różne bajki.
    Po prawidłowej konfiguracji routera - oba komputery powinny pracować jednocześnie z siecią.
    Napisz jakie dostają adresy IP ( start -> uruchom, wpisz cmd naciśnij enter)
    W czarnym okienku wpisz ipconfig/ all i enter - spisz wszystkie dane i przedstaw na forum. Zaznaczam, że operację należy wykonać na obu komputerach.

Co do prawidłowej konfiguracji routera do udostępniania internetu - czy jeśli komputer podłączy się do routera, to ma internet, czy nie?
  • REKLAMA
  • #3 5214542
    pala22
    Poziom 25  
    Ocena: 23
    A sprawdz czy czasem oba kompy nie mają jednakowego IP.
    Najlepiej to przełącz na "uzyskaj adres automatycznie"
  • #4 5217980
    endex
    Poziom 11  
    Witajcie, net juz smiga na obu kompach wiec sukces polowiczny osiagniety, teraz tylko jest problem taki ze na laptopie jak lapie polaczenie z siecia bezprzewodowa to co jakis czas je zrywa jak to naprawic?
  • REKLAMA
  • #5 5218339
    ozy2001
    Poziom 28  
    Ocena: 38
    Jak daleko jesteś od AP z tym laptopem - Ile ścian / stropów - jaka
    Antena jest przy AP?
  • #6 5218349
    endex
    Poziom 11  
    jedna sciana dzieli mnie od AP, antena standardowa która dostałem wraz z modeme, a w laptopie karta jest zintegrowana.
  • #7 5218369
    karwo
    Poziom 31  
    Ocena: 359
    u mnie też czasem ten router zrywał połączenie jak sam przydzielał IP a gdy sam przydzieliłem IP na "sztywno" do poszczególnych MAC to wszystko gra
  • #8 5218548
    endex
    Poziom 11  
    Karwo jak mozesz to napisz mi jak to zrobic - krok po kroku.
  • #9 5220586
    karwo
    Poziom 31  
    ok ale to juz jak bede i bede miał ten router pod ręką u siebie czyli w poniedzialek bo teraz jestem na wyjeździe
  • Pomocny post
    #10 5228004
    karwo
    Poziom 31  
    Ja proponuję tak:

1. wpisujesz jako adres w przeglądarce 192.168.0.1
    2. podajesz login : admin i swoje hasło
    3. po lewej wywierasz DHCP
    4. pierwsze pole wyboru "DHCP Server" ustawiasz na "Disabled"
    5. w części Jak skonfigurować D-Link DI-524 z internetem Aster dla dwóch komputerów?
    wybierz opcję "Static DHCP"
    wpisujesz po kolei:
    * nazwę maszyny (np: komp1) - taka informacja dla Ciebie żebyś wiedział który komputer jest pod jakim adresem IP
    * adres IP który chcesz przypisać na stałe danej maszynie
    * adres MAC karty sieciowej do której ma być przypisany powyższy IP (użyj polecenia ipconfig /all - adres fizyczny to inaczej MAC, odrazu spisz sobie adresy IP serwerów DNS)
    i zapisz klikając na "Apply"
    6. trzeba jeszcze wejść w każdej maszynie we właściwościach połączenia -> protokół TCP/IP -> wpisać jako IP ten który przypisałeś w routerze, maska sama się uzupełni po kliknięciu w pole maski, brama - wpisujesz 192.168.0.1, i uzupełniasz adresy serwerów DNS

dla następnych maszyn powtarzasz krok 5 i 6

Ważne byś się nie pomylił - jak odczytasz adres MAC karty sieciowej i zapiszesz w routerze z jakimś IP to to samo IP musisz wpisać we właściwościach połączenia na tym samym kompie. Robiąc to w ten sposób musisz mieć ręcznie przypisane wszystkie adresy bo inaczej klapa.

Jeśli jest możliwość zrobienia tak by kompy same pobierały adresy IP (mając ustawione we właściwościach połączenia "uzyskaj IP automatycznie) a router podał te które przypiszemy "na sztywno" metodą jak powyżej to proszę podać szanowni forumowicze, bo ja nie jestem specjalistą w tych sprawach a jedynie opisałem to co sam robiłem i nie wykluczam iż można to zrobić inaczej/prościej aby uzyskać ten sam efekt.

Jeśli ktoś znajdzie błędne informacje w powyższym poście to proszę o sprostowanie.

Pozdrawiam

Karwo
  • #11 5235715
    endex
    Poziom 11  
    zrobilem wczoraj konfiguracje jak pisales i nic dalej na laptopie zrywa połaczenie :(
    moze to cos innego?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #12 5242089
    karwo
    Poziom 31  
    Jak zasilacz routera - bo mój na pracy z wifi na lapie i dwoma kompami po kablu jest lekko ciepły (ok. 30st C)
    A sprawdzałeś gdzieś laptopa?? bo może ma uszkodzoną kartę wifi...
    Ewentualnie podeślij na priv screeny z ustawień routera i zobaczymy, z tym że zaznaczam iż moje wiadomości pochodzą wyłącznie z doświadczeń jakie miałem /i nadal mam/ z tym routerem

Zobacz jeszcze https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic966282.html

ewentualnie jak coś to dziś wieczorem jestem na gg 11087143
    pozdr[/url]
  • #13 5524878
    endex
    Poziom 11  
    na zakończenie tematu bo juz wszystko działa przypisalem recznie do każdego kompa IP i wszystko juz chodzi. Dziekuje za wszsytkie pomocne posty i pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczył konfiguracji routera D-Link DI-524 do pracy z internetem Aster dla dwóch komputerów podłączonych przez Wi-Fi. Po początkowej konfiguracji jeden komputer łączył się poprawnie, natomiast drugi miał ograniczone połączenie lub brak dostępu do sieci. Rozwiązaniem okazało się przypisanie statycznych adresów IP do obu komputerów poprzez wyłączenie serwera DHCP w routerze i skonfigurowanie funkcji Static DHCP, gdzie każdemu komputerowi przypisano stały adres IP powiązany z jego adresem MAC. Następnie w ustawieniach sieciowych komputerów ręcznie wpisano przypisane adresy IP, maskę podsieci, bramę domyślną (192.168.0.1) oraz adresy serwerów DNS. Pomogło to ustabilizować połączenie, choć na laptopie pojawiały się sporadyczne zrywania sygnału Wi-Fi, co mogło być spowodowane zasięgiem, jakością anteny lub uszkodzeniem karty sieciowej. Zalecano sprawdzenie fizycznej odległości od punktu dostępowego, temperatury zasilacza routera oraz diagnostykę karty Wi-Fi laptopa. Ostatecznie ręczne przypisanie adresów IP rozwiązało problem i umożliwiło stabilne korzystanie z internetu na obu komputerach.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA