logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć wyświetlacz bez sterownika do analizatora widma?

raczek3 23 Cze 2008 15:38 1712 5
REKLAMA
  • #1 5277376
    raczek3
    Poziom 22  
    Ocena: 31
    Witam mam taki wyświetlacz
    Jak podłączyć wyświetlacz bez sterownika do analizatora widma? jest bez sterownika (bez tej płytki i układu) nie wiem czy można to jakoś podłączyć do analizatora widma czy trzeba dorobić sterownik jeśli tak to czy ktoś ma schemat takiego sterownika najlepiej na ATmega8 lub jeśli będzie działał bez niego to jakie ma wyprowadzenia, na wyświetlaczu nie ma żadnych oznaczeń. Proszę o pomoc. Pozdrawiam

Dodano po 4 [godziny] 48 [minuty]:

Pomoże mi ktoś??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5278445
    1988maciejt
    Poziom 14  
    Ocena: 3
    No, do sterowania wyświetlaczem LCD służą specjalne układy (scalone...), ponieważ w przypadku LCD sterowanie nie konczy się na podaniu napięcia stałego na odpowiednie wyprowadzenia - sterowanie LCD odbywa się poprzeez specjalne sygnały "schodkowe" podawane na wyprowadzenia, itp. Nie jest to takie proste. Można spróbować odszukać sterownik na podstawie oznaczenia na tylnej stronie wyświetlacza, jeśli oznaczenie występuje, ale ja ze swojej strony nie "wróżę szczęścia". Nie mówię, że jest to niemożliwe, ale jeśli się Kolega uprze to sporo zachodu będzie Go to kosztowało.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #3 5278616
    raczek3
    Poziom 22  
    W tym problem że tam nic nie pisze
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5278661
    joozwa
    Poziom 31  
    Ocena: 101
    Witaj
    Jeżeli zamierzasz zbudować analizator np. taki, jak popularny ostatnio na elektrodzie (na ATmega8+LCD 2*24), to raczej będzie problem z wykorzystaniem tego wyświetlacza (wyświetlacz 7-segmentowy LCD 3.5 cyfry). O ile sterowanie da się zrobić, o tyle na pewno nie uzyskasz efektu takiego, jak tam. Wyświetlacz ten służy wyłącznie do pokazywania cyfr.
  • REKLAMA
  • #5 5278739
    raczek3
    Poziom 22  
    Niekoniecznie musi to być analizator chcę go po prostu uruchomić i jeśli mi się uda to zrobię na nim np. woltomierz.
    Zauważyłem przez przypadek (położyłem wyświetlacz na wtyczce LPT) ze po dotknięciu wyprowadzeń wyświetlacza do masy pojawiają się cyfry i mam pewien pomysł na sterownik własnej roboty do tego wyświetlacza np. na jakiejś ATmedze wejście sygnału na procka będzie powodowało zaświecenie odpowiedniej cyfry, Czy to ma sens?
  • Pomocny post
    #6 5278746
    adam_es
    Poziom 30  
    Ocena: 185
    Jak pisał poprzednik, to wyświetlacz do multimetru. Można go sterować mikrokontrolerem 40-nóżkowym. Polecam lekturę Nowego Elektronika kwiecień/maj 2008. Jest tam opisany termostat (kit 246-K) na takim LCD i program jego obsługi (na µC Mega16). Pozdrawiam, Adam
REKLAMA