logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

czy to możliwe? server proxy na małym cichym kompie

GrzesiekS. 04 Sie 2004 14:52 2158 11
REKLAMA
  • #1 776739
    GrzesiekS.
    Poziom 11  
    Chciałbym postawić cichy (męczy mnie szum :) ) server proxy (aby przyśpieszyć www w mojej małej sieci). Teoria jest taka: 486 + mały dysk 300-400mb.

Pytania:
    1. podobno można zrezygnować z wiatraczków gdzieś czytałem że tak mały proc itd. nie wymagają żadnego chłodzenia - czy to prawda?
    2. jaki system byłby do tego najodpowiedniejszy?
    3. jaki sposób byłby najprostrzy? program jakiś czy grzebanie się w linuxie?
    Z góry dzięki za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 777012
    aarkom
    Poziom 11  
    Można postawic na małym kompie proxy , czemu nie, do tego najlepiej nadaje sie freesco z zainstalowanym squidem. Można ale po co, skoro taki mały komp tym bardziej 486 tylko chyba spowolni wczytywanie niż przyśpieszy. Dla serwera proxy zaleca się możliwie jak najszybsze maszyny :))) , jezeli naprawdę ma to śmigać. Ja próbowałem na 200Mhz ze 128 Ram, nie zdało to egzaminu. Kombinowałem instalowac wszelkiego rodzaju proxy na swojego kompa , ot tak dla testów, dla siebie. W podsumowaniu bez jakichkolwiek dodadków jednak komp i inter najlepiej śmiga. Im wszystiego mniej tym lepiej :))).

Pozdrawiam
    aarkom
  • REKLAMA
  • #3 777197
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    To jaki komputer i jaki dysk zastosujesz powinno zależeć od tego ile jest komputerów w sieci i jaki ruch generują, jakie jest łacze, etc.
  • #4 777230
    r00cky
    Poziom 16  
    Pewnie ze tak ale bardzoej to postaw na :
    - wiekszy dysk ( jesli ma to byc dobry i wydajny serwer proxy )
    - no i 300 mb to chyba troche mało ( u nas w sieci jest 90 gb ) ;p

no i jesli ma to byc proxy to chyba bardziej bedzie dysk halasowal niz reszta kompa :D
  • #5 777516
    GrzesiekS.
    Poziom 11  
    najpierw głupie pytanie czy mogę ze standardowego zasilacza pod płytę do 486 wyjąć wiatrak? chodzi o szum ;)

druga sprawa założenie jest takie że to musi być na 486 inaczej wcale;) jakie mam opcje i co byście radzili?
  • REKLAMA
  • #6 779071
    cortez_
    Poziom 26  
    Ocena: 31
    Ile masz komputerów w tej sieci i jakie łącze, bez tego każda odpowiedź to będzie gdybanie.

Zdecydowanie większy dysk.

Wiatraka z zasilacza ja bym nie wyjmował, skoro go tam umieszczono to znaczy że jest potrzebny. Mozna go natomiast na przykład zamienić na większy ale o mniejszej liczbie obrotów.
  • #7 779410
    Snickers
    Poziom 12  
    Ocena: 9
    Co do parametrów serwera to troche słabe no ale .......
    Co do wiatraków to ja mam Celerona 400 i padł mi wiatrak, przez dłuższy czas tego nie zauważyłem dopiero jak wyjmowałem dysk. Dziwne to ale kilka dni działałem bez wiatraka i nic sie nie działo, no ale to celeron.
    Osobiście nie polecam.
  • #8 780226
    benchmarek
    Poziom 22  
    Ocena: 27
    Witam, proxy lubi dużo pamięci i szybkie dyski, a jak szybkie dyski to i wydajne kontrolery dyskow minimum ATA 66 wiec to nie może być komp486. Dysk 7200obr procesor pełne P2 np 350Mhz z cache 512Kb na 100MHz FSB ramu to minimum!!!! 128Mb i cos z kernelem 2.4 (mowie o linuxie).

Podam ci przyklad gdzie proxy cos daje (czytaj przyspiesza) SDI 115Kbps, Lokalnie 6 klientów na wlanie i lanie w jednej sieci, Maszyna P2 350MHZ, 160MB ram, Hdd 30gb/7200rpm pracuje w Ata 66, Wlan 11mbps, Lan 100mbps. Do tego soft Aurox 9.4 w srodowisku tekstowym Squid 2.5 stable 3, serwer Samba. Komputer jest optymalnie (przy squidzie to ma decydującą role) skonfigurowany dziala szybko i nie zawodnie nie zawiesza sie (jak freesco odradzam) do tego zaawansowany podzial pasma HTB oparty o kernel 2.4. no i funkcja routingu.
    Jednak to trzeba chłodzić, na halas polecam np chłodzenie wodne, albo modułu paltiera, odradzam demontaż wentylatorów z zasilacza.
    Tak na marginesie freesco jest dobre przy prostym routingu z NAT nie wymaga zadnych super komputerow, jednak bardziej zaawansowanych funkcji na byle czym nie zrealizujesz. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #9 805899
    asmodeustm
    Poziom 11  
    Proponuje Ci moje rozwiazanie: plyte FIC-506 + procek K6-2 300/100MHz + 256RAM + dysk sygate 40gb Bar 7 + radeon 7000(niema wiatraka). Zamontowalem na tym procku dosc duży cooler przeznaczony pod ATH 3200 alu+miedź bez wentylatora, dodatkowo przykleilem na nim miernik temperatury(warto wiedziec jaka jest). Zasilacz też troche przerobilem. Wywalilem standardowy wiatrak, na tranzysotry zamontowałem wiksze radiatory, a do chlodzenia calego ukladu uzywlem 150mm wiatraka o duzym skoku lopatek (55 mm) i obrotach 1100rpm. Ma on glosnosc okolo 1,7 bela. Dysk ma 2,2 bela calość zamontowalem do duzej obudowy (sam robilem :D ). Głosnosc calego ukladu wyszla podczas pracy wyszla 2,5 bela (okolo 25dB). Jeśli chodzi o soft. To już od własnych chęci, najlepiej Linux.
  • #10 2658513
    scaner
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Ludzie a zapomnieliście o platformie sprzętowej Via Epia czyli miniITX a może się myle ... z tego co się dowiedziałem świetnie nadaje się na ruter.
  • #11 2663582
    el_beton
    Poziom 14  
    Ocena: 18
    No EPIA jest the best :) Ciche nie tak drogie i mało miejsca zajmuje płyta 17x17cm. Wbudowany procek 933MHz, 1GHz lub nawet 1,2 GHz, do tego tylko ram kupić i jakiś cichy dysk i jest cały full wypas sprzęt. Są też wersje płyty EPIA z 2 kartami sieciowymi lub nawet z 3, a jak ktos chce naprawdę zrobić konkret poawer router czy serwer to nawet płyty z dwoma procesorami są 2x1GHz :) Nie należy zapominać o tym że sprzęt taki pobiera energię na poziomie 30-40 Watt.
  • #12 2668124
    dan-j2
    Poziom 18  
    Ocena: 4
    ja powiem tak z tego co wiem minimalne wymagania na proxy to pIII 700 128 ram i 400 mega na dysku ale wiadomo jak to musi chodzic
    ja osobiscie mam pentium VI 1024 ram dysk 38 gb scsi 10000 obr (jezeli chcesz cicho zainwestuj w chlodzenie wodne albo wstawienie serwera do piwnicy ) i chodzi to jaj bozia nakazala :D
    pozdrawiam

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Postawienie serwera proxy na małym, cichym komputerze 486 z dyskiem 300-400 MB jest technicznie możliwe, jednak ze względu na ograniczone zasoby sprzętowe taka konfiguracja może spowolnić działanie sieci zamiast ją przyspieszyć. Zaleca się stosowanie szybszych maszyn, np. Pentium II 350 MHz z minimum 128 MB RAM i dyskiem 7200 obr./min podłączonym przez kontroler ATA 66 dla efektywnego działania proxy. Proxy wymaga dużej pamięci i szybkich dysków, a minimalne wymagania to około Pentium III 700 MHz, 128 MB RAM i 400 MB przestrzeni dyskowej. W kwestii chłodzenia, usuwanie wentylatorów z zasilacza nie jest zalecane, gdyż są one potrzebne do prawidłowego chłodzenia podzespołów; można natomiast zastosować cichsze wentylatory lub chłodzenie wodne. Jako system operacyjny rekomendowany jest Linux z jądrem 2.4, na przykład dystrybucje takie jak Aurox lub Freesco z zainstalowanym Squidem, choć Freesco jest mniej stabilne przy bardziej zaawansowanych konfiguracjach. Alternatywnie, nowoczesne, energooszczędne i ciche platformy miniITX, takie jak VIA Epia z procesorami 933 MHz do 1,2 GHz, oferują lepszą wydajność i mniejsze zużycie energii (30-40 W), co czyni je atrakcyjnym wyborem na serwer proxy lub router w małej sieci. W przypadku ograniczeń hałasu warto rozważyć większą obudowę, ciche chłodzenie oraz umieszczenie serwera w piwnicy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA