logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzmacniacz na LM3886 - narastające szumy po latach użytkowania

mdean 10 Lut 2004 14:14 1457 7
REKLAMA
  • #1 500044
    mdean
    Poziom 14  
    Ocena: 6
    MOj problem jest nastepujacy, a raczej jest to doswiadczenie. Jakies tzry lata temu zrobilem wzmacniacz na ukladach LM 3886. Był to wzmacniacz wykonany w obudowie metalowej i wszystkie elementy byly mocno upakowane, transformator blisko kostek itd. Na poczatku gdy dalem nie dałem na wejsćie żadnego sygnału ,byla kompletna cicza, a przynajmniej tyle co oni podaja w katalogach. Z biegiem miesiacy w stanie zerowym narastały szumy na tym poziomie, nie bylo gwałtownej roznicy,ale bywało to juz denerwujace, zaczelem wymieniac pzrewody na ekranowane ,uziemilem obudowe itd. Ale to nic nie zmienilo, dalej sa szumy. Byly one na poziomie 45-55db, a zatem cichego szeptu. Ale zostawilem to . Nastepnie potzrebowałem jednej koncowki mocy i uzylem ja (spalila mi sie w wiezy) .I moj wzmacniacz przez pewien czas pracowal mono. W koncu zebralem sie za niego i kupilem kolejny układ i zmontowalem go . Podlączylem . I co sie okazuje? NA tym kanale nie ma kompletnie zadnych szumow, a zatem problem był w kostkach. Nie wim jak dlugo tak bedzie,ale teraz obudowa jest ekernowana . Moje pytanie jest do znawcow elektoniki mikroskopowej. Czy moglo byc to spowodowane ,ze w układach ,ktore miescily sie blisko trafa, moze nastapic przesuniecie dziur. Dla mnie brzmi to smiesznie. Byc moze szybkie starzenie tranzystorow w ukladzie? NIe wiem co wogole myslec? JAk problem sie pojawi w nowym ukladzie to napisze, narazie chodzi to 1 tydzien. I jeden szumi , a nowy nie.
  • REKLAMA
  • #2 500060
    CKsrv
    Poziom 32  
    Ocena: 87
    Hmm ciekawe to jest. A jakie chłodzenie masz? Dostateczne?
  • REKLAMA
  • #3 500859
    mdean
    Poziom 14  
    jest radiator wspolny na dwie kosci o wymiarach 20 cm x 10 cm i wysokosci 6 cm o uzebrowaniu 5 cm ,czyli duza powierzchnia

obliczlaem ze w zupelnosci odprowadzi 150W

a wydzielanie sie kostki jednej przy maksymalnym obciazeniu to 45 W, juz dokladnie nie pamietam

powiem krotko, dalem okolo 80% mozliwosci i gralo to jakies 2h, temperatura wynosila okolo 50 stopni i tak sie tzrymala
    wiec chyba chlodzenie ,nie jest zle
  • #4 501949
    stasiekm
    Poziom 30  
    Ocena: 100
    ja bym stawial na elektrolity w torze sygnalowym, ew luty
  • REKLAMA
  • #5 501980
    Vault Dweller
    Poziom 29  
    Ocena: 43
    Jak masz elektrolity w torze sygnałowym to pozamieniaj je na stałe lub (w wypadku większych pojemności) na tantalowe. Leżeli leci na nie ciepełko ;) to używaj tych na 105stC.
  • #6 513079
    mdean
    Poziom 14  
    wieci co moze macie racje,jutro biore sie za nie, i wam poweim jaki efekt.
  • REKLAMA
  • #7 515957
    mdean
    Poziom 14  
    zmienilem kondesatory wszystkie mozlwe w torach audio. Zmieniłem na elektrolity narazie tak jak byly na poczatku,gdzie kiedys chodzilo dobrze.

Efekt. niestety nic nie pomoglo,dalej ten sam efekt,szumu.
  • #8 516102
    KB
    Poziom 25  
    Ocena: 63
    Sprawa jest rzeczywiście ciekawa.
    Nie wiem tylko co rozumiesz przez przesumięcie dziur?
    Ja bym stawiał raczej na luty.Jeśli obudowa się mocno grzeje to czasem niektóre luty mogą słabiej przewodzić i zmieniają punkty pracy scalaków.
    No chyba że miałeś jakąś felerną serię LM'ow i stąd problem.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy wzmacniacza zbudowanego na układach LM3886, który po kilku latach użytkowania zaczął generować narastające szumy w stanie zerowym, mimo braku sygnału wejściowego. Wzmacniacz był zamknięty w metalowej obudowie z gęsto upakowanymi elementami, a transformator znajdował się blisko układów scalonych. Próby eliminacji szumów obejmowały wymianę przewodów na ekranowane oraz uziemienie obudowy, jednak bez efektu. Chłodzenie realizowane było przez wspólny radiator o dużej powierzchni (20x10x6 cm z żeberkami 5 cm), zdolny odprowadzić do 150 W, przy czym układy pracowały z temperaturą około 50°C. Sugerowano możliwe przyczyny problemu, takie jak zużycie elektrolitycznych kondensatorów w torze sygnałowym, które mogły ulec degradacji pod wpływem ciepła, oraz potencjalne problemy z lutami, które mogły zmieniać punkty pracy układów. Wymiana kondensatorów elektrolitycznych na nowe nie przyniosła poprawy. Po wymianie uszkodzonego układu LM3886 na nowy, szumy zniknęły, co wskazuje na uszkodzenie lub degradację oryginalnego układu scalonego jako źródło problemu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA