logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

C# - Jakie kursy i materiały wybrać na start?

30 Cze 2008 23:42 3967 7
REKLAMA
  • #1 5301283
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 5301461
    Biegal
    Poziom 14  
    Ocena: 2
    Zależy jakie są Twoje doświadczenia z programowaniem. Jeżeli miałeś do czynienia wcześniej z C++ i Javą, to myśle że spokojnie wystarczy przejrzenie jakiegoś kursu w necie (coś jest nawet tu: Link), a dalej tylko głowa pełna pomysłów, zapał do ich realizowania i szukanie w sieci rozwiązań na konkretne problemy.

Książek jest w tej chwili od groma, ale niestety nie jestem w stanie nic Ci polecic.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #3 5301997
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #5 5307319
    Makpro1985
    Poziom 10  
    No cóż ja bym raczej radził C++ ale jak chcesz C# to polecam Link
    A jeśli się zdecydujesz na C++ to polecam (nie mam linka więc podaje nazwę) C++Dla programistów gier Michael J. Dickheiser. I C++ Ćwiczenia praktyczne Andrzej Stasiewicz. Pozdrawiam i życzę Wam miłego czytania i użytkowania forum.
  • #6 5311195
    m3
    Poziom 12  
    C# to dobry pomysł, bo zapotrzebowanie na osoby programujące w tym języku jest duże. A poza tym dosyć łatwo można się go nauczyć. C++ jest ciężkim językiem i żeby dobrze w nim pisać programy, trzeba wiele pracy, trzeba napisać wiele projektów... Ja poleciłbym Ci zacząć jednak od C++, nabierzesz dzięki temu odpowiednich nawyków programistycznych. Jest to potrzebne przy późniejszym programowaniu w C#. C# ukrywa niektóre rzeczy przed programistą, człowiek jest nieświadomy popełnianych błędów..., programy stają się wówczas nieefektywne.... szczególnie chodzi mi tutaj o obsługę pamięci.

Co do środowiska polecam Ci Visual Studio 2008. Jeśli studiujesz a Twoja uczelnia należy do programu MSDNAA microsoftu, to możesz z ich strony ściągnąć sobie oprogramowanie (zajmuje ponad 3 giga ;] ). Piszę się w nim wyjątkowo przyjemnie :)
  • #7 5312773
    x3r
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    Polecam "Język C# i platforma .NET" Andrew Troelsena. Moim zdaniem świetna książka, warta swojej ceny.

pozdrawiam
  • #8 5316072
    lord_dagoth
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    Makpro1985 napisał:

A jeśli się zdecydujesz na C++ to polecam (nie mam linka więc podaje nazwę) C++Dla programistów gier Michael J. Dickheiser. I C++ Ćwiczenia praktyczne Andrzej Stasiewicz. Pozdrawiam i życzę Wam miłego czytania i użytkowania forum.

Hoho... C++ dla programistów gier na początek? Nigdy w życiu! Przecież to jest lektura dla zaawansowanych programistów. Mam tę książkę, i zdecydowanie ciężko się ją czyta nie mając conajmniej ZAAWANSOWANEJ wiedzy z C++. Niektóre rozdziały są tam poświęcone implementacji mechanizmów dziedziczenia itp.

Jeżeli kolega nie zabiera się za pisanie poważnych aplikacji biznesowych bądź gier, gdzie wydajność ma kluczowe znaczenie, to nie porzebuje czytać tej książki, gdyż w niej skupili się na osiąganiu bardzo dużej wydajności. Po każdym podrozdziale pojawia się rozdział analiza kosztowa, gdzie przedstawiają wady i zaledy związane z wydajnością danego mechanizmu czy algorytmu.

LEKTURA ZDECYDOWANIE NIE DLA POCZĄTKUJĄCYCH!

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru kursów i materiałów do nauki języka C# dla początkującego programisty. Wskazano, że wybór zależy od wcześniejszego doświadczenia programistycznego – osoby znające C++ i Javę mogą zacząć od kursów online, natomiast początkujący powinni rozważyć naukę podstaw programowania. Polecano książkę "Język C# i platforma .NET" Andrew Troelsena jako wartościowy materiał. Zwrócono uwagę, że C# jest stosunkowo łatwy do nauki i ma duże zapotrzebowanie na rynku pracy, a do programowania w tym języku rekomendowane jest środowisko Visual Studio 2008, dostępne m.in. przez program MSDNAA dla studentów. Dyskusja poruszała także temat nauki C++ jako fundamentu programistycznego, jednak podkreślono, że zaawansowane książki o C++ (np. "C++ dla programistów gier" Michaela J. Dickheisera) nie są odpowiednie dla początkujących ze względu na złożoność i skupienie na optymalizacji wydajności. Wskazano, że C# ukrywa niektóre mechanizmy, co może prowadzić do nieświadomych błędów, zwłaszcza w zarządzaniu pamięcią, dlatego podstawy C++ mogą być pomocne.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA