logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odłączyć napięcie skokowo przy 10-12V w zasilaczu buforowym?

krukp 25 Cze 2008 18:24 4743 5
REKLAMA
  • #1 5284621
    krukp
    Poziom 10  
    Ocena: 3
    Witam Proszę o pomoc.
    Posiadam zasilacz buforowy regulowany. Na wyjściu 18 V.
    Odłączam zasilanie napięcie spada powoli do 5 V. W tym czasie przy napięciu od 9 V przetwornica w urządzeniu zasilanym zachowuje się niepokojąco. Dla urządzenia to źle.
    Potrzebuję czegoś co odłączy mi napięcie (skokowo) przy 10 do 12 V.
    Zasilany jest Acces point ( I=300 do 500 mA)
    Będę zobowiązany.
  • REKLAMA
  • #2 5295136
    Bynio22
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    Witam. Ja na Twoim miejscu spróbował bym takiego układu Jak odłączyć napięcie skokowo przy 10-12V w zasilaczu buforowym? . Powinien on zadziałać przy spadku napięcia do wartości poniżej 11V. Tą wartość graniczną możesz zmienić ustawiając w odpowiedni sposób dzielnik rezystorowy. Przy napięciu niźszym niż 11V napięcie baza-emiter spada poniżej wartości 0,7V co powoduje nieprzewodzenie złącza PN.
  • REKLAMA
  • #3 5303939
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    sprawdzone i niezawodne tu rozwiązanie to stosowny tranzystor MOSFET z indukowanym kanałem typu P plus TL431 i stosowny dzielnik rezystancyjny wyznaczający wartość napięcia odcięcia, jeszcze do tego wszystkiego rezystor pomiędzy źródem a bramką tranzystora MOSFET o wartości ok. 2,2.
    Warto by też wprowadzić niewielką histerezę, a więc rezystor o wartości o conajmniej o rząd większej od wartości 'dolnego' rezystora dzielnika, włączony pomiędzy wyjście łącznika - dren MOSFETa - a bramkę 'programowanej diody Zenera' - TL431.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 5305157
    krukp
    Poziom 10  
    dzieki wielkie dziś robie , jak zadziała dam znać

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 5333156
    krukp
    Poziom 10  
    Quarz napisał:
    Witam,
    sprawdzone i niezawodne tu rozwiązanie to stosowny tranzystor MOSFET z indukowanym kanałem typu P plus TL431 i stosowny dzielnik rezystancyjny wyznaczający wartość napięcia odcięcia, jeszcze do tego wszystkiego rezystor pomiędzy źródem a bramką tranzystora MOSFET o wartości ok. 2,2.
    Warto by też wprowadzić niewielką histerezę, a więc rezystor o wartości o conajmniej o rząd większej od wartości 'dolnego' rezystora dzielnika, włączony pomiędzy wyjście łącznika - dren MOSFETa - a bramkę 'programowanej diody Zenera' - TL431.

Pozdrawiam

Witam
    moge prosić o jakiś bardziej dokladny schemacik, człowiek któremu to zleciłem nie bardzo radzi sobie z dzielnikiem.
  • #6 5333172
    -RoMan-
    Poziom 42  
    Ocena: 406
    Skoro nie zna nawet prawa Ohma, to nie powinien dotykać nawet lutownicy.
REKLAMA