Witam
ostatnio kupilem na allegro wyswietlacz LCD DM157a, niestety za nic nie moge sobie poradzic z odpaleniem tego LCD. Niby sprawa jest prosta podlaczenie zasilania i kolejno wyjsc, ale u mnie nie chce ruszyc, zrowno probowalem przez port dukarki LPT jaki i przez uC PIC. Po podaniu zasilania wszystkie segmenty sie pala ale wykonanie jakiejkolwiek instrukcji jest niemozliwe, a co sie z tym wiaze, nie moge nic na LCD wyslac. Mialbym wiec kilka pytan.
1) czy inicjalizacja musi nastepowac wedlug schematu
- Załączenie zasilania
- Czekaj minimum 15ms
- RS=0 RW=0
- wyslij 0b0011xxxx
- czekaj minimum 4.1ms
- wyslij 0b0011xxxx
chodzi mi o czasy miedzy wysylka instrukcji inicjalizacji.
2) czy za kazdym razem nalezy czekac na BUSY FLAG
3) jesli wysylam instrukcje co 100ms to czy HD44780 bedzie je przyjmowal bez BUSY FLAG
4) jaka jest kolejnosc ustawiania RS, E,RW. Jakie stany musza byc podczas wysylania instrukcji na tych pinach
5) jak moge zmusic LCD do jakiejkolwiej reakcji
czy posiada ktos kod zrodlowy pod jakiegos PIC-a na uruchowienie LCD DM157a i jest w stanie go udostepnic ??
Za jakiekolwiek wskazowki bede wielce wdzieczny.
ostatnio kupilem na allegro wyswietlacz LCD DM157a, niestety za nic nie moge sobie poradzic z odpaleniem tego LCD. Niby sprawa jest prosta podlaczenie zasilania i kolejno wyjsc, ale u mnie nie chce ruszyc, zrowno probowalem przez port dukarki LPT jaki i przez uC PIC. Po podaniu zasilania wszystkie segmenty sie pala ale wykonanie jakiejkolwiek instrukcji jest niemozliwe, a co sie z tym wiaze, nie moge nic na LCD wyslac. Mialbym wiec kilka pytan.
1) czy inicjalizacja musi nastepowac wedlug schematu
- Załączenie zasilania
- Czekaj minimum 15ms
- RS=0 RW=0
- wyslij 0b0011xxxx
- czekaj minimum 4.1ms
- wyslij 0b0011xxxx
chodzi mi o czasy miedzy wysylka instrukcji inicjalizacji.
2) czy za kazdym razem nalezy czekac na BUSY FLAG
3) jesli wysylam instrukcje co 100ms to czy HD44780 bedzie je przyjmowal bez BUSY FLAG
4) jaka jest kolejnosc ustawiania RS, E,RW. Jakie stany musza byc podczas wysylania instrukcji na tych pinach
5) jak moge zmusic LCD do jakiejkolwiej reakcji
czy posiada ktos kod zrodlowy pod jakiegos PIC-a na uruchowienie LCD DM157a i jest w stanie go udostepnic ??
Za jakiekolwiek wskazowki bede wielce wdzieczny.