logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

GIGABYTE GA-M55-S3: Komputer się wyłącza, CMOS Error, co robić?

Gesteroo 19 Gru 2015 22:05 927 8
  • #1 15254669
    Gesteroo
    Poziom 2  
    Witam,

Mam obecnie do czynienia z płytą główną: GIGABYTE GA-M55-S3, bo to chyba główny problem. Niestety nie wiem, co dokładnie się dzieje. Włączam komputer, przez chwile wentylatorki działają i stop, tak jakby pc się wyłączył. Można próbować, ale za prawie każdym razem taki sam rezultat jak powyżej. Prawie - czasem się włączy, ale wyskakuje błąd cmos error (coś takiego jak w tym temacie Link). Zrestartuje się i działa, aż do chwili, gdy się go wyłączy, bo wtedy znów problem się powtarza.

BIOS był aktualizowany, ale już dawno temu 2/3 lata temu i na początku tego problemu nie było. Zrestartowanie ustawień biosu nie pomaga, bo problem się nadal pojawia. I teraz sam nie wiem, co robić? Mógłbym np. wymienić baterię i czy by to pomogło?

Podzespoły:
    Płyta główna - GIGABYTE GA-M55-S3 v1.1
    Procesor - AMD Athlon x3 460 (na AM2)
    Dysk twardy - 320GB WDC WD32 00AAKS-00L9A SCSI Disk Device
    Pamięć RAM - GOODRAM DDR2 PC667 2x512 + 1024x2 (GR667D264L5)
    Karta graficzna - Palit GTS450 (512MB; GDDR5)
    Zasilacz - COOLERMASTER THUNDER 500W

@Edit: Co prawda ostatnim razem wymieniałem pastę na cpu. Jednak jeżeli byłby jakiś problem z "stykami" tudzież "nóżkami" to chyba komputer w ogóle nie uruchomił się do windows'a?
  • Pomocny post
    #2 15254698
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Ocena: 282
    Ok i co w związku z tym? Liczysz na wróżkę, która za ciebie problem rozwiąże? Niestety źle trafiłeś, ponieważ tutaj wróżek ani wróżbitów nie ma... Po pierwsze i przede wszystkim podaje jaki masz zasilacz i ogólnie jaki masz komputer. Z resztą i tak zapewne zaraz temat ujrzysz w koszu, bo tutejsi moderatorzy nie trawią leni, którzy zamiast sami podjąć próbę naprawy od razu l lecą na Elektrodę i piszą temat oczekując, że ktoś poda na tacy gotowca gwałcąc jeszcze po drodze regulamin działu. Niestety musisz mieć na uwadze, że zwracasz się o pomoc zdalnie, więc musisz dać coś od siebie i przedstawić jak najwięcej informacji, aby można było pomóc. Bez takiej informacji jak choćby jakie masz zasilacz i jakie daje napięcia nikt nie jest w stanie pomóc na zasadzie, że napisze zrób to i to i będzie działać. Co to samego problemu to mogę tylko ogólnikowo napisać, że przede wszystkim trzeba pomierzyć(miernikiem :!: ) napięcia i spr. kondensatory na płycie głównej, czy nie są spuchnięte. Generalnie objawy wskazują na uszkodzone kondnesatory, lub rozwalony flash, lub sam bios. Jest szansa, że ponowny flash biosu pomoże, ale niekoniecznie. Bateria też może mieć wpływ na to, ale nie na czarny ekran. Jakby bateria padła to miałbyś po prostu za każdym razem komp "Wstawałby" z w/w błędem i tyle.
  • #3 15254758
    Gesteroo
    Poziom 2  
    Nie oczekuję w żadnym razie na wróżkę, tylko na jakąkolwiek pomoc lub wskazówkę. Ale fakt, nie podałem specyfikacji to jak najszybciej ją uzupełniłem. Przepraszam.

Co do zasilacza to myślałem, że to on może powodować te problemy, ale działa poprawnie. Co do napięć nie mam miernika, więc musiałbym go załatwić. Co masz na myśli pisząc "rozwalony flash"? Jutro też spojrzę też jak wyglądają kondensatory.
  • Pomocny post
    #4 15254773
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Gesteroo napisał:
    . Co do napięć nie mam miernika

Można kupić. Tutaj wcale nie trzeba Flueke'a ,czy nie wiadomo co jesszcze za 300 zł., czy 3 kafle, więc w zupełności taki podstawowy, który kosztuje max 40 zł. kosztuje wystarczy, a przyda się nie raz choćby głupią żarówkę, czy bezpiecznik spr.
    Gesteroo napisał:
    Co masz na myśli pisząc "rozwalony flash"? J

Rozwalony flash, czyli uszkodzona pamięć eeprom w której zapisany jest bios.

Dodano po 2 [minuty]:

Gesteroo napisał:
    Co do zasilacza to myślałem, że to on może powodować te problemy, ale działa poprawnie.

Skąd wiesz, masz miernik w oczach? Nie, to nie pisz tak, bo jak mówi przyszłowie na oko to chłop umarł. To, że komputer się włącza i chodzi nie znaczy, że zasilacz jest dobry. Sam niedawno robiłem kompa, który zawieszał się na poście i co z tego, że zasilacz działał, skoro podawał zamiast 5V 3,5, a powinno być co najmniej 4,75. Nie odpowidziałeś na zasadnicze pytanie, czyli co z kondensatorami na płcie gł... Szukaj czegoś takiego jak tu:
    GIGABYTE GA-M55-S3: Komputer się wyłącza, CMOS Error, co robić? , ew. j.w. plus brązowawy nalot. Jeżeli są takie, bezwględnie one plus wszystkie sąsiednie do wymiany, nawet jak są sprawne, bo one też mogły oberwać i zrobi się z nimi to samo po pewnym czasie.
  • #5 15254786
    Gesteroo
    Poziom 2  
    Jeśli jest jednak rozwalony flash to jest jeszcze jakaś szansa jeszcze na ratunek płyty głównej? Przez flash biosu masz na myśli zaktualizowanie biosu do najnowszej wersji?
  • Pomocny post
    #6 15254803
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Tak, można np. wgrać najnowszy, ale równie dobrze ten sam.
    Gesteroo napisał:
    Jeśli jest jednak rozwalony flash to jest jeszcze jakaś szansa jeszcze na ratunek płyty głównej?

Tak, można choćby przełożyć flash z takiej samej płyty, ew. trzeba znaleźć taką samą pamięć, wpiąć w programator, wgrać bios, wsadzić w płytę i będzie hulać. Pytanie jest tylko jedno - opłaca się? Moim zdaniem nie, bo czas i robota serwisu kosztuje, więc może się okazać, że zabulisz równowartośc płyty, albo i więcej.
    Przeczytaj jeszcze raz poprzedni post, bo go aktualiuzowałem w międzyczasie.
  • Pomocny post
    #7 15254808
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #8 15254813
    Piotr160292
    Poziom 38  
    Aha, zapomniałęm dodać, że zależy jeszcze od płyty, bo wiem, że Gigabyte w niektórych płytach wsadzał flash na sztywno, bez możliwości demontażu.
  • #9 15270133
    Gesteroo
    Poziom 2  
    Mierzyłem miernikiem napięcia i są w miarę (mieszczą się w granicach 5% różnicy + nie ma nagłych zmian napięcia, więc chyba zasilacz odpada).

Patrzyłem po płycie głównej to nie ma żdanych uszkodzonych kondenasarów.

Uruchomiłem komputer, wszystko hulało, zrobiłem test Power supply w occt i komputer działał stabilnie, aż do wyskoczenia błędu blue screen i pfn_list_corrupt (chociaż to może moja wina, bo próbowałem zapisać ss do painta). Potem znowu wykonałem test i już komputer nie wyłączył się.

Wszystko było w normie, gdy komputer uruchomiałem ponownie od razu, ale gdy postanowiłem go wyłączyć i po chwili włączyć już nie wstał. Identycznie zachowanie jak opisywałem na początku - przez chwile chodzą wiatraki i stop.

Gdy nie wstawał to postanowiłem wyjąć wszystkie pamięci ram i odłączyć kartę graficzną oraz dysk hdd. Jednak nic to nie dało, bo komputer nie wydał nawet żadnego dźwięku (a raczej powinien skoro nie było pamięci ram).

Spróbuję jeszcze zrobić flash biosa i mam pytanie. Gdybym postanowił wyjąć baterię z mojej płyty głównej to nic się nie stanie? Bo czytałem w internecie, że na niektórych mobo może to powodować nieodwracalne zmiany.

Też dziwne jest to, że po odczekaniu ok. 1 dnia, komputer znowu można normalnie uruchomić i działa bez problemów.

@Edit: dla świętego spokoju jednak spróbuje uruchomić komputer podłączając inny zasilacz i popatrzę czy nóżki od procesora nie są wygięte.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik ma problem z płytą główną GIGABYTE GA-M55-S3, która wyłącza się podczas uruchamiania, a także wyświetla błąd CMOS. Po aktualizacji BIOS-u i próbie resetowania ustawień problem nadal występuje. Użytkownik zastanawia się nad wymianą baterii CMOS. W odpowiedziach sugerowane są różne kroki diagnostyczne, w tym sprawdzenie zasilacza, kondensatorów na płycie głównej oraz uruchomienie komputera w minimalnej konfiguracji. Wskazano również na możliwość uszkodzenia pamięci EEPROM (flash) oraz na konieczność przeprowadzenia testów stabilności zasilania. Użytkownik przeprowadził testy napięcia, które wykazały, że zasilacz działa poprawnie, a kondensatory na płycie nie są uszkodzone. Po kilku próbach komputer działał stabilnie, ale problem z uruchamianiem powrócił.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA