logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pralka Ariston Margherita al 948 TxR nie wiruje, bęben nie obraca się podczas wirowania

Anukim 12 Cze 2008 08:34 4607 6
REKLAMA
  • #1 5238022
    Anukim
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    Witam.Pralka Ariston Margherita al 948 TxR nie obraca bębna w czasie wirowania.Obroty rewersyjne w fazie prania i płukania wykonuje.Wodę wylewa przed wirowaniem lecz brak efektu odwirowania .Moduł zasilający silnik główny wizualnie wygląda na sprawny podobnie jak i programator.Co może być przyczyną braku odwirowania?
  • REKLAMA
  • #2 5238172
    ANDYW6
    Poziom 24  
    Ocena: 303
    Po pierwsze przeczyść układ hydrostatu.
  • REKLAMA
  • #3 5238602
    Anukim
    Poziom 2  
    Uszkodzenie układu hydrostatu wykluczyłem juz na samym początku ponieważ do fazy prania pobiera wode w odpowiedniej ilości i po pobraniu wody załącza układ grzejny ale i tak sprawdziłem hydrostat i jego węże doprowadzające powietrze,cały układ jest sprawny.
    Jakieś inne sugestie?
  • REKLAMA
  • #4 5239743
    A1234nd
    Poziom 20  
    Ocena: 152
    szczotki silnika
  • #5 5240672
    Anukim
    Poziom 2  
    Gdyby szczotki silnika byłyby uszkodzone nie byłoby obrotów rewersyjnych o których napisałem w pierwszym poście.Jakieś inne poważne sugestie?
  • REKLAMA
  • #6 5240833
    samsu100
    Poziom 23  
    Ocena: 243
    Co do poważnych sugestii: załączam schemat tej pralki i jak widać udział w procesie wirowania ma programator załączając odpowiednie styki związane z modułem sterującym pracę silnika, udział ma moduł który analizuje napięcie z tachoprądnicy i przebieg sygnału oraz odpowiednio łączy uzwojenie stojana z wirnikiem. Hydrostat był jak czytam sprawdzony. Szczotki rzekomo są dobre (ale wykręcenie szczotkotrzymaczy aby sprawdzić ich długość i przyleganie do komutatora to czynność niewielka) zaś często jest przypadek dobrej pracy na rewersach a brak wirowania gdy kończą się szczotki.
    Załączniki:
    • AL948TXR.pdf (58 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 5244535
    Anukim
    Poziom 2  
    Rozebrałem programator i dzieki schematowi udało sie naprawic uszkodzone styki programatora.Pralka po naprawie zaczeła wirowac.Dzieki za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Ariston Margherita AL 948 TxR nie wiruje, mimo że bęben wykonuje obroty rewersyjne podczas prania i płukania, a woda jest prawidłowo wypompowywana przed wirowaniem. Układ hydrostatu został sprawdzony i wykluczono jego uszkodzenie. Podejrzewano szczotki silnika, jednak ich uszkodzenie jest mało prawdopodobne ze względu na obecność obrotów rewersyjnych. Ostatecznie problemem okazały się uszkodzone styki programatora, które po rozebraniu i naprawie przywróciły funkcję wirowania. W dyskusji podkreślono rolę programatora i modułu sterującego silnikiem, który analizuje sygnał z tachoprądnicy i steruje uzwojeniami silnika podczas wirowania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA