logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Pomoc w wyborze głośników do kolumny własnej roboty.

walus4 30 Mar 2008 14:22 2880 26
REKLAMA
  • #1 4972793
    walus4
    Poziom 11  
    Witam

Chcę zbudować kolumny estradowe. Czytałem na ten temat wiele, ale to, co z tego się dowiedziałem nie pozwala mi na samodzielne zabranie się do tej roboty.

O ile budowa skrzyni nie stanowiłaby problemów, to wybór głośników, podłączenie ich i wybór zwrotnicy już tak.

Kolumny mają mieć 450W mocy w RMS
    Impedancja tej kolumny 4ohm
    Ma to być kolumna estradowa wykorzystywana głównie do nagłaśniania pomieszczeń ok 150m2 ludzi ok 200
    Konstrukcje chciałbym oprzeć o głośniki Tonsil’a

Proszę o pomoc w doborze głośników, zwrotnic oraz pojemności obudowy. Przcierz nie chodzi mi o to, aby dźwięk wychodzący z kolumny mi się podobał tylko osobą, dla których gram i dlatego piszę ten post, bo wiadomo, że konstruktor będzie zadowolony ze swego dzieła

Z góry dzięki za porady
    Pozdrawiam

Post był raportowany. Błąd w tytule poprawiłem.
    Popraw błędy i interpunkcję. Użyj przycisku PISOWNIA -->REGULAMIN pkt 15.
    (pomoc) – ozdobnik? -->REGULAMIN pkt 11.
    Następnym razem będzie OSTRZEŻENIE. [hefid]
  • REKLAMA
  • #2 4972938
    NeptykTomek
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Napisz jeszcze ile masz kasy na ten cel, dlaczego ma byc taka moc i impodencja.
  • #3 4973089
    walus4
    Poziom 11  
    chodzi o końcówkę mocy nie mam kasy aby wymienić ją razem z kolumnami a jest markowa trochę mi jej szkoda. Przewiduję koszt jednej kolumny w granicach 800zł-900zł
  • REKLAMA
  • #4 4973219
    DjMapet
    Poziom 43  
    Ocena: 1715
    Czy koniecznie na głośnikach Tonsila? Głośniki tej firmy są dosyć drogie (wg. mnie dobre, ale za drogie) i zbudowanie kolumn o mocy 450W na tonsilach przekroczy kwotę 900zł za szt. Np. GD-38/200 kosztuje 677 zł x 2 szt, na kolumnę = 1354 zł a jeszcze dolicz wysokotonowy, zwrotnica, skrzynia, tapicerka, osprzęt. Całkowity koszt wykonania jednej kolumny wyniesie ponad 1700 zł. Drogo!
    Taniej wyjdzie na jednym GD-38/300, ale moc będzie niewystarczająca.
    A może coś z LDM np. PXP-515 ? Na Allegro są za 1150 szt.

Pozdrawiam.
  • #5 4973412
    walus4
    Poziom 11  
    ok to słucham propozycji jeżeli chodzi o tonsile i jakiś zamienniki

proszę o podanie konkretnie modeli głośników i zwrotnic jak także objętości obudowy
  • #6 4976836
    djdinitro
    Poziom 26  
    Ocena: 22
    Widze duza sala(plener) masa ludzi jak ok 150-200 szt narodu...hmmm to bedzie musiało miec wiecej watow i garnkow do nagłasniania. nadstawy 2x12" plus 2" bass minimum 18" w dobrej budzie przystosowanej na takie a nie inne imprezy,moze tuba?Ile kasy masz na to i czym napędzisz?
  • REKLAMA
  • #7 4976926
    walus4
    Poziom 11  
    Jeżeli chodzi o cenę to podawałem wyżej ale jak coś przekrocz to jakoś to przełknę chodzi o wymagania tj:
    moc 450W w RMS
    impedancja 4 Ohm
    głośniki tonsil'a
    mają być to kolumny estradowe dla mobilnego dj ilość osób w powierzchnię sali podałem orientacyjnie bo wiadomo że grywa się w różnych warunkach

końcówka mocy jaką posiadam to BEHRINGER EUROPOWER 2500 jak już pisałem nie chcę się jej pozbywać dlatego te wymagania
  • #8 4977135
    hirogen
    Poziom 33  
    Ocena: 57
    Europower 2500 to ona ma około 700W/kanał więc kolumny 500-700W 4om Zaproponuję rozwiazanie bardzo kompromisowe Głośniki basowe eminence gamma 15 (2 szt) i driver selenium d220ti koszta mniej więcej tak
    gammy 4sztuki ok 1000zł z wysyłką
    drivery 2 szt ok 420zł z wysyłka
    tuby do driverów zależy które wybierzesz ale ja polecam od elestry TP-380 ok 180zł z wysyłką.

Głośniki estradowe tonsila oferują przyzwoitą jakość ale cena wg mnie jest co najmniej 2 razy za wysoka w tej cenie są głośniki producentów na których nagłośnia składają najlepsze firmy (B&C 18sound RCF)

Rozwiązanie kompromisowe bo to układ nie przez wszystkich lubiany 2x15+1" jednak w budżetowych konstrukcjach sie sprawdza.
    Będę budował coś takiego w najbliższym czasie Jeśli chcesz wiedzieć więcej napisz na priv
  • REKLAMA
  • #9 4981757
    walus4
    Poziom 11  
    Dlaczego wszyscy proponują zamienniki tonsil'a zdaję sobie sprawę z cen tych głośników ale wole postawić na jakość a po za tym te głośniki montowane są w kolumnach najlepszych firm ale dość polemiki czy ktoś zaproponuje mi coś opartego na tonsil'u kompletny zestaw czyli głośniki zwrotnice no i litraż skrzyni. Na razie padały tylko propozycję głośników i nic po za tym
  • #10 4981994
    hirogen
    Poziom 33  
    Słuchaj wszyscy próbują ci wytłumaczyć profesjonalne głośniki tonsila są kiepskie jak na swoją cenę !!!! (Mówiąc już bardzo dobitnie)
    Najlepsze na rynku (nie koniecznie w tej kolejności) RCF B&C 18sound Beyma eminence celestion BMS i inni niestety polski producent nie ma tu prawie nic do pokazania zwłaszcza przy tych cenach
    Odpowiednikiem jakości dzwięku tonsila GD38/200 czy 38/300 za 700zł może być eminence gamma15 czy celestion TF1525E które kosztują połowę ceny tonsila I można je znaleźć w wielu konstrukcjach średniej pulki na rynku małej estrady !!

Na dodatek protonsil nie ma niczego co można by uznawać głośnikiem średniotonowym czy wysokotonowym estradowym !!!

Za 700zł masz np z jednej z firm do wyboru 15NDL76 czy 15 PS 76 które miażdżą tonsila GD38/300 pod każdym względem jakości mocy sprawności niezawodności

http://www.noiseart.pl/index.php?cat_id=14
  • #11 4982158
    walus4
    Poziom 11  
    ok ale co do wyboru zwroticy to jaką wybrać
  • #12 4982193
    hirogen
    Poziom 33  
    Gotowej odpowiedniej raczej nie kupisz Ja obecnie pracuję nad zwrotnicą do 2 x eminence gamma15 i driver selenium d220ti Jak skończę zabawę to cała konstrukcję zamieszczę dziale własne konstrukcje
  • #13 4983123
    walus4
    Poziom 11  
    a teraz ludzie może ktoś napisze jak policzyć jaki powinien być litraż skrzyni jakiś wzór i jakie parametry głośnika należy uwzględnić

Kolega nie zapoznał się jeszcze z przyciskiem "pisownia" ?
    Proponuję uczynić to jak najszybciej i poprawić swoje posty. W przeciwnym wypadku temat poleci do kosza, a kolega otrzyma ostrzeżenie.
    Tytuł postu również do poprawy.
    [Art]
  • #15 4983849
    walus4
    Poziom 11  
    nie wiem jak liczy się moc całej kolumny ale ten głośnik ma ok 800W w RMS a to przekracza moc mojej końcówki i nadawała by się do wymiany więc to odpada
  • #16 4983892
    piotr maj
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    walus4 napisał:
    nie wiem jak liczy się moc całej kolumny ale ten głośnik ma ok 800W w RMS a to przekracza moc mojej końcówki i nadawała by się do wymiany więc to odpada

Nic się nie dzieje jak kolumna przekracza moc końcówki, po prostu masz zapas mocy na przyszłość, aby tylko nie przesterować wzmacniacza i bez obaw można zastosować te kolumienki.
  • #17 4983978
    DjMapet
    Poziom 43  
    W zasadzie budowanie zestawu dwóch kolunm w oparciu o nowe podzespoły firmy Tonsil, jest nieopłacalne, biorąc pod uwagę zakup gotowych kolumn.
    Jeśli leży Ci ta firma i chcesz grać na jej sprzęcie, to kup gotowe wyroby Tonsila. Z moich pobieżnych wyliczeń wynika że wykonanie kolumn na przetwornikach Tonsila to koszt wyższy od zakupu oryginalnych kolumn. Więc kup oryginalne kolumny tej firmy. Jak już wcześniej napisałem, wyroby Tonsila są dobrej jakości, ale ceny przetworników są za wysokie w stosunku do wyrobów innych renomowanych firm.
    Może kupisz gotowe, np. ZE- 400:
    http://www.skleptonsil.pl/go/_category/index.php?idc=id_99&order=-3
    lub ZE-300.
    dobrą alternatywą byłby zestaw 2x ZE-150 + dwa suby.

Pozdrawiam.
  • #18 4984909
    hirogen
    Poziom 33  
    Jeżeli już się zdecydujesz na jakieś konkretne głośniki to do obliczenia obudowy możesz użyć programu WINISD oczywiście z rozwagą nie można wierzyć we wszystko co on poda . Opis jak sie go używa w dziale akustyka. Ja z mojej strony mogę ci powiedzieć że zwykle dla głośników 15" stosuje się obudowy 80-100L (dla zdecydowanej większości) typu br strojone na ok 40-50Hz
  • #19 4984973
    auroxik
    Poziom 26  
    Ocena: 14
    Widze ze ktoś polecił Tonsil ZE400. Mam takie w domu i robiłem też na nich nie jedna imprezke. Z całą odpowiedzialnością je moge za tą cene polecić. Czysto grajace bass mocny jak na same kolumny. Naprawde warte polecenia i ceny bo nie jest taka wysoka
  • #20 4985159
    hirogen
    Poziom 33  
    Powiem szczerze ze za tą cenę to bym nie wziął :) ten wysokotonowy mimo ze to jest dobry głośnik szybko ginie na większej sali za ta cenę masz ldm plp515 z bardzo dobrym basowym i prawdziwym driverem
  • #21 4985643
    auroxik
    Poziom 26  
    Ocena: 14
    LDM tez jest ok ale niestety jest 300zł drozszy a jednak to jest sporo. A co do giniecia góry. Grałem na nich imprezy po 150osób i było dobrze. No i średnica jest naprawde dobra jeśli jest coś mówionego.

P.S: Na allegro można było dostaćte Tonsile po 900zł nowe poszukaj może nadal są( jakiś sklep sprzedawał)
  • #22 5000278
    walus4
    Poziom 11  
    tak teraz myślałem co byście powiedzieli na zestaw 2x kolumny (450-550W) +2x tyba(ok 140W) wtedy cała charakterystyka kolumn uległa by zmianie (chyba) czy taki zestaw podołałby na imprezach tuby robiły by za subufery. Proszę o opinie czy warto wchodzić w to czy nie.
  • #23 5002179
    djdinitro
    Poziom 26  
    No co ty tuba do auta do nagłasniania imprez? odrazu wywal to z głowy,niema szans to bez sensowne.Kolumny mocne na 2x15" i driver 2" bez zbednego bassowego dopalacza.Zrobisz takie i masz z głowy.Projekty poszukaj na elce albo podpatrz gdzies u jakiegos producenta.
  • #24 5002238
    DjMapet
    Poziom 43  
    Kolego, do topów 2x450W, w basie musiałbyś mieć co najmniej 1400W a nie 140 i to jeszcze na cienkich gumiakach.
    Ile masz kasy na kolumny?

Pozdrawiam.
  • #25 5002505
    walus4
    Poziom 11  
    Dzięki za opinie w sumie macie rację ale miałem okazję kupić tubę i wymienić w niej głośniki myślałem że może się nadać ale jak piszecie, że kolumna 2x 15'' i driver 2'' w zupełności wystarczy to chyba pójdę w tą stronę i nie będę nic kąbinował .
  • #26 5089359
    walus4
    Poziom 11  
    Ma ktoś może jakiś projek sensownej kolumny estradowej?? jak tak to byłbym wdzięczny za upublicznienie
  • #27 5090233
    djdinitro
    Poziom 26  
    www.speakerplans.com a jak nie to poszukaj na elektrodzie jest od hu.... roznych konkretnych planow skrzynek,bud i innych klimatow.

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy budowy kolumn estradowych o mocy około 450W RMS i impedancji 4Ω, przeznaczonych do nagłaśniania pomieszczeń około 150m² z około 200 osobami. Autor preferuje użycie głośników firmy Tonsil, jednak pojawiły się uwagi dotyczące wysokich cen i stosunku jakości do ceny tych przetworników. Wskazano, że koszt budowy kolumn na głośnikach Tonsil może przekroczyć budżet około 800-900 zł za sztukę, zwłaszcza po dodaniu zwrotnic, obudowy i innych elementów. Zaproponowano alternatywy w postaci głośników innych marek, takich jak Eminence (np. Gamma 15), Selenium (driver D220Ti), LDM (PXP-515), Celestion (TF1525E), B&C, 18sound, Beyma, które oferują lepszy stosunek jakości do ceny i są powszechnie stosowane w profesjonalnych konstrukcjach estradowych. Dyskutowano również o konstrukcji zwrotnic – brak gotowych rozwiązań, konieczność projektowania własnych, np. dla zestawu Eminence + Selenium. W kwestii obudowy rekomendowano objętość około 80-100 litrów dla głośników 15" typu bass-reflex strojonych na 40-50 Hz, z możliwością użycia programu WINISD do symulacji. Poruszono temat konfiguracji kolumn, sugerując układ 2x15" plus driver 2" bez dodatkowych tub basowych, które w warunkach estradowych są mało efektywne. Wskazano, że moc końcówki Behringer Europower 2500 (około 700W na kanał) pozwala na kolumny o mocy 500-700W przy 4Ω. Zaproponowano również rozważenie gotowych kolumn Tonsil (np. ZE-400, ZE-300) jako alternatywę dla samodzielnej budowy. Na koniec podano źródła planów i projektów kolumn, takie jak speakerplans.com oraz forum elektroda.pl.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA