logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skutecznie wygrzać płytę SE K750i po zalaniu? Techniki i parametry

Rataj14 01 Sie 2007 10:46 2168 11
REKLAMA
  • #1 4134900
    Rataj14
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Ponawiam pytane.Czy grzał kiedyś ktos płyte od se k750i po zalaniu z powodzeniem??? jak tak to które układy wygrzac a na które uwazać??Lepiej urzyc tapika w płynie czy w zelu?? z jakim nadmuchem?? Z jaką temperatura?? jaka odległość dyszy od układów??jaka dysz??prosił bym o jakies informacje..pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4134928
    servisos
    Poziom 12  
    tutaj nikt Ci nie pomoże bo samolubstwo sie panoszy ino by chcieli żeby im wszytko mówić, wiec przenieś sie na inne forum a tam napewno ktoś pomoże,
  • REKLAMA
  • #3 4134967
    Rataj14
    Poziom 14  
    lepiej zniszczyc płyte niz cos podpowiedziec mniej zaawansowanym ludziom od ciebie!!powodzenia ale widze ze masz wielki wpływ na zorwój tego forum,jak masz dalej pisac takie odpowiedzi to nie pisz ich wcale bo marnujesz kb na serveze... a płyta k750i to nie to samo co 6310i i 3310 które bez problemu grzeje....
  • REKLAMA
  • #4 4134972
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 4134976
    servisos
    Poziom 12  
    daj sobie spokój bo popsujesz ten telefon jak nie masz doświadczenia to zanies do serwisu bo potem dużo wiecej zapłacisz za naprawe o ile bedzie można go jeszcze naprawić
  • #6 4135019
    Rataj14
    Poziom 14  
    moze za ostro ruszyłem ale jak ty mi podpowiesz co i jak to ja tez za jaki czas podpowiem innemu i ty juz nie bedziesz musił odpowiadac na takie pytania, oczywiste dla ciebie.a forum sie bedzie rozwijac.ja wole dwa razy zapytać niz coś zepsuc.przeczytałem dwa dośc obszerne tematy na furum o wylutowywaniu bga.piszesz ze "jak juz chcesz tak bardzo go grzac " to moze jest inna metoda bo widze ze z tym grzaniem moze sie za bardzo wyrwałem,flesh wgrałem kilkukrotnie różne wersje i tez myłem go w wannience kilkukrotnie... i cały czas jest tak samo gdy go chce właączyc to tylko załancza sie wibracja i cały czas wibruje
  • #7 4135027
    revolt
    Poziom 34  
    Ocena: 186
    Skoro pyta jaka dysza itp. to raczej ma już sprzęt chociaż. Płyta od k750i jest niewdzięcznym obiektem napraw- raz, źe klejone, dwa że lead free. Musisz najpierw wiedzieć co grzejesz, czyli co telefon boli. Włącza się?
  • #8 4135039
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4135040
    Rataj14
    Poziom 14  
    Tak jak juz wspomniałem telefon po zalaniu,po włączniu załancza sie tylko wibracja i cały czas wibruje,wnioskuje ze jest jakies zwarcie na którym układzie który odpowiada za wibre... dla pewności wymyłem bo kilka razy w wannince i oczyscilem oraz wgrałem flesh,ale widze ze nie jestm wmile widziany na forum z takimi pytaniami u niektórych urzytkownikow..

Dodano po 2 [minuty]:

aa posiadam hota 803,flux asa-223,i tpik rf800 w płynie... podstawkie i wszystkie mi potrzebne dysze...
  • #10 4135058
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #11 4135070
    Rataj14
    Poziom 14  
    tak jak juz mowile,m pierwszy raz zabieram sie do grzania takiej płyty,przewaznie robiłem nokie 3310 i 6310i ale to jest w porównaniu do se bajka.zalewałem płyte topikiem w płynie i grałem średnia dusza ok.1minute na 300-340 stopni i nie miałem wiekszych problemów dlatego teraz pytam..

Dodano po 17 [minuty]:

Załanczam zdjecie płyty..
    Załączniki:
    • Jak skutecznie wygrzać płytę SE K750i po zalaniu? Techniki i parametry k750i-płyta.jpg (55.94 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 4136156
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    Za wiekszość przypadków złego zasilania odpowiada to (n2600 - vincenne):
    U ciebie z wibrą również:

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy skutecznych metod wygrzewania płyty głównej telefonu Sony Ericsson K750i po zalaniu. Użytkownik posiada stację hot air (model 803), topnik ASA-223 oraz topik RF800 w płynie i pyta o optymalne parametry: temperaturę, rodzaj dyszy, odległość nadmuchu oraz które układy można bezpiecznie wygrzewać, a na które należy uważać ze względu na ryzyko uszkodzenia kulek BGA lub elementów klejonych. Wskazano, że płyta K750i jest trudna w naprawie ze względu na elementy klejone i lutowanie bezołowiowe, co wymaga dużej ostrożności. Zaleca się stosowanie topnika w żelu (flux RMA) oraz indywidualne dostosowanie parametrów stacji, gdyż różne modele mają różne charakterystyki nadmuchu i temperatury. Podkreślono, że przed wygrzewaniem należy zdiagnozować problem, np. sprawdzając pobór prądu i obecność zwarć, gdyż wygrzewanie może pogorszyć stan płyty. W przypadku braku doświadczenia lepiej oddać telefon do serwisu. Wskazano, że wibracja po włączeniu może świadczyć o zwarciu lub uszkodzeniu układu odpowiedzialnego za wibracje. Zamieszczono zdjęcia układów (np. n2600 - vincenne) odpowiedzialnych za zasilanie i wibracje, które mogą wymagać szczególnej uwagi podczas naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA