logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

pc -> tv: Jak podpiąć? Jak zrobić kabel? Nie mam s-video.

czar123 07 Cze 2008 12:54 3550 18
REKLAMA
  • #1 5222236
    czar123
    Poziom 10  
    witam wiem że ten temat był już wałkowany miliony razy ale będzie jeszcze raz. mam w pc radeona 9550 z s-video, dvi, d-sub a na płycie głównej jest żółty cinch z podpisem s\pdif out a na telewizorze euro i 3 cinche i wiadomo chce zrobić kabel niewychodząc z domu czyli parę kabelków ze sobą i gra.
    i mam zbędne kable d-sub i euro. nie mam kabla s-video więc trochę to utrudnia. a i jestem kompletnie zielony w tych sprawach więc proszę o wyrozumiałość. PS. próbowałem podpiąć tv do tego żółtego cincha na głównej i coś nie chciało działać ktoś wie dlaczego.
  • REKLAMA
  • #2 5222296
    Macosmail
    Poziom 35  
    Ocena: 863
    S/PDIF- to cyfrowe wyjście dzwieku więc raczej obrazu na TV z tego nie uzyskasz...
  • #3 5222299
    Trebuh
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    A przypadkiem ten s\pdif out nie jest wyjściem cyfrowym dla dźwięku :) (dlatego nie dział). Podłącz dźwięk z telewizora pod wyjście karty dźwiękowej na jacku (jack-RCA). Odnośnie obrazu to będziesz musiał podłączyć kabel pod s-video np. tak:
    http://www.krzyskargul.republika.pl/www/tvout/tvout.htm
  • #4 5222336
    czar123
    Poziom 10  
    ehh nie wiedziałem ze jest takie wyjście dźwiękowe.
    a propos nie mam wtyczki s-video i potrzebuje schematu d-sub na cinch albo euro.
  • REKLAMA
  • #6 5222772
    czar123
    Poziom 10  
    to bardzo dobra strona lecz nadal mi nie pomogła. szukam d-sub na cinch albo euro. ps. jak niedostane dobrych planów na d-sub i cinch albo euro to kupuje s-video na cinch lub euro i skorzystam z tamtej strony.
  • REKLAMA
  • #7 5222826
    lucas_mcs
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    nie ma czegos takiego jak bezpośredni kabel d-sub -> cinch/euro
    troche nie kompatybilne protokoły transmisji ze tak to ujme ;]

zamiast kombinować to rusz się do sklepu i kup za 3zł te wtyczke s-video a najlepiej cały kabel odrazu.
    Pozdrawiam
  • #8 5222952
    czar123
    Poziom 10  
    ruszył bym sie do sklepu tylko mam 20km do miasta więc trochę ta opcja odpada. może spróbować powtykać kabelki do dziurek i może będzie działało.
  • REKLAMA
  • #9 5222977
    lucas_mcs
    Poziom 22  
    Ocena: 18
    wersja McGywer'a: szpilki zegnij na pół i przykrec do nich kabelki, poczym oklej to taśmą klejącą
  • #11 5223244
    adamswid
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    potraktuj jak zwykłe s-video te 3 dodatkowe są pod wejście i cinhe (chyba) a tak to oba są dobre.
    Polecam ten :
    "Y >------------+
    +--- RCA Composite Signal
    C >-----||-----+

-||- is a 470pF Ceramic capacitor"
  • #12 5223276
    czar123
    Poziom 10  
    a co to -||- 470fF Ceramic capacitor i czy sie obejdzie bez tego bo u mnie tego raczej nie znajdę
  • #13 5223447
    thereminator
    Warunkowo odblokowany
    Ocena: 657
    Zwykły kondensator ceramiczny 470pikofaradów za kilka groszy.
  • #14 5223499
    czar123
    Poziom 10  
    no dobra wiem że jest tani tylko że do sklepu mam 20km i czy bez tego da sie podłączyć.
  • #15 5223874
    adamswid
    Poziom 13  
    Bez tego będzie ok tanie kable go niemają i działają tylko jakość będzie lekko gorsza możesz pozostawić bez a jak będziesz kupować wtyczke s-video kupisz kondensator
  • #16 5223894
    czar123
    Poziom 10  
    ok jutro wypróbuje w razie problemów będę pisać.
    PS. dziękuje za wszelką pomoc i szybkie odpowiedzi
  • #17 5224000
    lechoo
    Poziom 39  
    Ocena: 546
    Od biedy można zewrzeć Y i C ze sobą, sprawdzone w warunkach "polowych" - działa.
  • #18 5384406
    alchemik86
    Poziom 10  
    Jedno pytanko mam: posiadam przejściówke oryginalną do karty graficznej z S-Video na chinch. Podłączam to do kompa, chincha podłączam z drugiej strony do przejściówki S-Video na EuroScart i wpinam do TV. Ale niezależnie od tego czy pokazuje na TV obraz przez NVidia Control Panel czy TVTool obraz jest czarno-biały. Jest na to jakaś rada? Chciałbym sobie filmy oglądać na TV...
  • #19 5397121
    adamswid
    Poziom 13  
    hmmm... nie przekazuje informacji o kolorach 9czyli jest luminacja bez koloru). Zapewne wina sprzętu może kabel zły a na tej wyżej działa?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy podłączenia komputera z kartą graficzną Radeon 9550 do telewizora bez użycia kabla S-Video. Użytkownik posiada wyjścia S-Video, DVI, D-Sub na karcie oraz żółty cinch oznaczony jako S/PDIF out na płycie głównej, który jest cyfrowym wyjściem dźwięku i nie przesyła obrazu. Próby wykorzystania tego wyjścia do obrazu nie powiodły się. Zalecane jest użycie kabla S-Video do wyjścia obrazu, a dźwięk podłączyć osobno przez wyjście karty dźwiękowej (jack-RCA). Nie istnieje bezpośredni kabel D-Sub na cinch lub euro, gdyż sygnały są niekompatybilne. Można jednak wykonać własny kabel, łącząc odpowiednie piny D-Sub z cinch według schematów dostępnych na stronach internetowych (np. pinouts.ru), z zastosowaniem kondensatora ceramicznego 470pF dla poprawy jakości sygnału, choć można go pominąć kosztem jakości. W warunkach polowych sprawdza się także zwarcie sygnałów Y i C. W przypadku braku możliwości zakupu kabla S-Video, samodzielne wykonanie kabla jest możliwe, ale wymaga znajomości pinoutów i podstaw elektroniki. Dodatkowo pojawiła się kwestia czarno-białego obrazu przy użyciu oryginalnej przejściówki S-Video na cinch i euro, co może wynikać z braku przesyłania informacji o kolorze (luminancja bez chrominancji) lub wadliwego kabla/sprzętu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA