logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat wyjść i oznaczenia pinów wtyczki sterownika STAG 300 – gdzie znaleźć?

27 Cze 2008 20:32 19376 18
REKLAMA
  • #1 5291783
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #2 5301536
    TomGra
    Poziom 15  
    Ocena: 7
    + i masę znajdziesz miernikiem a resztę metodą prób i będów... nic się nie stanie
  • #3 5323094
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #4 5348860
    piotriix
    Poziom 16  
    Ocena: 10
    plus i minus skrajne piny, srodkowe linia
  • #5 5425901
    W.
    Poziom 10  
    Ocena: 16
    a czy przez interface KKL (viaken) da sie podlaczyc staga 300?
  • #6 7647801
    djkwlk
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    takie głupie pytanie...jak sprawdzić miernikiem gdzie jest + a gdzie - w kablu pod usb do STAG-a 300? Proszę mnie nie gasić ;)
  • #7 7648052
    manio123
    Poziom 34  
    Ocena: 268
    może na czym innym się ucz , a tu lepiej zrób jak na obrazku :D
    Schemat wyjść i oznaczenia pinów wtyczki sterownika STAG 300 – gdzie znaleźć?
  • #8 7649523
    djkwlk
    Poziom 11  
    ale tu nie chodzi żeby wiedzieć we wtyczce ;) Po prostu mam sam kabelek (jakby urwany od wtyczki), podłączam to pod usb i jak sprawdzić gdzie mam plus a gdzie minus? ;) aha...i czy jak jest podłączenie kabla USB, to do wtyczki gazowej (tej wyżej) dochodzą 3 kable czy 4? Bo ostatnio obiło mi się o uszy, że tylko 3 kable są potrzebne...
  • REKLAMA
  • #9 7649674
    manio123
    Poziom 34  
    przy USB + jest brany z komputera więc nie należy go łaczyc z wtyczką prowadząca do sterownika lpg bo spalisz interfejs. Masa , czyli minus to czarny przewód, plus jest czerwony i tego nie powinno być po drugiej stronie usb, dwa pozostałe to sygnałowe i miernik niepotrzebny.
  • #10 7649740
    djkwlk
    Poziom 11  
    OK, czyli wszystko jasne, ale...więc mam kable: czarny, biały i niebieski. Czarny od interfejsu podłączam w miejsce czarnego od komputera, biały i niebieski podłączam w miejsce wyjścia dwóch środkowych kabli komputerowych. I nie działa :( Zamieniałem później niebieski z białym i nadal nie działa. W programie wyskakuje "brak sterownika gazu". Co mogę z tym zrobić? Czy może być uszkodzony np. komputer gazowy i będzie taki efekt, czy wtedy gaz też by mi nie chodził i wariował by po przełączeniu (albo w ogóle nie przełączał)? Czy może jest tego jakaś inna przyczyna? Już po prostu nie wiem co dalej mogę robić z tym...
  • #11 7649814
    manio123
    Poziom 34  
    a to teraz możesz sprawdzić voltomierzem jakie jest napiecie pomiedzy masą (czyli czarnym) i przewodami sygnałowymi. Pewnie próbujesz zrobic interfejs lpg z telefonicznego i masz za niskie napięcie sygnału :| . Możesz też zewrzeć przewody sygnałowe i sprawdzić czy wogóle interfejs działa przy pomocy hyperterminala , poszukaj na elektrodzie , było o tym kilkakrotnie. Ale raczej stawiam na to że napiecie jest w granicach 4V to za mało, po prostu nie każdy interfejs sie nadaje.
    Ustaw aby na usb był emulowany port com1, bo tak najpewniej zadziała
    http://grzesiek21.republika.pl/szereg_oprogramowanie.htm#terminale
  • #12 7651227
    djkwlk
    Poziom 11  
    tak właśnie próbuje zrobić z kabla telefonicznego ;) miałem ostatnio taki i działało wszystko cacy, ale nagle nie wiadomo dlaczego przestało działać. No to pomyślałem ze spaliłem interfejs w jakiś sposób...teraz kupiłem drugi kabel i też nie działa.
    1) Co do tego hyperterminala to coś nie działa. Wyskakuje takie okienko (załącznik). Co z tym zrobić?
    2) Jak sprawdzam przesył informacji to muszę mieć podłączoną masę do komputera gazowego, czy zostawiam ją nie podłączoną?
    3) Czym się różni pl-2303 (0415H) od pl-2303hx (04203A)?
    Załączniki:
    • Schemat wyjść i oznaczenia pinów wtyczki sterownika STAG 300 – gdzie znaleźć? hyperterminal.JPG (38.86 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #13 7652292
    manio123
    Poziom 34  
    okienko mówi żebyś sprawdził ustawienia portu com1 , a ustawiłeś w systemie tak że USB to port com1? Wyłącz w konfiguracji com1 kontrolę przepływu. Interfejsu do niczego nie podłączaj , tylko zewrzyj kableki sygnałowe , jeśli interfejs jest sprawny będziesz miał echo w okienku terminala po zagadaniu z klawiatury do portu jaki emuluje usb. Jarzysz oczym napisałem ?
  • REKLAMA
  • #14 7652615
    djkwlk
    Poziom 11  
    Mam wszystko tak jak mówisz, a i tak mi wyskakuje ten komunikat :/ sprawdziłem prądy na kabelkach i pomiędzy masą a białym jest 3,22V a pomiędzy masą a niebieskim jest 0V. Czy to są prawidłowe napięcia?
  • #15 7652627
    manio123
    Poziom 34  
    prawidłowe , ale ze sterownikiem lpg nie zadziała, za niski poziom TTL, trzeba inny interfejs.
  • #16 7652699
    djkwlk
    Poziom 11  
    aha...dodam jeszcze, że takie napięcia idą z laptopa. Ze stacjonarnego idzie 4,3V. Czy na tym prądzie pójdzie?

Czy da się jakoś zwiększyć te napięcie na USB?

Co do "3) Czym się różni pl-2303 (0415H) od pl-2303hx (04203A)?"
    Jeden kabel był na hx drugi na zwykłym. Poza tym wszystko jednakowo zbudowane. Czy to może być tego wina?

Jakie powinno być napięcie, żeby zadziałało?
  • #17 7654968
    manio123
    Poziom 34  
    pl2303 emuluje rs232 a to inny standard napięciowy niz interfejs lpg . Praktyka wskazuje jednak że nie wiedzieć czemu jeśli taki interfejs generuje stan wysoki na poziomie 5V to jakoś się to komunikuje choc nie powinno, choc transmisja jest niestabilna i lubi sie zrywac bo to nadal standard napięciowy rs232 a w interfejsie lpg ligiczne "0" to 0V i temu słuzy konwerter napięciowy max232
    Widocznie Twoje interfejsy mimo że wykoananie na tym samym czupie , pracują na różnych napięciach. Najlpeiej do takiego interfejsu dorobuć konwerter na czipie max232. Poczytaj , a dowiesz się więcej :
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1431003.html
  • #18 7662527
    djkwlk
    Poziom 11  
    podłączyłem do stacjonarnego i działa :)
    Dlaczego, w ogóle w laptopach jest mniejsze napięcie na USB niż w stacjonarnych? :|
    Czy da się zwiększyć jakoś napięcie wychodzące z USB (jakiś program, sterownik itp.) czy jedynym wyjściem jest tylko ten konwerter?
  • #19 8322262
    marwooj
    Poziom 11  
    Ocena: 15
    manio123 napisał:
    pl2303 emuluje rs232 a to inny standard napięciowy niz interfejs lpg .

Czyli jeśli mam kabelek pl2303 do usb to przed tym powinienem jeszcze zastosować max'a?

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu wyjść i oznaczeń pinów wtyczki sterownika LPG STAG 300 oraz problemów z podłączeniem interfejsu USB do tego sterownika. Użytkownicy potwierdzają, że plus i minus to skrajne piny, a linia sygnałowa znajduje się na pinach środkowych. W przypadku interfejsu USB do STAG 300 plus jest zasilany z komputera, masa to czarny przewód, a pozostałe kable to sygnałowe. Podłączanie bezpośrednio plusa USB do sterownika może spowodować uszkodzenie interfejsu. Próby wykonania interfejsu z kabla telefonicznego często kończą się niepowodzeniem z powodu zbyt niskiego napięcia sygnałowego (około 3-4 V), które jest niewystarczające do poprawnej komunikacji TTL ze sterownikiem LPG. Różnice w napięciu USB między laptopami a komputerami stacjonarnymi wpływają na działanie interfejsu. Zalecane jest stosowanie konwertera napięciowego MAX232, który dostosowuje poziomy sygnałów RS232 do standardu TTL wymaganego przez sterownik LPG. Wskazano również na konieczność konfiguracji portu COM emulowanego przez USB (np. COM1) bez kontroli przepływu, aby umożliwić komunikację przez terminal (np. HyperTerminal). Różnice między układami PL-2303 a PL-2303HX mogą wpływać na stabilność transmisji, ale głównym problemem jest brak konwersji poziomów napięć. Podsumowując, do poprawnego podłączenia STAG 300 przez USB potrzebny jest interfejs z konwerterem MAX232 oraz prawidłowe oznaczenie i podłączenie pinów wtyczki sterownika.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA