logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak wyprowadzić wzór na wartość skuteczną napięcia prostownika półfalowego?

SisterPsychosis 09 Cze 2008 14:12 5386 5
REKLAMA
  • #1 5228502
    SisterPsychosis
    Poziom 1  
    Jak wyprowadzić uproszczony wzór:

$$V_{rms} = \frac{6 I_{de}}{C}$$

$$I_{de} [mA], C[\mu F]$$

dla wartości skutecznej napięcia na wyjściu prostownika półfalowego?

Poratujcie please
  • REKLAMA
  • #2 5228541
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    SisterPsychosis napisał:
    Jak wyprowadzić uproszczony wzór:

$$V_{rms} = \frac{6 I_{de}}{C}$$

$$I_{de} [mA], C[\mu F]$$

dla wartości skutecznej napięcia na wyjściu prostownika półfalowego?

Poratujcie please
    Ale to jest, co widzę, nie tylko prostownik lecz razem z filtrem pojemnościowym... :cry:
    Poza tym, to proszę opisać parametry w/w wzoru... :!: :idea: ... ponieważ jak dla mnie, biorąc pod uwagę enigmatyczną treść tematu, to nie są one takie oczywiste... 8-O
  • REKLAMA
  • #3 5233392
    veritas
    Poziom 1  
    Więc cała treśc zadania wygląda tak:

Nic więcej nie wiadomo.
  • REKLAMA
  • #4 5233488
    Quarz
    Poziom 43  
    Wszyskie te treści i zamieszczone w różnych tematach zapytania można rozwalić o przysłowiowy kant [tu wpisz właściwe słowo]... :!: :idea: ,... ponieważ "autorowi" tego 'knota' zabrakło wyobraźni i nie potrafił odróżnić napięcia wyjściowego prostownika z filtrem pojemnościowym od napięcia tętnień - wartości liczbowe dla jednego i drugiego napięcia dla jakiegokolwiek rzeczonego tu prostownika będą zgoła różne.
    Przecież nic nie stoi na przeszkodzie by policzyć - zmierzyć - wartość skuteczną wyjściowego napięcia w/w prostownika, a bądącego nałożeniem na wartość średnią (stała wartość) napięcia tętnień.
    Czytanie "pomiędzy wierszami" jest być może dobre, ale w różnego rodzaju zagadkach, itp., ale nigdy w technice.
    Pominę już milczeniem poniższy - bezsensowny - zlepek wyrazów:
    Cytat:
    Wartosć skuteczna prostownika półfalowego

:arrow: veritas, umiemy czytać ze zrozumieniem :?: :idea:
    Jeśli tak, to proszę przeczytać jeszcze raz i ze zrozumieniem P.S. w moim podpisie - zobacz niżej.
  • REKLAMA
  • #5 5233651
    ali8
    Poziom 10  
    Jako, że założyłem temat o tym samym zadaniu (przepraszam za dubel) przyłączę się do dyskusji. O ile mi wiadomo, zadanie zostało ułożone przez profesora uczącego elektroniki :) Piszesz, że nic nie stoi na przeszkodzie aby policzyć wartość skuteczną wyjściowego napięcia, więc czy mógłbyć podsunąć jakiś wzór (wzory) od którego można by zacząć przekształcenia itp. aby w efekcie otrzymać wzór z zadania. Nie jest tu potrzebny żaden wynik liczbowy, tylko należy tu dokonać wyprowadzenia tego wzoru. A żeby to zrobić trzeba w ogóle wiedzieć od czego zacząć...
    Pozdro.
  • #6 5233957
    Quarz
    Poziom 43  
    ali8 napisał:
    Jako, że założyłem temat o tym samym zadaniu (przepraszam za dubel) przyłączę się do dyskusji. O ile mi wiadomo, zadanie zostało ułożone przez profesora uczącego elektroniki :)
    Gdzie, w jakiej szkole :?:

ali8 napisał:
    Piszesz, że nic nie stoi na przeszkodzie aby policzyć wartość skuteczną wyjściowego napięcia, więc czy mógłbyć podsunąć jakiś wzór (wzory) od którego można by zacząć przekształcenia itp. aby w efekcie otrzymać wzór z zadania.
    Ależ ogólny wzór na wartość skuteczną przebiegu okresowego jest zawsze taki sam, oto jego 'przepis':
    Weź wyciągnij ścianę kwadratową z uśrednionego za okres integrała oznaczonego (w sensie Riemanna) wziętego z kwadrata danego przebiegu okresowego.
    Powyższy 'przepis' poznałem prawie pięćdziesiąt lat temu wstecz z książki napisanej (i przetłumaczonej z j. niemieckiego) na przełomie XIX i XX wieku... :D
    Dzisiejszy sens tego co wyżej podaję wzorem:

ali8 napisał:
    Nie jest tu potrzebny żaden wynik liczbowy, tylko należy tu dokonać wyprowadzenia tego wzoru. A żeby to zrobić trzeba w ogóle wiedzieć od czego zacząć...
    Skoro już wiadomo, że należy znaleźć zależności na wartość skuteczną napięcia tętnień prostownika jednopołówkowego z filtrem pojemnościowym, to po co ja mam "wyważać już dawno otwarte drzwi..." :?: :idea:
    Wystarczy więc zapytać o to 'wszchwiedzącego' wujka Google, ZOBACZ.

ali8 napisał:
    Pozdro.
    Jak czytam ten neologizm, to dostaję "gęsiej skórki"... :cry: :black:
REKLAMA