logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy laptop 486 DX4 75Mhz z 20MB RAM nadaje się na serwer z firewall i blokadą portów?

Zeus0 12 Lut 2004 16:25 5221 7
  • #1 502632
    Zeus0
    Poziom 16  
    Ocena: 57
    Witam
    Mam notebooka (zglasza sie jako 75Mhz, a na procku pisze DX4 wiec sadze ze jest to 486 DX4 75Mhz) 486DX4 75Mhz , 20 MB RAM , Dysk 800 MB lecz ma pare MB badow (nie sadze zeby przeszkadzalo) , bateria trzyma niecala godzine , wiec moze byc to swego rodzaju UPS serwera , ma FDD i mozna podpiac do niego taki stary cedek w metalowej puszce zasilany oddzielnie i podlaczany do LPT (nie wiem jak go zainstalowac zeby byl widoczny , ale to nie istotne teraz). Czy gdybym kupil dwie karty sieciowe PCMCIA 10/100 (mam w laptopie 2 takie porty) to czy moglbym go uzywac normalnie jako serwer , i czy na zasilaczu ciagnal by duzo wiecej pradu jak router (czy wiecej niz 40-50 W ??)Tylko teraz jaki polecacie system zainstalowac , zeby to skonfigurowac szybko i zebym mial do dyspozycji nastepujace mozliwosci (tylko o te opcje mi chodzi):

1. firewall (bardziej lub mniej konfigurowalny ale zeby byl)

2. Chcialbym blokowac wybrane porty dla konkretnych numerow IP ,
    na przyklad 10.0.0.1 ma zablokowany port 80 , a 10.0.0.2 ma niezaleznie
    blokowany 21.

3. Aby byla mozliwosc ograniczenia transferu dla wybranych IP (penego
    rodzaju podzielenie lacza) np jeden uzytkownik ma max 5 KB/s a inny ma do dyspozycji cale dostepne pasmo.

4. Mozliwosc przegladania pakietow przychodzacych/wychodzacych , np
    mam mozliwosc wgladu po jakich portach i adresach uzytkownicy aktualnie sie poruszaja (ta opcja nie jest mi niezbedna, ale byloby dobrze , gdyby chociaz w ograniczonym zakresie byla mozliwa).

moze byc to wersja dyskietkowa , moge instalowac na dysk , byle by poszlo z powyzszymi opcjami i bylo latwe w obsludze i konfiguracji. Routery sa drogie a mam laptopa , zajmie tyle co taki router a mozliwosci bez poroznania. Bede bardzo wdzieczny za wszelka pomoc.

[email]psychol0@go2.pl[/email]
  • #2 502654
    chudy 230V
    Poziom 13  
    Jak chcesz na tym lapotopie uruchomić koniecznie server to za system wybierz jakiegoś linuxa w wersji pocket. Wpisz w googlach pocket linux i będziesz miał spis dustrybucji.
  • #3 502655
    Zeus0
    Poziom 16  
    Ocena: 57
    Zapomnialem w koncu tez napisac , ze jest to Siemens Nixdorf PCD-4ND a zasilacz ma nastepujace oznaczenia Input: 100-240V AC 60/50Hz 1.0 A Output: 22,8V (stale) 1,5A (tutaj jesli chodzi o zasilacz to mam pytanie czy duzo wat bedzie ciagnal , kolo 50W czy jednak woiecej , bo to tez jest istotne przy maszynie dzialajacej 24H na dobe)...
  • #4 502679
    Pitereks
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    No najlepiej byłoby linuxa wrzucic, jednakże polecałbym jakąś dorosłą wersje linuxa, bo :
    1. wersje dyskietkowe mają najcześciej archaiczne jądra
    2. nie wiem czy takidyskietkowe wersje obsłużą karty pcmcia
    Druga sprawa jest taka, ze ten sprzet jest raczej zasłaby do kontrolowania tranferu.
  • #5 502692
    Masster
    Poziom 32  
    Ocena: 46
    Nie wiem czy uda ci się uruchomić karty sieciowe PCMCIA nie jest to takie proste. Na serwer to wystarczy ale może być problm z podziałem pasma może się ostro zamulić, osobiście używam serwera 486 DX/4 i na najnowszym Debianie 3 z jądrem 2.2.25 już się ostro muli i zdalna administracja wymaga dużej cierpliwości a niemam zainstalowanego podziału pasma. Jak Ci się spieszy z postawieniem serwera to nie licz na to, że w krótkim czasie uda Ci się go na laptopie uruchomić.

Jeszcze jedna rada dotycząca kart sieciowych, z moich dośwadczeń wiem, że karty PCMCIA z grubsza można podzielić na dwa typy: karty 16-bitowe i 32-bitowe (CardBus) te drugie napewno nie będą działały z Twoim laptopem. Szukaj kart 16-bitowych. Z kart 10/100 16-bitowe widziałem tylko niektóre karty Xircoma i Intela EtherExpress PRO/100 16-bit.
  • #6 502714
    Pitereks
    Poziom 14  
    Ocena: 17
    No to teraz jestem pewnie ze napewno dzielenia pasma nie pociagnie - zasłaby
  • #7 503409
    techrys
    Poziom 28  
    Ocena: 59
    Jeżeli chcesz używać podziału pasma np programem shaperd to zaopatrz się w maszynkę z minimum 64MB ramu bo inaczej drze swapa aż przykro patrzeć. Weź pod uwagę, że dzielenie pasmo to mnóstwo obliczeń, i maszynki z prockiem 486 (sam używam 486dx4 100mhz ale w kompie stacjonarnym) są mocno obciążone.
  • #8 504302
    Ryba181
    Poziom 12  
    Ocena: 2
    a moze opchniesz tego laptopa za niewielkie pieniadze

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy możliwości wykorzystania laptopa Siemens Nixdorf PCD-4ND z procesorem 486 DX4 75 MHz, 20 MB RAM i dyskiem 800 MB jako serwera z funkcjami firewalla i blokadą portów. Sprzęt ma dwa porty PCMCIA, do których planowane jest podłączenie kart sieciowych 10/100 Mb/s. Zasilacz o parametrach 22,8 V, 1,5 A sugeruje pobór mocy około 34 W, co jest niższe niż typowy router. Jednak ze względu na ograniczone zasoby sprzętowe, zwłaszcza pamięć RAM i procesor, laptop może mieć problemy z obsługą podziału pasma i zdalnej administracji, szczególnie przy użyciu programów do kształtowania ruchu sieciowego (np. shaperd). Karty PCMCIA muszą być 16-bitowe, gdyż 32-bitowe CardBus nie będą kompatybilne z tym modelem. Zalecane jest użycie lekkiej dystrybucji Linuksa, najlepiej w wersji pocket lub minimalistycznej, jednak nawet wtedy wydajność może być niewystarczająca do zaawansowanych funkcji firewall i zarządzania ruchem. Wskazano, że dyskietkowe wersje Linuksa mają archaiczne jądra i mogą nie obsłużyć kart PCMCIA. Ostatecznie zasugerowano rozważenie sprzedaży laptopa ze względu na jego ograniczenia sprzętowe.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA