logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy pamięć 24C04 powinna wytrzymać 100k zapisów i odczytów?

Rubik 13 Lut 2004 11:51 4089 6
REKLAMA
  • #1 503607
    Rubik
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Witam
    Zbudowałem układ gdzie procek (2051) się bardzo często odwołuje do pamięci 24C04. Problem polega na tym że pamięć nie wytrzymała 100k zapisów, a po zmianach w programie gdzie liczba zapisów radykalnie spadła druga kostka nie wytrzymała 100k odczytów. Czy ja mam felerne układy czy nie jest prawdą że z pamięci I2C można czytać do woli?? Pozdrawiam RUBIK
    PS
    Objaw taki że nie ważne co zapisze to odczyta FF z uszkodzonej komórki a jak juz uszkadzanie ruszy to felernych komórek przybywa lawinowo.
  • REKLAMA
  • #2 503706
    diag
    Poziom 29  
    Ocena: 209
    Jakiego producenta nasz 24c04?
  • REKLAMA
  • #3 503845
    Rubik
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Te dwie kości które padły to ATMEL, teraz testuję ST i na razie pracuje (od niedawna).
  • #4 504540
    olekewaagata
    Poziom 25  
    Ocena: 28
    Jesli tyle piszesz do eeprom-u to zamien 24c04 na pcf8583 (zegar)
    możesz nie lutowac kwarcu i tez bedzie chodził a do podtrzymania
    danych zastosuj 3V płaska pastylkę. Będziesz mógł pisać do woli.
  • REKLAMA
  • #5 504591
    W.K
    Poziom 15  
    Rubik napisał:
    Czy ja mam felerne układy czy nie jest prawdą że z pamięci I2C można czytać do woli?? Pozdrawiam RUBIK

Według noty 24c04 ATMEL ma ograniczoną liczbę cykli zapisu(kasowania)
    do 1miliona.Ilośc cykli odczytu jest jak rozumiem nieograniczona.Jeżeli u Ciebie nastąpiło uszkodzenie po 100k(100000 cykli?) zapisu to i tak za szybko.Zastosowałem pamięć eeprom(24C64) do przechowywania programu technologicznego w obrabiarkach sterowanych numerycznie(NUMS-taki zabytek z ubiegłego wieku).Pracują one ponad rok na trzy zmiany(około 400 powtórzeń programu na zmianę)co przy 5-cio dniowym tygodniu pracy daje 288000 odczytów w ciągu roku(zapis około 1 raz na tydzień) i nie mam z nimi problemu.Eepromy nie nadają się do zadań gdzie występuje częsty zapis . Nie napisałeś po jakim czasie nastąpiło uszkodzenie pamięci.Zastąpienie przez zegar PCF8583 może być niemożliwe gdyż posiada on 256 bajtów RAM a 24C04 to 512 bajtów eeprom.
    Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #6 504607
    bolek
    Poziom 35  
    Ocena: 299
    a ile bajtów trzeba zapisać? bo jesli np jeden to...
    tak jak radzi eBonifacy można za każdym razem zapisywac pod inny (kolejny) adres, w ten sposób żywotność eeproma powinna sie radykalnie zwiekszyć
  • #7 504786
    euromatic
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    Testowaliśmy kiedyś pamięci Atmela i sypały się po 1/3 swych możliwości. ( alarmy samochodowe ze zmiennym kodem)
    Pamięci Microchipa wytrzymywały ponad milion zapisów, (sprawdzone)
    Zmień więc producenta.

Podsumowanie tematu

✨ Pamięć EEPROM 24C04, szczególnie produkcji ATMEL, wykazała uszkodzenia po około 100 tysiącach cykli zapisu, co jest znacznie poniżej deklarowanej przez producenta wytrzymałości około 1 miliona cykli zapisu. Uszkodzenie objawia się odczytem wartości 0xFF z uszkodzonych komórek, a liczba takich komórek rośnie lawinowo. W przypadku odczytów, które teoretycznie są nieograniczone, również zaobserwowano uszkodzenia po 100 tysiącach cykli, co budzi wątpliwości co do trwałości tych układów. Zalecane jest rozważenie zmiany producenta pamięci na bardziej wytrzymałe, np. Microchip, które według testów wytrzymują ponad milion cykli zapisu. Alternatywnie można zastosować układ PCF8583 z zegarem czasu rzeczywistego, który posiada pamięć RAM do podtrzymania danych i pozwala na częste zapisy bez zużycia EEPROM, jednak ma mniejszą pojemność (256 bajtów RAM vs 512 bajtów EEPROM w 24C04). Dodatkowo, aby zwiększyć żywotność EEPROM, można stosować technikę zapisu danych pod kolejne adresy, co rozkłada zużycie pamięci. EEPROM nie nadaje się do aplikacji z bardzo częstym zapisem, a czas do uszkodzenia zależy od intensywności operacji zapisu i odczytu oraz jakości układu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA