Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Wyszukiwarki naszych partnerów

Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME
Proszę, dodaj wyjątek elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Whirpool słabo mrozi

rekrut 31 Sty 2004 19:40 5111 18
  • #1 31 Sty 2004 19:40
    rekrut
    Poziom 9  

    Cześć mam Whirpoola (2 agregaty) od pewnego czasu zdaża się że słabo mrozi i zapala się czerwona lamka oznaczająca za wysoka temperaturę . Lodówka ma 2 lata co to moze być i co mozna z tym zrobić.
    Proszę Was bo nie stać mnie w tej chwili na serwis
    Z góry dzieki

  • #2 01 Lut 2004 08:29
    zayzayer
    Specjalista AGD

    Jeżeli sprężarka pracuje cyklicznie, to przyczyną mogą być:
    -Przerwy w zasilaniu. To może robić nawet liche gniazdko.
    -Za duży ruch w zamrażarce i jednocześnie za słabo nast. termostat.
    -Duże ilości zamrażanej żywności i na dodatek nie włącznie odpowiednio wcześnie "super zamrażania".
    -Uszkodzony termostat.
    A jeżeli idzie na okrągło to:
    -Nieszczelny układ.
    -Spadek wydajności sprężarki.
    To nie są wszystkie możliwości, ale te najczęściej spotykane.

  • #3 01 Lut 2004 08:41
    rekrut
    Poziom 9  

    o boże panowie tyle możliwości
    jak je po kolei eliminować . może zacząłbym od tego termostatu ja się to spina na krótko aby sprawdzić czy to nie jego wina ?
    Ps. kolega w tym drugim poście napisał że mam dziurę. Ale co to znaczy i jak tonaprawić

  • #4 01 Lut 2004 08:57
    zayzayer
    Specjalista AGD

    Na ile masz nast. termostat?
    Wyłącz lodówkę i posłuchaj, czy sprzezarka zamr.
    wyłącza się, czy idzie bez przerwy.

  • #5 01 Lut 2004 09:07
    rekrut
    Poziom 9  

    termostat ustawiłem na - 23 st
    Wyłączyłem go teraz z sieci i załączyłem słuchałem uważnie coś cicho pobuczało potem był słychać taki jakby metaliczny klik i na razie nic
    ps . po jakis 5 min załączył się agregat zamrażarki

  • #6 01 Lut 2004 09:13
    axxx
    Specjalista AGD

    sprawdz czy gwarancja jeszcze jest aktualna

  • #7 01 Lut 2004 09:22
    rekrut
    Poziom 9  

    gwarancja była na rok alew czytam teraz w karcie że jest przedłużona gwarancja do 7 lat na agregat chłodniczy z całą hermetyczą instalacją chłodniczą

  • #8 01 Lut 2004 09:23
    zayzayer
    Specjalista AGD

    Miałem na myśli wylączenie tylko lodówki, a nie
    lodówki i zamrażarki. :D Po to żeby lepiej było
    słychać pracę sprężarki zamrażarki (czy taktuje).
    Ale Ty chyba masz tam termostat elektroniczny
    z wyświetlaczem temp. Jeżeli tak to może mu czasami coś
    odbija. Zmierz temp. w zamrazarce. A może dzieci bawią
    się w jazdę na drzwiach zamrażarki? :)

  • #9 01 Lut 2004 09:33
    rekrut
    Poziom 9  

    termostat mam takie pokrętło na którym sątemperatury które teoretycznie mogęse ustawić.
    Sprężarka od załaczenia idzie cały czas bez przerwy
    a co do drzwi to wykluczam zamrażarka szła całą noc i nic

  • #10 01 Lut 2004 09:51
    zayzayer
    Specjalista AGD

    Spóbuj zmierzyć temp. zamrażarki, a w między
    czasie zacznij szukać siedmioletniej gwarancji
    na agregat.

  • #11 01 Lut 2004 09:54
    rekrut
    Poziom 9  

    temperatura jest zbyt wysoka bo lampka cały czas miga agregat caqły czas pracuje. No i mam duży problem z gwarancjęwcieło mi gdzieś dowód zakupu.
    Ps. nowe wiadomości lampka zgasła wygląda że teraz mrozi jak trzeba
    po odłaczeniu od sieci wcisnąłem przycisk szybkiego mrożenia i agregat cały czas pracuje i wygląda na to że zamroził ale przez całą noc też było załączone mrożenie i nie zamroził

  • #12 01 Lut 2004 09:57
    axxx
    Specjalista AGD

    jak juz przerbiles gwarancje to teraz przerob
    instrukcje obslugi,moze zamrazarka juz potrzebuje
    rozmrozenia-zbyt duza ilosc lodu????

  • #13 01 Lut 2004 10:02
    zayzayer
    Specjalista AGD

    To, że lampka miga to jeszcze nie znaczy, ze jest wysoka temp.
    Masz oczywiście termostat mech. Teraz przeczytałem dopiero
    Twój poprzedni wątek gdzie piszesz, ze rurka powrotna jest
    oszroniona, a to wskazuje raczej na dobry agregat.
    Zmierz temp. (wyciągnij z zaokna termometr :) ) i wszystko się
    wyjaśni. Może gwarancja nie będzie potrzebna.
    Może być uszkodzony tylko termostat, a 7-letnia gw. tego
    oczywiście nie obejmuje.

  • #14 01 Lut 2004 10:12
    rekrut
    Poziom 9  

    niestety nie posiadam w domu żadnego termometru ale teraz zaczęła dobrze mrozić. Ale obawiam się że to tylko ten pierwszy raz zmrozi jak potrzeba a jak się coś nowego pojutrze wsadzi to będzie lipa.
    Ps jak się upewnićczy to termostat

  • #15 01 Lut 2004 10:37
    zayzayer
    Specjalista AGD

    Koniecznie kup sobie jakiś termometr.
    Tylko nie taki za 3,99 w hipermarkecie.
    Bez pomiaru temp. do niczego nie dojdziemy.

  • #16 01 Lut 2004 10:45
    rekrut
    Poziom 9  

    ok postaram się kupić
    Ale czy to nie dziwne że teraz dobrze mrozi a wcześniej nie bardzo
    ----------------------------------------------------------------------------
    Cały czas sprawdzam tązamrażarkę i wydaje mi się że nie wyłącza się wogóle ten agregat (i jest bardzo gorący)
    Posty połączyłem POL02

  • #17 01 Lut 2004 20:11
    zayzayer
    Specjalista AGD

    Jeżeli temp. spada do jakieś -30 to termostat,
    a jak jest w okolicach -18 to gorsza sprawa.
    Koniecznie pomierzyć temp. ( w górnej szufladzie)

  • #18 01 Lut 2004 20:34
    rekrut
    Poziom 9  

    postaram się załatwić termometr i pomierzęte temperatury
    Na razied dzięki za rady i cierpliwość

  • #19 02 Lut 2004 02:24
    oliwagdansk
    Poziom 12  

    rekru temperatura zamrzazania wody jest 0 C

 Szukaj w ofercie
Zamknij 
Wyszukaj w ofercie 200 tys. produktów TME