logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak monitorować i zarządzać użytkownikami w sieci WiFi?

oszolom12 25 Cze 2008 12:00 8230 5
  • #1 5283404
    oszolom12
    Poziom 10  
    witaanie mam takie pytanie czy jest może taki program w którym zobacze który użytkownik w obecnej chcwili korzysta z sieci i zebym mógł mu wyłaczyc neta i zeby ten program zabezpieczał moja sie wifi? prosze o pomoc
  • #2 5283464
    Szymciosek
    Poziom 19  
    Ocena: 24
    Ja takie ustawienia mam w routerze :P

Wchodzę na ustawienia routera
    i mogę zobaczyć kto jest na sieci, po adresie IP

Później mogę zrobić coś takiego :
    Wejść na inne ustawienie bodajże QoS, i tu mogę ograniczyć neta do 0kb albo ile mi się podoba :D
  • #3 5283529
    oszolom12
    Poziom 10  
    a czy da sie tez podnieść transfer na routerze użytkownikiow?
  • #4 5283714
    Zeus0
    Poziom 16  
    Ocena: 57
    Napisz jaki masz sprzet do udostepniania [polaczenia uzytkownikom, wtedy bedziemy wiedziec czy ma on mozliwosc ograniczania pasma po qos.

Jesli nie posiadasz serwera (na linuksie badz windows) to programem tego nie zrobisz, wyjatkami sa routery zarzadzane poprzez programy, ale i tak sprowadza sie to zo zawartosci opcji w routerze.

jesli router ma mozliwosc ustawiania qos to bez problemu pasmo ograniczysz, luz wytniesz usera, podejrzec tez podejrzysz najlatwiej jesli masz dhcp ustawione (w tanszych routerkach nawet jest lista userow dhcp aktywnych) w ;przypadku statycznego ip tez jest sposoj ale przy tanszych sprzetach troche bardziej zamotany :)
  • #5 5287028
    Makosparta
    Poziom 1  
    Mam taki problem zna ktos moze jakis dobry program zebym mogl zobaczyc, maksymalna przepustowosc sieci, zebym mogl ustawic jakis transfer i zobaczyc czy jest on utrzymywany i teraz......... potrzebuje programu ktory bedzie sluzyl do testowania VoIP, podczas transferu wysylane sa ramki i chcialbym zeby mi program pokazywal czy te ramki sa wysylane z taka sama czestotliwoscia, zeby nie bylo tak ze najpierw wyslal 5 w 2s, a nastepnie przerwa lekka powiedzmy 2s i znow 5 ramek w 1s, a poinien wysylac ramke co 0.5s czyli program ktory by pokazywal odchylenia od tego prawidlowego czasu.
  • #6 5311036
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
REKLAMA