logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Różnice między okrągłym a prostokątnym otworem bass-reflex w obudowach głośników

dj-bartez 11 Cze 2008 08:51 3040 18
REKLAMA
  • #1 5234637
    dj-bartez
    Poziom 16  
    Ocena: 7
    Tak jak w tytule czy jest duża różnica między otworami okrągłymy (gotowymi rurami) a otworami w kształcie prostokąta wyciętymi z płyt z których robi się także obudowy.
  • REKLAMA
  • #2 5234769
    aca
    Poziom 30  
    Ocena: 20
    Hi,
    dzwiekowo w zasadzie zadna.
    Pozdrowienia.
  • #3 5235525
    kaman44
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Właśnie widziałem gdzieś wzmiankę, że jeżeli dół i boki takiego otworu prostokątnego tworzą ścianki obudowy, to podobno obniża się jeszcze częstotliwość strojenia w stosunku do wyniku symulacji.
  • REKLAMA
  • #4 5237630
    djdinitro
    Poziom 26  
    Ocena: 22
    Nie wazne zbytnio czy bedzie on okrągły,kwadratowy,owalny czy trapezowaty i jeszcze jakiś tam jesli zachowa sie idealnie wyliczoną jego powierzchnie.Ale trójkątny nie powinien byc ze wzgledu na ostre kąty i by to świstało przy pewnej częstotliwosci strojenia Br'a.Kombinowałem kiedys z rurą (45cm) w płytkiej obudowie (25cm)-Zamontowałem kolanko hydrauliczne kąt prosty ale długość zachowana,w sumie było tak samo jak bym miał obudowe 80cm długą i br 45cm długi.
  • #5 5237998
    Pawel S.
    Poziom 39  
    Ocena: 123
    roznicy w brzmieniu niema. w przypadku b-r szczelinowych nazlezy tylko pamietac o minimalnej wysokosci szczeliny. z praktyki wychdzi mi min 20-25mm
    co do obnizania strojenia to faktycznie mierzylem 3 skrzynie z takim b-r i wychodzilo strojenie o 3-5Hz nizej niz na symulacji (w przypadku b-r okraglego mam odchylke +/- 1-2Hz)

djdinitro, mozesz uzasadnic dlaczego niemoze byc trojkat? przeciez to zalezy od powierzchni portu

maly przyklad
    Różnice między okrągłym a prostokątnym otworem bass-reflex w obudowach głośników
  • REKLAMA
  • #6 5238269
    djdinitro
    Poziom 26  
    Tak mogę uzasadnić wg.mojego spostrzeżenia dlaczego raczej nie powinno byc ostrych kątów i takich kształtów otworu BR,powietrze i jego masa wylatująca z otworu lubi wpadać w turbulencje juz jak br jest okrągły a co dopiero jak to maja byc cos jak trójkąty gdzie wiadomo sa kąty ostre i przelatujące powietrze będzie świstać i z inna prędkością sie zachowywało przy różnych częstotliwościach.Oki powierzchnia nawet nie zmieniona o cm/kw w stosunku =okrągły trójkątny nic nie ulepszy nie zepsuje ale kształt ma jednak znaczenie dla naszego końcowego wrazenia odsłuchowego.Proszę najlepiej samemu sprawdzić jak to jest ja tak zrobiłem experymentalnie moze jednak to tylko mit...ale taki kształt raczej nigdy nie spotkałem wiec niema sensu o tym zasmiecac elektrody.
  • #7 5238308
    zioolass
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Bredzisz człowieku..czy ty te swoje posty czytasz chociaż, zanim wyślesz? Przecież to poważny materiał badawczy dla psychiatry..
    Jak w końcu, skoro sprawdziłeś eksperymentalnie, to stwierdziłeś wpływ na brzmienie, czy nie stwierdziłeś tego wpływu ze strony trójkątnego otworu BR?

Moderowany przez przemo-lukas:

Regulamin 10.8 Nie jest dozwolone prześladowanie, obrażanie , ośmieszanie, używanie niecenzuralnych słów pod adresem innych użytkowników, stosowania różnych form zaczepki, złośliwości i kpin, ogólnie przyjętych za naruszenie netykiety i kultury obcowania na forum (wymiana osobistych uwag tylko na PW).

• #8 5238341
    djdinitro
    Poziom 26  
    No i znowu sie zaczyna...lubisz byc prowodyrem jakis nerwowych akcji nie?Elektroda jest ku temu najlepsza.Ja napisałem tyle ile wiem fizyki nieda sie oszukac wiadomo im mniejsza szczelina tym szybkosc cząsteczek przez nia przepływająca bedzie wieksza.Co do takiego kształtu br wiem bo to sprawdzałem no ale inni korzystaja tylko z (suchych)informacji niem jac zielonego pojecia o testach i korzystaja tylko z danych napisanych.

Regulamin 10.8 Nie jest dozwolone prześladowanie, obrażanie , ośmieszanie, używanie niecenzuralnych słów pod adresem innych użytkowników, stosowania różnych form zaczepki, złośliwości i kpin, ogólnie przyjętych za naruszenie netykiety i kultury obcowania na forum (wymiana osobistych uwag tylko na PW).

• #9 5238389
    zioolass
    Poziom 20  
    No właśnie, znów sie zaczyna, a tak było miło jak ci konto zablokowano..Elektroda to jest miejsce, gdzie sie ludzie moga chcieć czegoś dowiedzieć, i niedajBoże trafią na twoje wynurzenia..Wiekszość z nich jest co prawda nielogiczna i niegramatyczna, ale niech się to komuś umknie..pół biedy, jeśli powtórzysz jakąś trafną poradę, ale niech to nie będzie loteria! Więc jeszcze raz:
    djdinitro napisał:
    Co do takiego kształtu br wiem bo to sprawdzałem no ale inni korzystaja tylko z (suchych)informacji niem jac zielonego pojecia o testach i korzystaja tylko z danych napisanych.

sprawdziłeś i co? ma wpływ, czy nie ma? proste pytanie. Oczywiście domyślać się muszę, że chodzi ci w tym zdaniu o kształt trójkątny ( notabene jeśli idzie o fakt występowania kątów ostrych-patrz swój post w tym temacie- to w czym sie trójkąt różni od trapezu?albo rombu?), a nie o szczelinę, która kto inny przywołał, a ty już w ten swój młynek wciągasz i wypluwasz, powtarzam: brednie.
  • #10 5238405
    djdinitro
    Poziom 26  
    No cuz odblokowali bo przez takich jak ty niewiem czemu ale miałeem bloka i juz niema cieszysz sie nie ;-) Wiec ja wypowiedziałem sie na tyle ile wiem jesli to jest bardziej zawiłe to niech sie wypowie ktos kto zęby zjadł na nagłasnianiu i jego budowie.A panu zioollass powiem- żegnam i prosze sie nie wypowiadac pod moimi postami jak sie nie podoba oszczedzimy sobie nerwów.czy dotarło do Pyry?
  • #11 5238435
    zioolass
    Poziom 20  
    uu,nerwy puszczają..zjedz tabletkę ,policz do 10 i odpowiedz wreszczie na pytanie: stwierdziłeś eksperymentalnie wpływ trójkątnego kształtu otworu, czy nie stwierdziłeś tego wpływu? Przywołanie przez ciebie tego eksperymentalnego sprawdzenia było twoją odpowiedzią na pytanie, jakie zadał tobie Pawel S. , więc dokończ swoja myśl.
    Zablokowany zostałeś nie przezemnie, tylko dla tego że zaśmiecasz to forum swoimi postami, o nierobienie czego sam apelujesz.
  • #12 5238462
    djdinitro
    Poziom 26  
    To nie doprowadzaj do tego by trzeba było pisac jedno pod drógim nie na temat,nie nerwy nie pusciły to tylko forum wiec....pisze sie co sie mysli. jesli samemu sprawdzisz wpływ takiego i takiego kształtu otworu to bedziesz sam wiedział bo wypociny moje słowne tekstowe tego nie zmienią w tobie(czyt swoją wiedze i przekonanie)
    Załączniki:
    • Różnice między okrągłym a prostokątnym otworem bass-reflex w obudowach głośników Kąty.jpg (26.79 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 5238492
    zioolass
    Poziom 20  
    No i co to jest? Pokazałeś dwa kąty ostre.. Czy to jest odpowiedź na moje pyt. czym sie różni trójkąt od trapezu jeśli idzie o fakt występowania takich kątów? no to mogłeś wybrać chociaż jakiś inny trójkąt, bo w rozwartokątnym, tak jak w trapezie, wystepują tylko dwa katy ostre. w prostokątnym trójkącie również. "Kąt ostry", "trójkąt rozwartokątny" oraz "t. prostokątny" to pojęcia, które maja określone znaczenie, jeśli z podstawówki, którą zdaje się skończyłeś, nie pamiętasz.
    A trójkątne otwory/tunele BR owszem, stosuje się, sprawdź choćby to: http://silversound.republika.pl/basik181.jpg#basik18.html
  • #14 5238510
    djdinitro
    Poziom 26  
    Ty dobra wez niechce mi sie przed toba(nikim) tłumaczyc! jak nie rozumiesz tego to twoja sprawa,mozna by sie tak kłucic i kolejnego bloka załapac a mi sie to nie usmiecha wiec teletubisie mowią panu ZEGNAM!

Regulamin p.8. Moderator ma prawo usuwania wiadomości, przenoszenia jej do dowolnego działu oraz zamykania tematu jeżeli stwierdzi, że dana wiadomość:
    8.2 została napisana w sposób niezrozumiały (niepoprawna pisownia, popełnienie licznych błędów ortograficznych, użycie slangu młodzieżowego lub branżowego). To się tyczy również przypadku, kiedy user nie używa polskich znaków.

• #15 5238538
    zioolass
    Poziom 20  
    TELETUBIŚ?? wiedziałem!:D

Jeśli nie chce ci się bronić swoich tez, odpowiadać na pytania, albo korygować błędów, które popełniasz notorycznie,choćby w oznaczeniach wielkości fizycznych, to sie na forum nie wypowiadaj. Bo taka postawą oraz tekstami w stylu: "to tylko forum" zdajesz sie okazywać jeśli nie pogardę, to przynajmniej lekceważenie Forumowiczów.

Regulamin 10.2 Nie jest dozwolone pisanie wiadomości nic nie wnoszących do dyskusji. Proszę kolegów djdinitro i zioolass o pisanie tylko i wyłącznie na temat: "Pytanie o otwór bass-reflex". Dalsze dywagacje skończą się ostrzeżeniem.

• #16 5238591
    Pawel S.
    Poziom 39  
    przez takie klotnie daliscie mi 10 postow do przeczytania z czego max 1,5 bylo na temat :???:

trojkatny ksztalt tunelu niema nic wspolnego z "turbulencjami" powietrza bo takie wystepuja w kazdym ksztalcie. przeciez jak masz tunel okragly i wydobywaja sie niepozadane dzwieki to logicznym dzialaniem jest zwiekszenie srednicy portu (poza zastosowaniem zaokraglen itp)
    tak samo jak wyzej wspomnialem o minimalnej wysokosci portu szczelinowego - poprostu sprawdzilem ze ponizej tego zwieksza sie zjawisko "furczenia" jak to opisuje moj kolega...
    tak wiec mozna wywnioskowac ze w trojkacie faktycznie przy naroznikach bedzie wieksza predkosc powietrza ale juz kawalek dalej mamy duzy przekroj o sporych odleglosciach miedzy sciankami wiec tam przeplyw bedzie spokojniejszy.
    tak wiec jak musisz zastosowac trojkatny tunel to poprostu nalezy dac wieksza powierzchnie i po klopocie :P
  • #17 5238721
    zioolass
    Poziom 20  
    Pawel S. napisał:

tak wiec mozna wywnioskowac ze w trojkacie faktycznie przy naroznikach bedzie wieksza predkosc powietrza ale juz kawalek dalej mamy duzy przekroj o sporych odleglosciach miedzy sciankami wiec tam przeplyw bedzie spokojniejszy.

Kurcze, ja nie jestem pewien, czy można taki wniosek wyciągać..Na mechanice płynów było, że warstwa przepływającej cieczy przy samej ściance przewodu ma prędkość zerową, prędkość ta rośnie wraz z oddalaniem się od tej ścianki, także największa powinna być w środku przekroju.. Gaz jest szczególnym rodzajem cieczy, więc chociaż mechaniki gazów nie miałem, to zaryzykowałbym stwierdzenie, ze są analogie do ruchu cieczy i nie dopatrywałbym sie możliwości wzrostu prędkości przepływu wraz ze zbliżaniem się do ścianki, pamiętając, że mówimy o rozkładzie prędkości w obrębie jednego przekroju przez tunel, prostopadłego do kierunku przepływu. a zjawiska dźwiękowe, jak świsty czy "furkotania" powstaja raczej w miejscu zmiany tego przekroju (wlot/wylot).

Jak dla mnie najważniejsza na razie ( oprócz odpowiedzi aca, że pod względem dźwiękowym nie ma właściwie znaczenia ) jest informacja, że tunel prostokątny utworzony z 3 ścianek obudowy i jednej dodatkowej daje niższe niż obliczone strojenie.
  • REKLAMA
  • #18 5238764
    Pawel S.
    Poziom 39  
    zioolass, to bylo nawiazanie to wypowiedzi djdinitro a nie naukowy wywod...
  • #19 5238795
    przemo-lukas
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 144
    Ja też skłaniałbym się do tezy, że sam kształt przekroju nie ma znaczenia. Znaczenie ma średnica b-r oraz kształt, jak to ładnie kolega określił, wlotu/wylotu.
    Samemu stosuję raczej tego typu b-r:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy różnic akustycznych i konstrukcyjnych między okrągłymi a prostokątnymi otworami bass-reflex (BR) w obudowach głośników. Większość uczestników zgadza się, że kształt przekroju otworu (okrągły, prostokątny, trapezowaty) nie ma istotnego wpływu na brzmienie, pod warunkiem zachowania odpowiedniej powierzchni i wymiarów portu. Zauważono jednak, że prostokątne otwory tworzone z płyt obudowy mogą obniżać częstotliwość strojenia BR względem symulacji o kilka Hz, co wynika z obecności ścianek obudowy jako elementów portu. Dyskutowano także o potencjalnych turbulencjach powietrza i zjawiskach świstów przy ostrych kątach, szczególnie w trójkątnych otworach BR, które są rzadko stosowane. Wskazano, że turbulencje występują przy każdym kształcie, a ich redukcja zależy bardziej od wymiarów szczeliny i gładkości krawędzi niż samego kształtu. Zaleca się unikanie bardzo wąskich szczelin poniżej 20-25 mm, aby ograniczyć niepożądane dźwięki. W praktyce stosuje się różne kształty portów, a kluczowe znaczenie ma powierzchnia przekroju i odpowiednie strojenie. Wskazano również, że kształt wlotu i wylotu portu ma większy wpływ na jakość dźwięku niż sam kształt przekroju tunelu BR.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA