logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wlutowanie złącza LCD w Sony Ericsson K750i hot air – czy konieczny preheater?

jayu0 07 Cze 2008 22:57 3972 8
REKLAMA
  • #1 5224143
    jayu0
    Poziom 37  
    Ocena: 141
    Jak wlutować hotem złącze lcd w k750i? wiem ze złącze jest dość delikatne wiec trzeba uważać. Piny są bardzo blisko siebie wiec będzie dćśc trudno. Czy bez PREHEATER`a sie nie obejdzie?Z góry Dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 5224173
    krzysiek-b11
    Poziom 24  
    Ocena: 20
    Da rade...podlej sporo topnika i grzej najpierw od dołu a później od góry- stare złącze możesz spalić, a przy wlutowywaniu grzej od spodu.
  • REKLAMA
  • #3 5224226
    jayu0
    Poziom 37  
    stare już wylutowałem i scieżki są pobielone i przyszykowane do lutowania. Tylko ze tuż pod złączem jest miejsce łączenia sie ekranów pod którymi są układy. I tu teraz pytanie.Czy grzejąc od dołu nie uszkodzę tych układów ?
  • #4 5224386
    muzg
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Witam!
    Ja bym nie ryzykował grznia k750i od spodu. Wiem że temat dotyczy sposobu wlutowania tego złącza hotem ale spróbuj zrobic to zwykłą lutowanicą grzałkową. Jak dysponujesz taką z cienkim grotem to powinno pójść gładko ;)
  • #5 5224434
    jakrzys
    Poziom 16  
    Po co kombinować hotem, bez problemu wlutujesz je oporówką, płyta cienka nie jest i napakowana elementami więc od spodu moim zdaniem bez sensu skoro mozna "tradycyjnie".
  • REKLAMA
  • #6 5225441
    jayu0
    Poziom 37  
    ale czy lutując kolbówką nie pozalewam ścieżek ? grot jest cieniutki ale i tak mam obawy. tym bardziej ze pole manewru jest dosyć małe załwszcza od strony joya.
  • REKLAMA
  • #7 5225686
    muzg
    Poziom 14  
    Ocena: 5
    Po prostu użyj przy lutowaniu dużo topnika. Nawet jak pozalewasz to bez problemu powinieneś usunąć zwarcia. Ja zawsze lutuje takie gniazda zwykłą lutownicą i nie mam problemów z usuwaniem zwarć.
    Powodzenia!
  • #8 5225814
    jakrzys
    Poziom 16  
    Jak napisał przedmówca, dużo fluxu i jak nie przesadzisz z cyną nic się nie pozwiera.
  • #9 5225977
    jayu0
    Poziom 37  
    tak więc telefon zrobiony :D zrobiłem to grotówką i dużo fluxu :D nie było aż tak strasznie jak myślałem :D dzięki panowie za pomoc ! Zamykam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy metody wlutowania złącza LCD w telefonie Sony Ericsson K750i, ze szczególnym uwzględnieniem konieczności stosowania preheatera. Złącze jest delikatne, a piny bardzo blisko siebie, co utrudnia lutowanie. Propozycje obejmują użycie dużej ilości topnika (fluxu) oraz lutownicy kolbówkowej z cienkim grotem zamiast hot air, aby uniknąć uszkodzenia układów znajdujących się pod ekranem. Lutowanie od spodu płyty jest odradzane ze względu na ryzyko uszkodzenia elementów. Użytkownik potwierdził skuteczność metody z użyciem grotówki i dużej ilości topnika, co pozwoliło na bezproblemowe wlutowanie złącza bez konieczności stosowania preheatera.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA