logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Electrolux EWT1060 - buczenie pompy, brak wypompowywania wody po gwarancji

schon18 10 Cze 2008 23:12 8535 10
REKLAMA
  • #1 5234082
    schon18
    Poziom 2  
    Witam wszystkich
    Mam problem z moją pralką. Ma ona dwa lata i jest akurat po gwarancji niestety. Potrzebuje pomocy związanej z nią. Otóż mój problem z pralką to taki że gdy włączam pralkę to ona automatycznie pompuje wode, ale tego nie robi i nie wiem co jest grane. Zamiast wypompować wode to pompa buczy.Nie wiem czego to jest wina czy pompy czy programatora. Wezwałem gościa od pralek ale mi nie pomógł bo sam nie wiedział. Porszę o jakąś poradę.:cry:
  • REKLAMA
  • #2 5234129
    atomik
    Poziom 16  
    Ocena: 42
    Sprawdź czy działa pompa .
  • REKLAMA
  • #3 5234141
    schnauzerman
    Specjalista AGD
    Ocena: 565
    Sprawdź filtr pompy, sprawdź turbinkę, może coś ją blokuje, dlatego buczy
  • #4 5234143
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 5235281
    schon18
    Poziom 2  
    Tak, pompa buczy i nie ciągnie wody i właśnie nie jestem pewien czego to może być wina. Spróbuje się jakoś do niej dostać. Chcę być pewny czy pompa jest do wymiany czy coś innego bo nieche wtapiać pięniędzy w pralkę. Dzięki za rady;)
  • #6 5240885
    samsu100
    Poziom 23  
    Ocena: 243
    W tych opisach jest jakieś pomieszanie z poplątaniem.
    Woda do pralki wlatuje pod ciśnieniem instalacji wodociągowej zaś otwiera ten dopływ elektrozawór w pralce. Jak po włączeniu pralki słychać lekkie buczenie a woda nie wlatuje to trzeba sprawdzić drogę zasilania w wodę czyli czy w kranie do pralki jest woda, czy sitka będące na dolocie wody nie są zanieczyszczone (te w uszczelce węża i elektrozaworze). zaś jak pralka nie odprowadza wody do kanalizacji tylko coś buczy to należy podejrzewać zablokowanie pompy wylewającej.
  • #7 5242278
    yrmark
    Poziom 20  
    Ocena: 133
    proponuję odkręcić waż od kranu i sprawdzić czy do wiaderka będzie się lała woda po odkręceniu zaworu
    prawdopodobnie uszkodzony kran
    pozdrawiam
  • #8 5242641
    schnauzerman
    Specjalista AGD
    schon18 napisał:

Zamiast wypompować wode to pompa buczy.Nie wiem czego to jest wina czy pompy czy programatora. Wezwałem gościa od pralek ale mi nie pomógł bo sam nie wiedział. Porszę o jakąś poradę.:cry:

schon18 napisał że pompa buczy i nie wypompowuje wody ale być może buczą elektrozawory i pralka nie nabiera, bo nie ma wody lub zanieczyszczone jest sitko elektrozaworu
  • #9 5243781
    schon18
    Poziom 2  
    Nie tak napisze. Robię pranie, pierze się ale jak przychodzi moment wypompowania wody, to ta woda nie jest wypompowywana. Pompka zamiast wypompować wode to tylko buczy i na tym się kończy pranie. Za każdym razem musze wylewać wode przez rurke umieszczoną z przodu pralki.To jest mój problem. Sąsiad mi mówił ze to moze być wina programatora, ale ja uważam, ze jakby był programator zrąbany to by wogóle nie prała.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 5243805
    schnauzerman
    Specjalista AGD
    Sprawdź filtr, zajrzyj do turbinki pompki może coś się tam dostało, jeżeli jest czysto to silnik pompki do wymiany!!!
  • #11 5243808
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Electrolux EWT1060 po zakończeniu cyklu prania nie wypompowuje wody, a pompa spustowa wydaje buczenie zamiast odprowadzać wodę. Problem może wynikać z zablokowania turbinki pompy, uszkodzonego silnika pompy lub zanieczyszczonych filtrów i sitka elektrozaworu. Należy sprawdzić drożność filtra pompy, obecność wody w instalacji wodociągowej oraz stan elektrozaworu doprowadzającego wodę. W przypadku braku wypompowywania i buczenia pompy najczęściej konieczna jest wymiana pompy spustowej. Uszkodzenie programatora jest mało prawdopodobne, gdyż pralka normalnie pierze, a problem pojawia się tylko przy odprowadzaniu wody. Zaleca się demontaż pompy w celu kontroli turbinki i ewentualnej wymiany pompy, aby przywrócić prawidłowe działanie pralki.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA