logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sony RDR-GX210 - długie ładowanie i brak funkcji DVD, możliwe uszkodzenie firmware?

esesz83 06 Cze 2008 12:43 1421 4
REKLAMA
  • #1 5219046
    esesz83
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Mam Sony RDR-GX210 i dziwnie sie zachowuje. Po wlaczeniu dlugo pisze loading, please wait. I tyle sie dzieje. Jak mu nacisne eject to przechodzi do tunera i mozna przelaczac programz o wchodzic do set up. Ale nie dzialaja zadne funkcje dvd - nie wysowa tacki. Po nacisnieciu power na ekranie pojawia sie plyta a na wzswietlaczu pisze Loading.
    Wzdaje mi sie ze to moze byc wina firmware, ale nigdzie nie moge go znalezc.
    Napiecia zgodne z opisem na plycie.
  • REKLAMA
  • #2 5219585
    sashimi
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    Witam!

Wina może leżeć po stronie taśmy łączącej napęd z płytą główną. Miałem podobny problem z inną nagrywarką i szukałem przyczyny chyba z tydzień.

Pozdrowienia
  • REKLAMA
  • #3 5222591
    esesz83
    Poziom 19  
    Sprawdziłem przed chwilą. To nie wina tasiemki.
  • REKLAMA
  • #4 5228180
    sashimi
    Poziom 20  
    Ocena: 10
    A co się dzieje po odłączeniu napędu? Objawy są takie same? Może jeszcze spróbuj ręcznie wysunąć tackę, załadować płytę i sprawdzić czy zacznie czytać. Raczej nie jest to uszkodzenie firmware - takie jest moje zdanie.
  • #5 5234950
    esesz83
    Poziom 19  
    Przy odłączonym napędzie włącze się, botuje i po chwili pisze loading (na ekranie w lewym gónym roku znaczek płyty) i tyle. Nie da się przełączać programów tylko można go wyłączyć.
    Zauważyłem jeszcze że jak go włącze z wyjętym wtykiem od zasialania napedu to także po chwili botowania pojawia się napis LOADING. Wtedy włączam wtyk i po chwili naciskam open i wtedy wyjeżdża tacka. Jeszcze raz daje open tacka się cowa i po chwili na wyswietlaczu pisze OPEN i tyle (nic nie robi). Płyty wtedy nie znajduje. Da się tylko zmieniać kanały na tunerze.
REKLAMA