logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komputer z płytą Gigabyte GA-m56s-s3 wyłącza się samoczynnie, co robić?

Dominus7000 19 Cze 2008 09:53 2232 9
REKLAMA
  • #1 5263640
    Dominus7000
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    Mam problem z komputerem.
    Posiadam płytę główną Gigabyte GA-m56s-s3 i problem polega na tym iż komputer samoczynnie się wyłączy i nie chce się włączyć dopiero po kilku próbach uruchomienia zatrybi.
    Wymieniałem już zasilacz i nic nie pomogło.
    Podociskałem wszystkie podzespoły i zresetowałem bios nawet pastę termoprzewodzącą zmieniłem na procku.
    Sprawdziłem temperatury i wszystko wydaje się być ok.
    Kondensatory są ok nie są wybrzuszone.
    Proszę o pomoc co może powodować te objawy.
    Poprawiłem TONI_2003
  • REKLAMA
  • #2 5263663
    msgow
    Poziom 27  
    Ocena: 88
    Witam
    włącznik sprawdziłeś?
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #3 5263674
    Dominus7000
    Poziom 12  
    Sprawdzałem... bez rezultatów.
  • #4 5263723
    pit08
    Poziom 28  
    Ocena: 19
    Spróbuj zaktualizowac bios.
  • REKLAMA
  • #5 5265690
    exequtor
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    Ustawienia w biosie mogą sprawiać, że komputer jest nie stabilny może ustaw nieco słabszą konfigurację, odczep napędy optyczne dyskietki, karty na PCI a jeśli to nie pomoże to wyjmij płytę i zasilacz, dysk na stół i odpal. Jeżeli to któryś z podzespołów łatwo go wykluczysz podpinając kolejno i testując zachowanie zestawu. Czasem jakiś mały kabelek cos zwiera. Czasem krzywa obudowa lub zamożno wyginający płytę wentylator od procka może coś psuć. Na początek zresetuj baterią bios najlepiej ją wyjmij i zewrzyj bieguny na płycie (na wyłączonym).
  • #6 5266593
    Zulok
    Poziom 13  
    Ocena: 19
    A może to wina zasilacza jakiś nie markowy sprzęt nie daje takich samych napiec jakie są potrzebne i często nie ma tylu wat ile pisze.
  • #7 5273870
    Dominus7000
    Poziom 12  
    Tak jak już pisałem zasilacz wymieniłem :P
  • #8 5273946
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 587
    1. Podaj pełną konfigurację komputera wraz z oznaczeniem zasilacza;
    2. Objaw jest charakterystyczny dla problemu kondensatorów. Czy oglądał kolega kondensatory w jednym i drugim zasilaczu?
  • REKLAMA
  • #10 5275792
    kshyhoo
    Poziom 13  
    Ocena: 13
    Polecam sprawdzic karte graficzna i pamiec ram.
    Mialem kiedys podobny przypadek!
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Komputer z płytą główną Gigabyte GA-m56s-s3 samoczynnie się wyłącza i uruchamia dopiero po kilku próbach. Wymieniono zasilacz, sprawdzono temperatury, kondensatory oraz stan pasty termoprzewodzącej, a także zresetowano BIOS i podłączono ponownie podzespoły, jednak problem nadal występuje. Wskazano na możliwe przyczyny takie jak uszkodzony włącznik, niestabilne ustawienia BIOS, zwarcia kabli, wadliwe podzespoły (karta graficzna, pamięć RAM), a także potencjalne problemy z kondensatorami na płycie lub zasilaczu. Zalecane jest zaktualizowanie BIOS, odłączenie zbędnych urządzeń peryferyjnych, testowanie podzespołów pojedynczo oraz dokładne sprawdzenie kondensatorów i połączeń elektrycznych. Sugerowano także wyjęcie baterii BIOS i jej reset poprzez zwarcie styków na płycie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA