logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Panasonic, chyba coś nie tak z kolorami (ciut dłuższe)

RafalKL 06 Paź 2002 16:50 2191 8
REKLAMA
  • #1 51700
    RafalKL
    Poziom 13  
    Ocena: 4
    witam
    mam znów taki problem :( na ciemniejszych scenach-obrazach widać takie przebarwienie żółto-zielone, szczególnie na twarzach ludzkich, które są niekiedy mocno żółte a nawet zielonkawe (tak jak ta buźka --> :wink: ) kontury obiektów koloru żółtego i jemu podobnego są z prawej strony zamazane na zielono, albo jest to wyrażna zielona linia albo taka smuga, np. jak jest niebieskie tło i na tym tle jest jakaś osoba to krawędź tej osoby (z prawej) jest zielona, takie zielone rozmazanie-smuga szerokości ok.3 cm, na obrazie kontrolnym widać jak na przejściu między kolorem żółtym i niebieskim jest wstawiony zielony pasek lub raczej właśnie taki zielone zamazanie, tak jakby nakładał się niebieski na żółty albo odwrotnie, na filmach z czarnymi pasami u góry i dołu jest właśnie taka zielona poświata na granicy pasek-obraz :evil: usterka ta jest bardzo drażniąca, ponieważ niekiedy nie ma rozróżnienia barw, gdyż cały czas przegryza się ten żółto-zielony kolor i wszystko na ekranie ma odcień zieleni :( gdzie może tkwić tego przyczyna :?: proszę o jakieś podpowiedzi, może ktoś z Kolegów miał podobny problem :?:
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 51714
    zegar 32
    Poziom 16  
    Ocena: 19
    Nic nie piszesz co to za model i ile ma lat .Prawdopodobnie bedzie to wina kineskopu jego zuzycie.
  • REKLAMA
  • #3 51730
    RafalKL
    Poziom 13  
    model to TX-32PG50 chassis EURO-7 ma 9 miesięcy, a wszystko zaczęło się od tego że kiedyś na ekranie mignęła mi wzdłuż taka zielona cieńka krecha, od tego momentu jest ten defekt

p.s.
    ja tak po kolei opisuje na forum usterki w tym telewizorze, ta jest ostatnia :lol: dzięki temu forum i Wam wiem mniej więcej na czym stoję :wink:
  • #4 52101
    Alan
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    Hej,
    w takim modelu to zastanawiajace :roll: ,

to liter na swiecie , watpie zeby ktos sie spotkal z takim objawem,

aczkolwiek z wyjatkiem kineskopu mozliwe , ze cyfrowka.
  • REKLAMA
  • #5 52105
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Mam pytanie: jak sciagniesz kolory sa te przebarwiena dalej ????
    Czy sprawdziles filtracje napiec ?? hmm ale nie wyglada to tak czy tak ciekawie :cry: :cry:
  • #6 52109
    eugene
    Poziom 26  
    Ocena: 23
    Sprawdz rezystor szeregowy w G2 na PK(Jesli jest) Albo rusz delikatnie regulacja G2 w trafie. Jak nie pomoze to trzeba stanac osc. na zielonej katodzie i upewnic sie czy ta zielen nie idzie czasami w sygnale RGB i w ktorym miejscu jest dodawana.
  • REKLAMA
  • #7 52256
    RafalKL
    Poziom 13  
    Alan. napisał:
    Hej,
    w takim modelu to zastanawiajace :roll: ,

to liter na swiecie , watpie zeby ktos sie spotkal z takim objawem,

aczkolwiek z wyjatkiem kineskopu mozliwe , ze cyfrowka.

ładny mi lider :( co chwile coś w nim siada, już mi sie zebrała lista usterek, zresztą wszystkie są na tym forum opisane, tylko nie mam narazie kaski żeby dać do naprawy :oops: tak na marginesie czy tego typu usterka może coś trwale uszkodzić :?: bo nie wiem czy grać dalej na tym TV :? :cry: sam nie będę w nim grzebał ale wszystkie Wasze sugestie przekażę technikowi, dlatego za wszystkie porady serdecznie Wam dziękuję:wink:
  • #8 52333
    Richi
    Poziom 39  
    Ocena: 143
    Pytanie tylko czy ten Technik cie poslucha ?? :lol: :wink:
  • #9 52837
    RafalKL
    Poziom 13  
    Richi napisał:
    Pytanie tylko czy ten Technik cie poslucha ?? :lol: :wink:

hm... byle naprawił :wink: wogóle to mnie to coraz bardziej drażni przede wszystkim jak oglądam z DVD film w formacie 2,35:1 (czyli 16:9 z czarnymi pasami u góry i dołu) wtedy mam taką smugę pod górnym czarnym pasem widoczną na ciemnych scenach :( wogóle te kolory są jakby za ciepłe ale to nie to co przy źle wyregulowanym balansie bieli, to takie dość specyficzne :evil:

Podsumowanie tematu

✨ W telewizorze Panasonic TX-32PG50 (chassis EURO-7) pojawił się problem z przebarwieniami kolorów na ciemniejszych scenach, szczególnie żółto-zielonymi smugami i zabarwieniami na twarzach ludzkich oraz konturach obiektów. Zielone rozmazania występują po prawej stronie żółtych elementów, a na filmach z czarnymi pasami u góry i dołu widoczna jest zielona poświata na granicy obrazu i czarnego paska. Usterka pojawiła się po zauważeniu cienkiej zielonej kreski na ekranie. Możliwe przyczyny to zużycie kineskopu lub problemy z sygnałem RGB, w tym filtracja napięć lub uszkodzenie rezystora szeregowego w G2 na PK. Sugerowano regulację napięcia G2 oraz sprawdzenie oscyloskopem zielonej katody, aby zlokalizować źródło zielonego przebarwienia. Problem jest uciążliwy i wpływa na jakość obrazu, zwłaszcza podczas oglądania filmów w formacie 2,35:1 z czarnymi pasami. Autor planuje przekazać sugestie technikowi, nie podejmując samodzielnej naprawy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA