logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat programatora ISP do ST7FLITE z LPT dla Windows NT 4.0

jotek22 10 Lut 2004 12:09 5803 18
  • #1 499902
    jotek22
    Poziom 2  
    Witam
    Poszukuję schematu działającego programatora ISP do procesorków ST7
    a w szczególności ST7FLITE
    Najlepiej byłoby gdyby chodził z LPT a nie z USB (mam Win NT 4.0 i nie mogę zmienić)

pozdrawiam
    Jurek Gromow
  • #2 961658
    Hubert Kasiński
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witaj,
    Polecam stronę producenta tanich programatorów do ST7FLite www.propox.com. Programator występuje pod nazwą ICP CableI i kosztuje aktualnie 32zł netto! Osobiście posiadam programator in-DART STX/D SoftecMicrosystem do całej rodziny ST7F i STFive, po prostu miód malina. Proszę napisz gdzie kupujesz ST7FLite!
    Pozdrawiam, Hubert Kasiński
  • #4 961953
    jotu22
    Poziom 21  
    Ocena: 55
    LightHouser: Teraz to już chyba odświeżana wiadomość, a jotu22 pewnie coś powie w tym temacie...

A jakże:)

O firmie propox pisałem już wcześniej. Dawno już zamówiłem ich programator i płyte ewaluacyjną ale jeszcze ich nie dostałem. Firma totalnie zawala terminy:(
    Odnośnie procków ST7Flite to miałem pewne zapasy pochodzące z sampli ale jak chcesz to mogę wybadać dokłdnie kto może je szybko dostarczyć w małych ilościach.
    pozdrawiam
    JG
  • #5 963090
    Hubert Kasiński
    Poziom 12  
    Zgadzam się z Tobą w kwestii dotyczącej zawalania terminów przez PROPOX, gdyż na programator do AVR i płytę ewaluacyjną czekałem chyba ze dwa tygodnie. Jeżeli nie sprawi to problemu to proszę napisz gdzie kupić ST7Flite w ilościach 10÷20 sztuk. Jakiego softu używasz do ST7, bo ja ST-Realizer'a?
    Pozdrawiam, Hubert Kasiński
  • #6 965274
    jotu22
    Poziom 21  
    Odnośnie zakupu procków to odpowiedź dam w poniedziałek a co do softu to używam kompilatora cosmic w programie stvd7 i z programatorem indart.
    Kompilator cosmica jest free do 4k kodu a to mi w zupełności wystarcza. Zobacz www.cosmic-software.com no i oczywiście www.stmcu.com Próbowałem kiedyś zrozumieć choć trochę realizer ale miałem za mało samozaparcia i zostałem przy C.
    pozdrawiam
    JG

ps. Propox w końcu przysłał mi programator. Całkiem fajna zabawka muszę przyznać:)
  • #7 965822
    Krzych51
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    Witam !
    Hubert Kasiński napisał:
    Zgadzam się z Tobą w kwestii dotyczącej zawalania terminów przez PROPOX, gdyż na programator do AVR i płytę ewaluacyjną czekałem chyba ze dwa tygodnie.

To mało, ja czekam już 7 tygodni. W ubiegłym tygodniu napisałem do nich maila z prośbą o wyjaśnienie sprawy, odpisali że potrwa to jeszcze conajmniej 16 dni roboczych, czyli uwzględniając weekendy i długie weekendy wyjdzie jakieś 4 tygodnie.
    Pozdrawiam Krzych
  • #8 968880
    Hubert Kasiński
    Poziom 12  
    Poza kiepskimi terminami w Propox, istnieją jeszcze niścisłości co do zawartości zestawów ewaluacyjnych. Na przykład w moim EVBST7-02-Advance po rozpakowaniu stwierdziłem brak zasilacza sieciowego. Po wysłaniu mejla z informacją otrzymałem wiadomość, że zestaw ten nie posiada zasilacza, a z informacji zawartej w dokumentacji czarno na białym napisane było, że zestaw ten zawiera zasilacz.
    Co do softu do ST7 to mogę powiedzieć, że ST-Realizer zaczyna mnie bardzo ograniczać w wyborze dowolego ST7, bo lista obsługiwanych przez niego układów jest dość krótka. Poza twym kod wynikowy czasami zaskakuję swoim potężnym rozmiarem. Powoli zaczynam więc poznawać Bascom-AVR, ale myślę, że kiedyś dorosnę do C.
  • #9 1906407
    fantasta
    Poziom 29  
    Ocena: 100
    Witam.
    Wiecie moze z kad wziac materialy dydaktyczne na temat programowania ST7 ?? Musze znac podstawy programowania ST7 w asemblerze a nigdzie nie mozna znalesc nic z czego mozna by bylo chociaz cos sie nauczyc
  • #11 1907353
    fantasta
    Poziom 29  
    Tak tu bylem ;) Jest tamjedna lekcja od ho ho. To jest bez sensu. Mam sie nauczyc podstaw programowania tego czegos a nawet nie ma z kad wziac materialow a na wykladach koles jako materialy pomocnicze podal linka do starony z dokumentacja ST7 :?
  • #12 1910022
    jotu22
    Poziom 21  
    Z tego co pamiętam to jest jedna książka o rodzinie ST7 po polsku ale nie kojarzę tytułu. Ja przeważnie korzystam z dokumentacji oryginalnej i przyzwyczaj się do tego że jak zaczniesz pracować w elektronice to większość dokumentacji będziesz czytał w eng.
    Polecam www.stmcu.com
  • #13 1917633
    fantasta
    Poziom 29  
    Tak to wiem bo pracuje w elektronice, no bardzies elektryka-automatyka i wiele rzeczy mam po eng. ale tu sie musze nauczyc chociaz podstaw zeby zaliczyc alegly warunek. Ehhhhhh....porabany pomysl wybierac taki proc na laborki.

Moze ktos posiada jakies materialy dydaktyczne do tego czegos??
  • #14 4368161
    herszt
    Poziom 18  
    To ja mam pytanie troche z innej beczki. Mam programator STICK pod LPT i na swoim stacjonarnym PC uzywalem ST Toolset. Ale niestety problemy sie pojawily gdy chcialem ten Toolset zainstalowac na laptopie gdzie mam adapter LPT na PCMCIA - nie moge nigdy dokonczyc instalacji - zawsze mam niebieski ekran :/ Czy istnieje jakies alternatywne oprogramowanie do tworzenia programow pod st7flite? Tak zebym przy programowaniu mogl pokazac gdzie sie znajduje moj programator (bo nie jest on pod standardowym adresem w systemie tak jak zwykly port LPT). Czy moze istnieje jakis programator pod USB, ktory wspolpracowalby z tym oprogramowaniem?

z gory dzieki za pomoc
    pozdrawiam
    herszt
  • #15 4368409
    Pituś Bajtuś
    Poziom 28  
    Ocena: 10
    Za 99 euro + 15 euro wysyłka kupisz RLlink na USB, który jest obsługiwany przez ST7Toolset.
  • #16 4368958
    herszt
    Poziom 18  
    Nic tanszego sie juz nie znajdzie? ;) Bo 114 euro to jednak troche sporo kasy jak na takie amatorskie zastosowania jak w moim przypadku :)

pozdrawiam
    herszt
  • #17 4435161
    herszt
    Poziom 18  
    Pituś Bajtuś napisał:
    Za 99 euro + 15 euro wysyłka kupisz RLlink na USB, który jest obsługiwany przez ST7Toolset.

Tak sobie jednak przemyslalem sprawe tego programatora i chcialbym wiedziec cos wiecej na ten temat. Moglby Kolega cos wiecej powiedziec? Jakis wiarygodny link (jesli nie da rady na forum to bylbym wdzieczny za link na priva) z opisem tego cuda i jesli mozna ze sklepem gdzie mozna to kupic (bo szukalem na googlach czegos po polsku ale z mizernym skutkiem niestety). Chcialbym wiedziec co mozna za jego pomoca zaprogramowac, poznac opinie innych uzytkownikow itp.

z gory dzieki za pomoc
    pozdrawiam
    herszt

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poszukiwania schematu programatora ISP do mikrokontrolerów ST7, szczególnie modelu ST7FLITE, działającego przez port LPT pod systemem Windows NT 4.0. Użytkownicy polecają programatory firmy Propox, zwłaszcza model ICP CableI, jednak wskazują na długie terminy realizacji zamówień i problemy z kompletnością zestawów ewaluacyjnych. Alternatywnie rekomendowany jest programator in-DART STX/D firmy SoftecMicrosystem, ceniony za niezawodność. W kwestii oprogramowania do programowania ST7 wymieniane są ST-Realizer, kompilator Cosmic (darmowy do 4k kodu) oraz Bascom-AVR, z uwagą na ograniczenia ST-Realizera w obsłudze układów. Pojawiły się pytania o materiały dydaktyczne do programowania ST7 w asemblerze, z sugestią korzystania z dokumentacji producenta i strony www.stmcu.com. Wątki poruszają także problemy z instalacją ST Toolset na laptopach z adapterem LPT-PCMCIA oraz pytania o alternatywne programatory USB kompatybilne z oprogramowaniem ST7, gdzie wskazano na RLlink USB w cenie około 114 euro. Dodatkowo podano linki do oprogramowania Flashbash oraz informacje o programatorze ST7FUS_PRIMER za około 20 euro, który łączy programator z mikrokontrolerem ST7FLITEUS.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA