logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dlaczego OTAKE COLOR 8390 sam się wyłącza i włącza po naprawie zasilacza?

dpELEKTRONIK 12 Cze 2008 08:29 1618 10
REKLAMA
  • #1 5238013
    dpELEKTRONIK
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    Witam.
    Jak w temacie TV sam się wyłącza i po chwili sam włącza. Czas nie określony (co parę minut). Trafił do mnie po naprawie zasilacza od innego majstra. Co sprawdzać i od czego zacząć.
  • REKLAMA
  • #2 5238166
    DziadzioMiecio
    Poziom 27  
    Ocena: 142
    Zimne luty i na poczatek sprawdzić zasilacz pod obciążeniem np. żarówka
  • REKLAMA
  • #3 5238387
    dpELEKTRONIK
    Poziom 21  
    Tak zrobiłem na początku - zastanawia mnie czy te układy STR59041 w zasilaczu mogą być wadliwe, bo nie wiem gdzie wcześniejszy majster go zakupił.[/code]
  • #4 5244301
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    Co sprawdzać? Zobacz choćby na początek, czy giną napięcia z głównego zasilacza, czy wchodzi na st-by. Dość często są kiepskie luty na płycie sygnałowej przy stabilizatorach (przy pionie również, sprawdź przy okazji).
  • #5 5250741
    dpELEKTRONIK
    Poziom 21  
    A więc zasilacz na żarówce również się wyłącza. Zasilanie B+ jest 128V. Lampa po wyłączeniu sama się włącza. Płyta przelutowana. Posiada ktoś dobrą kopię schematu zasilacza? Jak tak bardzo proszę na PW :D i również o jakieś sugestie w naprawie.
  • REKLAMA
  • #8 5268050
    dpELEKTRONIK
    Poziom 21  
    Prawdopodobnie uszkodzony STR ponieważ kupiłem nowy (ale za 10zł) i grał prawie trzy godziny bez wyłączania się, lecz po tym czasie dostał zwarcie a radiator nie można było dotknąc bo był taki gorący.
    Kiedyś pamiętam sprawdzało się czy jest wytłoczenie symbolu SK i ten niby też ma ale może i to podrabiają.
  • REKLAMA
  • #9 5270350
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 529
    W każdym razie dobrze sprawdź rezystory w jego okolicy - lubią się palić przy uszkodzeniu STR lub przynajmniej zmieniać wartość. Typ tranzystorów też jest istotny.
  • #10 5270388
    lasfran
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Radiator zamrażaczem w tym czasie kiedy sie ma wyłaczyc ,żeby go wykluczyc lub nie pozdrawiam lasfran ,jak pamietam kondesator sprawdzic w apilkacji STR
  • #11 5282801
    dpELEKTRONIK
    Poziom 21  
    Witam.
    Dostałem układ z innej firmy, zamontowałem i telewizor działał około 6godz. lecz jego temperatura była jak w poprzednim (radiator nie do dotknięcia) Aby uniknąć uszkodzeniu układu zamontowałem wentylator na radiatorze i temperatura w normie.
    Z tego co stwierdziłem przy naprawie tego TV i podobnych brak oryginalnych części jest tu podstawą, te STRy to jakieś podróbki każdy działa inaczej.
    Zamykam temat - odbiornik działa już dwa dni non stop. Zobaczymy co będzie.
    Pozdrawiam i dzięki.

Podsumowanie tematu

✨ Telewizor OTAKE COLOR 8390 po naprawie zasilacza samoczynnie się wyłącza i włącza w nieregularnych odstępach czasu. Przyczyną mogą być zimne luty na płycie sygnałowej, szczególnie przy stabilizatorach i pionie, a także wadliwe układy STR59041 stosowane w zasilaczu. Test zasilacza pod obciążeniem (np. żarówką) wykazał, że zasilacz również się wyłącza. Wymiana układu STR na nowy, choć tanio kupiony, początkowo poprawiła działanie, lecz po kilku godzinach układ uległ przegrzaniu i zwarciu. Zaleca się sprawdzenie rezystorów w okolicy układu STR, które mogą się palić lub zmieniać wartość, oraz kontrolę kondensatorów. W celu obniżenia temperatury radiatora zastosowano wentylator, co pozwoliło na stabilną pracę telewizora przez kilka dni. Problemem jest często stosowanie podróbek układów STR, które różnią się parametrami i niezawodnością. Brak oryginalnych części jest główną przyczyną niestabilnej pracy zasilacza w tym modelu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA