Ja proponuję tak:
1. wpisujesz jako adres w przeglądarce
192.168.0.1
2. podajesz login :
admin i swoje hasło
3. po lewej wywierasz
DHCP
4. pierwsze pole wyboru "
DHCP Server" ustawiasz na "
Disabled"
5. w części
wybierz opcję "
Static DHCP"
wpisujesz po kolei:
* nazwę maszyny (np: komp1) - taka informacja dla Ciebie żebyś wiedział który komputer jest pod jakim adresem IP
* adres IP który chcesz przypisać na stałe danej maszynie
* adres MAC karty sieciowej do której ma być przypisany powyższy IP (użyj polecenia
ipconfig /all - adres fizyczny to inaczej MAC, odrazu spisz sobie adresy IP serwerów DNS)
i zapisz klikając na "
Apply"
6. trzeba jeszcze wejść w każdej maszynie we właściwościach połączenia -> protokół TCP/IP -> wpisać jako IP ten który przypisałeś w routerze, maska sama się uzupełni po kliknięciu w pole maski, brama - wpisujesz
192.168.0.1, i uzupełniasz adresy serwerów DNS
dla następnych maszyn powtarzasz krok 5 i 6
Ważne byś się nie pomylił - jak odczytasz adres MAC karty sieciowej i zapiszesz w routerze z jakimś IP to to samo IP musisz wpisać we właściwościach połączenia na tym samym kompie. Robiąc to w ten sposób musisz mieć ręcznie przypisane wszystkie adresy bo inaczej klapa.
Jeśli jest możliwość zrobienia tak by kompy same pobierały adresy IP (mając ustawione we właściwościach połączenia "uzyskaj IP automatycznie) a router podał te które przypiszemy "na sztywno" metodą jak powyżej to proszę podać szanowni forumowicze, bo ja nie jestem specjalistą w tych sprawach a jedynie opisałem to co sam robiłem i nie wykluczam iż można to zrobić inaczej/prościej aby uzyskać ten sam efekt.
Jeśli ktoś znajdzie błędne informacje w powyższym poście to proszę o sprostowanie.
Pozdrawiam
Karwo