logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Whirlpool ARG 910/G/WP - agregat nie działa, lodówka nie mrozi, ciepło i zapach

bieganie 30 Sty 2006 23:23 20849 28
REKLAMA
  • #1 2239590
    bieganie
    Poziom 11  
    Ocena: 20
    Witam.. mam następujący problem, a mianowicie...
    Lodówka świeci tzn...lapki (obydwie świecą) ale agregat w lodówce milczy.
    Z lodówki (jak się ją otwiera) czuć ciepło i charakterystyczny zapach. Oczywiście nie mrozi...

Czy to nie jest problem z termostatem? jeżeli tak to który "padł"
    i ile może kosztować...
    Dziękuję za odpowiedź.

ps. Jeszcze nie wsunąłem tego aluminiowego drutu do zamrażarki na dole...ale nie wiem czy to jest w tej chwili istotne, proszę o odp.
  • REKLAMA
  • #2 2239649
    nokia 3650
    Poziom 20  
    Ocena: 87
    zepsul ci sie termostat jezeli jest jedna sprezarka to bedzie w srodku lodowki lub na zewnatrz [patrz pokretlo regulacji] uciebie bedzie kolo lampek sprawdz go miernikiem na tzw. przejscie.:D
  • #3 2239722
    bieganie
    Poziom 11  
    są dwa pokrętła jedno u góry w środku...koło oświetlenia lodówki, a drugie pokrętło na zewnatrz z przodu po środku (obok 2 światełek pomarańczowego i zielonego)...teraz laickie pytanie... czy jak obejdę termostat tzn. zewrę ze sobą 2 kabelki które wchodzą do termostatu tego z przodu to nic się nie stanie??? :)
  • #4 2239744
    elektryk2000
    Specjalista urządzeń chłodniczych
    Ocena: 576
    Nic się złego nie stanie, o ile nie połączysz ochronnego żółto-zielonego ;)
  • #5 2239772
    bieganie
    Poziom 11  
    zwarłem ale dalej milczy
  • REKLAMA
  • #6 2240496
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 2240565
    bieganie
    Poziom 11  
    a gdzie jest ten sterownik? mam do tej lodówki schemat i rysunek ściągnięty z tego forum.
    Załączniki:
    • Whirlpool ARG 910/G/WP - agregat nie działa, lodówka nie mrozi, ciepło i zapach schemat.jpg (108.05 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • Whirlpool ARG 910/G/WP - agregat nie działa, lodówka nie mrozi, ciepło i zapach budowa.jpg (118.23 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #8 2240587
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 2241260
    bieganie
    Poziom 11  
    Byłem w serwisie Whirlpoola i powiedzieli mi że to termostat... więc podstawiłem ten termostat (36 pln oryginał)..i dalej nic. Przedstawiam zdjęcia, może coś źle podpiąłem. Ten termostat co dostałem różni się trochę (tzn. ma jeszcze jedną nóżkę) niż ten co był wstawiony, dlatego nic do niej nie podpiąłem. Proszę o pomoc. Dziękuję

• #10 2242402
    zayzayer
    Specjalista AGD
    Ocena: 753
    Obok jest wyłącznik i to on może tak robić
  • Pomocny post
    #11 2242543
    servisant
    Specjalista AGD
    Ocena: 199
    Na zdjeciu to jest termostat od zamrazalnika(A04), a tobie pewnie chodzi o chlodziarke bo napisales ze niechlodzi, wiec musisz zmostkowac ten drugi termostat ;)

Dodano po 6 [minuty]:

wycofuje mojego poprzedniego posta, to jest lodowka no-frost. wiec moze byc cos z grzalkami lub tez uszk. zegar czasowy(u gory w chlodziarce w lewym rogu), proponuje przekrecic zegar do przodu i zobaczyc czy pojdzie. Ale najlepiej dla Ciebie bedzie jesli wezwiesz serwis :)
  • #12 2242835
    eeban
    Specjalista AGD
    Ocena: 1494
    wewnątrz komory chłodziarki jest programator ,trzeba sciągnąć panel od termostatu powietrznego prawa strona po przeciwnej jest programator rozszraniania delikatnie go przekreć jeśli ruszy sprężarka to może być uszkodzona grzałka ,termostat( szara kostka z sześcioma przewodami) na parowniku w zamrażarce
  • REKLAMA
  • #13 2245745
    bieganie
    Poziom 11  
    servisant napisał:
    Na zdjeciu to jest termostat od zamrazalnika(A04), a tobie pewnie chodzi o chlodziarke bo napisales ze niechlodzi, wiec musisz zmostkowac ten drugi termostat ;)

Dodano po 6 [minuty]:

wycofuje mojego poprzedniego posta, to jest lodowka no-frost. wiec moze byc cos z grzalkami lub tez uszk. zegar czasowy(u gory w chlodziarce w lewym rogu), proponuje przekrecic zegar do przodu i zobaczyc czy pojdzie. Ale najlepiej dla Ciebie bedzie jesli wezwiesz serwis :)

więc już zadziałała :) okazało się, że to ten zegar...blokuje się i nie załącza lodówki. Trzeba go "pchnąć" ręcznie.

p.s. Ile taki zegar kosztuje?
  • REKLAMA
  • #14 2246037
    eeban
    Specjalista AGD
    sprawdż grzałki rozsraniania czy grzeją oraz termostat bezpiecznik(szara kostka przykecona do parownika z 6-cioma przewodami
  • #15 2246751
    bieganie
    Poziom 11  
    już nie muszę chyba tego sprawdzać bo lodówka uruchamia się jak przekręcę lekko zegar...w górnej półce po lewej stronie obok światła. Zegar się blokuje i dlatego pytam o jego cenę...
  • #16 2246930
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #17 2247072
    bieganie
    Poziom 11  
    patrząc na tego pdfa to wydaje mi się, że to jest część o nr 651 0 albo 652 0... (ten zegar)
  • #18 2247148
    eeban
    Specjalista AGD
    kod serwisowy zegara 481928218497
  • #19 2247289
    servisant
    Specjalista AGD
    Ocena: 199
    Zegary w tym typie lubily sie zacinac same z siebie, jesli grzalki i kostka dobra to wysokie prawdopodobienstwo iz jest uszkodzony sam zegar ;) A koszt zegara o ile dobrze pamietam to ok 100PLN
  • #20 2247297
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 2247348
    eeban
    Specjalista AGD
    ble ble nie strasz kienta zegary staniały w hurtowni płaciłem 57pln tydzień temu
  • #22 2247379
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 2289305
    bieganie
    Poziom 11  
    Po wymianie zegara dalej ten sam problem (zegar zatrzymuje się) i trzeba go pchnąć. W sumie lodówka mrozi tylko wtedy jak jest włączone szybkie zamrażanie. Jak wyłączę ten przycisk od szybkiego zamrażania to cisza (ale lodówka świeci)

Panowie, a gdzie jest ta "kostka"? bo chyba pozostało tylka ta kostka albo grzałka
  • #24 2289356
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #25 2289394
    eeban
    Specjalista AGD
    w zamrażarce przymocowana do parownika ,trzeba zdemontować osłonę wentylatora,po lewej stronie
  • #26 2289502
    bieganie
    Poziom 11  
    Bleble napisał:
    Bleble napisał:
    uprzedzam jeśli jest coś nie tak z odszranianiem to na nowym będzie to samo

a co ja tu napisałem
    dlaczego wszyscy naprawiają od tyłu zamiast sprawdzić wszystko to zaczynają od programatora

czyli jaką kolejność działań powinienem teraz przeprowadzić?

Dodano po 11 [minuty]:

eeban napisał:
    w zamrażarce przymocowana do parownika ,trzeba zdemontować osłonę wentylatora,po lewej stronie

przedstawiam zdjęcia zamrażarki (wiadomo od środka) a tej kostki mam szukać za tą ścianką co widać na zdjęciu?

• #27 2289598
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #28 2289619
    bieganie
    Poziom 11  
    a ta kostka jest za tą ścianką?
  • #29 2290245
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Lodówka Whirlpool ARG 910/G/WP nie mrozi, agregat nie działa, a po otwarciu czuć ciepło i charakterystyczny zapach. Początkowo podejrzewano uszkodzony termostat, jednak wymiana termostatu nie rozwiązała problemu. Lodówka jest typu no-frost, co wskazuje na obecność sterownika odszraniania i grzałek odmrażania. Problemem okazał się zacinający się programator (zegarek czasowy) odszraniania, który blokował pracę sprężarki. Zegar ten znajduje się w górnej części chłodziarki, po lewej stronie obok światła. Po ręcznym „pchnięciu” zegara lodówka zaczyna działać, jednak po wymianie nowy zegar również się zatrzymuje. Włączenie funkcji szybkiego zamrażania powoduje uruchomienie agregatu, co sugeruje, że wyłącznik supermrożenia omija termostat. Wskazano na konieczność sprawdzenia grzałek odmrażania oraz termostatu bezpiecznikowego (szara kostka z sześcioma przewodami) przymocowanego do parownika w zamrażarce, znajdującego się za tylną ścianką komory zamrażarki po lewej stronie. Zalecane jest dokładne sprawdzenie układu odszraniania, gdyż zatrzymujący się programator wskazuje na problemy z odszranianiem, które blokują pracę agregatu. Koszt programatora (zegara) waha się od około 57 do 250 zł, zależnie od źródła. Ostatecznie zalecane jest wezwanie serwisu do kompleksowej diagnozy i naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA