logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy warto zmodernizować kolumny DIY z Eminence PSD 2002 i Beyma SM 15/N?

DanielzaplatA 13 Cze 2008 17:15 1617 8
REKLAMA
  • #1 5242594
    DanielzaplatA
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    Witam! Jakiś czas temu zbudowałem sobie kolumny estradowe do własnych potrzeb. Kolumna to 2x15" + DRIVER.

czyli:

DRIVER - EMINENCE PSD 2002
    Beyma SM 15/N
    Tonsil GD 38/300
    zwrotnice robione na zamówienie w ELMUZIE.

Podział od 30Hz do 21KHz + zabezpieczenie na DRIVER.
    Obudowa niestety nie liczona... wyguszenie, tunele BR, kocyk i inne
    Teraz kiedy uzbieram chce dokupić drugiego SM'a a puźniej zmienić DRIVER'ki na jakiśz cewką 2".

i teraz narodziło mi się pytanie.... czy warto?

Czy moze lepiej sprzedać i kupić coś orginalnego?
    Co robić? co mi doradzicie?

cennik:

DRIVERY Z TUBAMI 500zł
    2 BEYMA 820zł
    2 TONSILE 500zł
    2 Zwrotnice 80zł
    wszystkie zabawki typu koc spekon itp 200zł
    buda free.

Od kolumn oczekuje duzej mocy i dobrej dynamiki. 2x15" sprawiało ze niepotrzebny był sub i to mi się podoba. Oczywiście zależy jaka duża impreza.

CO WY NA TO? czekam na odp i pozdrawiam

Czy warto zmodernizować kolumny DIY z Eminence PSD 2002 i Beyma SM 15/N? Czy warto zmodernizować kolumny DIY z Eminence PSD 2002 i Beyma SM 15/N?

Proszę zmienić tytuł postu.
    Obecnie brzmi, jakby kolega kupił coś i miał wątpliwości czy to samoróbka czy fabryczny sprzęt.
    Regulamin p.11
    [Art]
  • REKLAMA
  • #2 5242680
    auroxik
    Poziom 26  
    Ocena: 15
    2 inne basówki w jednej kolumnie w tym samym pasmie nie dobrze.

Jesli np bys je poscil w innej czestotliwosci bylo by w miare. Chodz nie tak jak powinno. Bo powinny byc zastosowane 2 takie same glosnikio
  • REKLAMA
  • #3 5243276
    gófer
    Poziom 34  
    Ocena: 30
    Niestety pomysł nie był dobry, raz-dwa różne głośniki niskotonowe w jednej kolumnie=kaszana, dwa-same przetworniki nie najwyższych lotów. Suma sumarum, dało sie lepiej wydać tą kase.
  • REKLAMA
  • #4 5243458
    DanielzaplatA
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    I dlatego pytam. czy zmienić tego tonsila na jeszcze jedną BEYME czy lepiej to wszystko pchnąć? Ze sprzedażą napewno nie będedzie też łatwo... heh
  • #5 5243472
    SzokalML
    Poziom 36  
    Ocena: 99
    Kasa wyrzucona trochę w błoto. Dlaczego głóśniki są różne? Nie powinny pracować w tej samej obudowie, nie strojonej (widać na zdjęciu, że b-r za małe).

Brak maskownic.

Dokupić maskownice, głośniki wymienić tak, by wszystkie były takie same, albo zrobić przegrodę.
  • #6 5244356
    DYLU BADBOY
    Poziom 27  
    Ocena: 16
    Ja zrobiłbym tak:
    1x15"+1" (i to Ci starczy na małe imprezy)
    a na duże dołożysz 2x15" subbas.

Na górki chyba lepiej dać Tonsile, bo: wyższe Fs i chyba lepsze ma pasmo, skoro tonsil w ZE 300 łączy je tylko z małym driverkiem.
  • REKLAMA
  • #7 5244635
    gófer
    Poziom 34  
    Ocena: 30
    A ja bym to puścił gdzieś na allegro i zmontował jakieś miłe 15"+2" na czymś konkretnym typu b&c.
  • #8 5247765
    Tremolo
    Poziom 43  
    Ocena: 497
    Takie BR mam przy 16-centymetrowych głosnikach domowych. Trochę drogie te B&C. Ja bym kupił jeszcze jedne Beymy powiększył BR i spokój.

Nie stosuje się tego połączenia, gdyż kolumna tego typu ma dwa rezonansy na charakterystyce jeden od Tonsila drugi od Beymy, które nie są w tym samym miejscu na charakterystyce impedancji. Głośniki zatem oddziałują na siebie zakłócając się elektrycznie i mechanicznie. Po za tym, na oko mają inne zawieszenia inna masę membran, czyli jeden gra szybciej drugi wolniej.
    Można by oddzielić te glośniki w kolumnach przegrodą, ale BR wtedy musiało by być z tyłu...

Jeśli to głośniki podobnych lotów i głośności zrób dwie kolumny jedną na Beymach drugą na Tonsilach i allegro. Ewentualnie Beymy na allegro i dokupić 2 tonsile. Po 250 złotych za sztuke to taniocha.

No i zestrój porządnie te BR bo na moje oko to po prostu dziury stratne.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 5247874
    DYLU BADBOY
    Poziom 27  
    Ocena: 16
    Fakt te "BR" to nieporozumienie. Daj przynajmniej np. 4x BR o fi 10cm.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy modernizacji kolumn estradowych DIY złożonych z głośników Eminence PSD 2002 (driver), Beyma SM 15/N oraz Tonsil GD 38/300. Obudowa nie była profesjonalnie zaprojektowana, a zastosowanie różnych głośników niskotonowych w jednej kolumnie (Beyma i Tonsil) prowadzi do problemów akustycznych i elektrycznych, takich jak zakłócenia i nierównomierna charakterystyka impedancji. Użytkownicy zalecają stosowanie identycznych głośników niskotonowych lub separację ich przegrodą, a także poprawę strojenia tuneli bass-reflex (BR), które obecnie są niewłaściwie dobrane i powodują straty. Proponowane rozwiązania to: wymiana Tonsila na drugą Beymę, rozdzielenie głośników na dwie kolumny, zakup gotowych zestawów z głośnikami B&C lub zastosowanie konfiguracji 1x15" + driver na małe imprezy i dołożenie subbasów na większe wydarzenia. Koszty poszczególnych elementów są stosunkowo niskie, ale inwestycja w obecny zestaw jest oceniana jako nieoptymalna. Zaleca się również dodanie maskownic i lepsze wygłuszenie obudowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA