logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Skaner Mustek 1200 ED nie działa po podłączeniu - brak reakcji, lampka nie świeci

arthurking 14 Cze 2008 10:44 3380 8
REKLAMA
  • #1 5244650
    arthurking
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Witam mam problem dostałem od brata skaner Mustek 1200 ED u niego działał bez zarzutu po podłączeniu go u mnie nic się nie dzieje powinna się palić jakaś lampka ale nic nie widać podłączyłem przez niego drukarkę i ona działa bez problemu proszę o pomoc dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 5244776
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    A zainstalowałeś sterowniki?
  • REKLAMA
  • #3 5245680
    arthurking
    Poziom 12  
    Właśnie nie u niego nawet jak przeinstalowywał system to nie musiał ich wgrywać, a skaner działał.
    Szukałem trochę w necie i znalazłem tylko do Windowsa 2000 jeśli ktoś by miał na oku jakieś do Win XP to z góry dzięki.
  • REKLAMA
  • #4 5245693
    11111olo
    Poziom 42  
    Ocena: 795
    Te z Win2000 też powinny działać - spróbuj.
  • REKLAMA
  • #5 5246154
    soviet100
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 13
    Sterowniki są z rodziny 2K , a że windows 2000 i Windows Xp oparte są na tej samej zasadzie to powinno działać .
  • #7 5246808
    arthurking
    Poziom 12  
    No ściągnąłem sobie te sterowniki, jest tam ikonka web z dyskietką zainstalowała się dobrze i są jeszcze 4 pliki web 02, 03, 04 i pokazuje się takie coś przy próbie zainstalowania pierwszego z nich
    Problem:
    Cytat:
    You can choose only Mustek drivers
  • #8 5249185
    jacksoft
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    ożna stosować sterowniki do Windows™2000 pod Windows™XP dla modeli skanerów, aparatów i kamer których sterownki znajdują się na serwerze ftp.mustek.com.pl.

Trzy kroki instalacji:
    W przeglądarce internetowej zamiast adresu www.mustek.com.pl proszę wpisać: ftp.mustek.com.pl <ENTER>

Następnie wejść do katalogu PUB/model skanera

Proszę pobrać sterowniki z serwera ftp.mustek.com.pl dla Windows™ 2000 dla swojego modelu urządzenia i zapisać je na dysku. Niektore modele skanerów posiadają dwa katalogi np. Win_98_ME_2000 oraz Win_98_ME_2000_LIB. Należy w drugiej kolejności instalować katalog zakończony literami LIB – od angielskiego słowa library – biblioteka. Jest to zbiór dodatkowych plików, które muszą zostać zainstalowane.

Następnie z katalogu PUB/model skanera (gdzie jest spis wszystkich modeli) należy pobrać zawartośc katalogu WINDOWS_XP_Help i umieść ją na komputerze.

Jeżeli oryginalna płyta instalacyjna do skanera zawiera sterowniki dla systemu Windows™2000 należy umieścić ją w napędzie CD-ROM.

Uruchom plik FIXWINXP.EXE z katalogu WINDOWS_XP_help - klikając dwukrotnie na ikone. Na początku widzimy logo instalacji. Do wyboru mamy język, w jakim Twain będzie się z nami komunikował: angielski i niemiecki. Po wybraniu wersji języka otworzy się okno, w którym należy podać ścieżkę dostępu do sterowników (albo ściągniętych z serwera ftp.mustek.com.pl albo umieszczonych na CD-ROM`ie). Należy wskazać plik web.exe (dla sterowników z serwera), albo run.exe - plik umieszczony na płycie CD-ROM. Następnie podążaj za napisami na ekranie.

Po zainstalowaniu sterowników - należy uruchomić ponownie system by zmiany odniosły skutek.
    Nastepnie należy zainstalować dodatkowe biblioteki (LIB) jeżeli są dostępne dla danego modelu.
    Po instalacji dodatkowych bibliotek - należy uruchomić ponownie system by zmiany odniosły skutek.
    Dopiero teraz można podłaczyć skaner do komputera.

Dla skanerów działających na złaczu LPT - proszę sprawdzić ustawienie portu równoległego w BIOS`ie. Powinno byc EPP w wersji 1.7 lub 1.9.
    Ważne by w zakładce Twain`a ABOUT - port równołegły był widziany jako EPP a nie jako SPP - za to ustawienie odpowiada wersja portu EPP (1.7 lub 1.9)

Skaner powinien miec zasilacz 12V 1.25A "lekki" przetwornica a nei transformatorowy.
    Swietlowka zaświeca sie dopiero po uruchomieniu Twaina.
  • #9 5262160
    arthurking
    Poziom 12  
    Coś nie mogę się połączyć z tą stroną

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy skanera Mustek 1200 ED, który po podłączeniu do komputera nie reaguje, nie świeci lampka kontrolna, mimo że u poprzedniego użytkownika działał poprawnie. Drukarka podłączona do tego samego portu działa bez problemu. Sugerowano sprawdzenie instalacji sterowników, ponieważ skaner wymaga odpowiednich driverów do poprawnej pracy. Sterowniki dostępne są głównie dla Windows 2000, które powinny być kompatybilne z Windows XP, gdyż oba systemy mają podobną architekturę. Użytkownik próbował zainstalować sterowniki ze strony, jednak pojawiły się problemy z instalacją oraz z dostępem do serwera FTP Mustek, gdzie znajdują się oryginalne sterowniki i dodatkowe biblioteki (LIB). Zalecane jest pobranie sterowników z katalogu odpowiedniego dla modelu skanera oraz instalacja dodatkowych plików z katalogu WINDOWS_XP_Help. Brak reakcji urządzenia może wynikać z braku lub nieprawidłowej instalacji sterowników, problemów z kompatybilnością lub złą komunikacją sprzętową.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA