logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy C++, C# i .NET to dobry wybór na start nauki programowania?

marcin13p 01 Lip 2007 14:52 9462 56
Najlepsze odpowiedzi LABEL_AI_GENERATED

Czy warto zaczynać naukę programowania od C++, a potem przejść do C# i .NET, jeśli chcę tworzyć programy pod Windows?

Na start najlepiej zacząć od C++, bo daje solidne podstawy składni i programowania obiektowego, a dopiero potem przechodzić do C#/.NET, zwłaszcza jeśli celem są aplikacje okienkowe pod Windows [#4038579][#4043969] C# jest jednym z języków platformy .NET, więc najpierw warto zrozumieć sam .NET; to wygodne środowisko z gotowymi mechanizmami, ale działa sensownie głównie w świecie Windows i wymaga .NET Framework [#4043969][#4039760][#4039969] Nie ma jednego „najlepszego” języka — wybiera się go pod konkretny problem; do programów wydajnych częściej poleca się C/C++, a do zwykłych aplikacji użytkowych C# też się sprawdza [#4038579][#4041057] WinAPI nie jest obowiązkowe do nauki C#, ale warto znać podstawy mechanizmów Windows; w C++ przydadzą się później biblioteki i narzędzia takie jak WinAPI, MFC, DirectX czy WinSock, zależnie od tego, co chcesz robić [#4045369][#4041057] W przypadku Visty forumowicze wskazywali, że jądro i mechanizmy systemowe były robione w asemblerze i C, a warstwa widoczna dla użytkownika była implementowana m.in. w C++ i technologiach .NET [#4038579]
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
  • #1 4038383
    marcin13p
    Poziom 11  
    Witam

Zaczynam z programowaniem.

Objąłem sobie taką drogę do nauki programowania:
    -C++
    -C#
    - .NET

Proszę o komentarze.

Ps: Zadam te pytania no bo muszę!

1. Jaki język aktualnie najpopularniejszy? Jaki najlepszy? Jaki najbardziej przyszłościowy?

2. Jakich wy używacie?

3. A w jakich językach zrobili Viste? Tak ciekawy jestem.
  • Pomocny post
    #3 4038579
    x3r
    Poziom 18  
    Ocena: 2
    Jak wspomniał poprzednik takie tematy były juz rozstrzygane na forum więc na przyszłość używaj funkcji szukaj. A co do tematu to na Twoim miejscu porzuciłbym plan nauki Pascala i Delphi. Według mnie stwierdzenie że są to języki łatwiejsze niż C czy C++ jest troche błędne. Skłądnia jest na tym samym poziomie skomplikowania. Na Twoim miejscu zacząłbym od C++. Jak poznasz składnie poducz się troche z mechanizmów obiektowych oferowanych przez ten język. Jak się z nim obędziesz to przeskocz do C# jest to język na pewno przyszłościowy. Co do asemblera...w obecnych czasach programów użytkowych raczej nie wraca się do tego języka (chyba że chcesz programować niskosystemowo) Odpowiadając na pozostałe pytania:

Nie ma języków lepszych są te które lepiej rozwiążą aktualnie roważane problemy.

W czym napisano Vistę...zapewno zarówno w asmie jak i c jeśli chodzi o samo jądro i mechanizmy rządzące systemem. To co widzisz zapewne imprementowane było w cpp badź językach platformy .NET

pozdrawiam
  • Pomocny post
    #4 4038865
    marek_Łódź
    Poziom 36  
    Ocena: 66
    x3r napisał:
    W czym napisano Vistę...zapewno zarówno w asmie jak i c jeśli chodzi o samo jądro i mechanizmy rządzące systemem. To co widzisz zapewne imprementowane było w cpp badź językach platformy .NET
    pewnie w c# lub w czymś w podobie
  • #5 4038984
    marcin13p
    Poziom 11  
    Czytając temat który do którego podesłał link marek_Łódź: (daje "pomógł")
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic719121.html
    doszedłem do wniosku iż zacznę od serii języków C.
    Tylko teraz pytanie od czego zacząć C czy C++ potem zrobię przesiadkę na C# i poduczę sie Asemblera.

Z czego wy się uczyliście C/C++/C#?
    Jaka literatura?
    Jakie poradniki?
    (wiem google nie boli ale może macie jakieś sprawdzone kursy)
  • #7 4039166
    marcin13p
    Poziom 11  
    Jeszcze jedno pytanie:
    Którą wersje kompilatora Dev-C++ wybrać?
    4 czy 5 (przy 5 stoi wyraz beta co chyba oznacza że jest w facie testów i to mnie zraża)
  • Pomocny post
    #8 4039170
    Freeradio
    Poziom 15  
    Ocena: 4
    Hmm, tak się przyglądam waszym wypowiedziom...
    -> marcin13p
    Ustaliłeś mniej więcej co chciałbyś programować/pisać? Gry, programy, biblioteki, systemy operacyjne... ?

Ja sam zaczynałem programować od C. Jednak, jeśli planujesz uczyć się tego języka, to zrób od razu krok wyżej do C++ tak jak napisał x3r.
    Fakt że C jest najbliższy swojemu następcy, to ma on jednak specyficzne konstrukcje które mi sprawiały problem z przejściem na C++.

Jeśli planujesz pisać programy które będą musiały być bardzo wydajne, to tutaj sprawdzi się jednak przede wszystkim C i C++.

Nie zaszkodzi, jeśli poznasz ASM.

Od C# trzymałbym się z daleka. Jest to nowy język, pozwala łatwo i szybko stworzyć aplikacje okienkowe. Jednak nie sugeruj sie tym, tylko rób co uważasz :P

x3r napisał:
    Nie ma języków lepszych są te które lepiej rozwiążą aktualnie roważane problemy.

Dokładnie... no z wyjątkiem kilku ;)

A co do literatury, to po prostu idziesz do księgarni, i szukasz tego co Ci najbardziej odpowiada..
  • #9 4039760
    x3r
    Poziom 18  
    Freeradio napisał:

Od C# trzymałbym się z daleka. Jest to nowy język, pozwala łatwo i szybko stworzyć aplikacje okienkowe. Jednak nie sugeruj sie tym, tylko rób co uważasz :P

Jakie znasz wady C# i w związku z tym .NET-a? Według mnie C# i cały .NET to świetna sprawa jeśli chodzi o aplikacje użytkowe pod win (bo to przecież produkt Microsoftu). W zasadzie masz cały framework który oferuje Ci mechanizmy dobrze zaimplementowane przez co nie musisz "wyważać otwartych drzwi".

pozdrawiam
  • #10 4039969
    krzychoocpp
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 58
    Wady C# i .NET jak dla mnie:
    - Produkt własnościowy Microsoftu,
    - Konieczność instalacji dodatkowego oprogramowania (.NET framework),
    - Powolnośc działania i większe zużycie pamięci.
    - Rozwiązanie jednoplatformowe. O ile Java ma sens, bo jeden program uruchomi się "wszędzie" to w .NET nie istnieje ten argument. Owszem, istnieje otwarty odpowiednik .NET - mono, ale nie jest pełnym odpowiednikiem .NET, więc aplikacje .NET uruchomimy w 100% bez problemów tylko pod Windows.

A zamiast tego niepewnego wytworu polecam Qt. Biblioteka C++ do tworzenia aplikacji. Jeden kod, który kompiluje się na Windowsie, Linuksie, Macu, BSD i innych Uniksach. O bardziej egzotycznych platformach nie wspominam. Program w Qt zadziała tak samo dobrze pod Win95 i pod Vistą, eliminiując potrzeby omijania problemów WinAPI. Biblioteka ma ogromne możliwości - może tym razem przykłady co potrafi graficznie: http://labs.trolltech.com/page/Graphics/Examples/Examples2 i jest bardzo prosta w użyciu (według mnie prostsza niż .NET). Qt licencjonowane jest m.in. na GPL.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #11 4040134
    lord_dagoth
    Poziom 25  
    Ocena: 6
    No cóż... więc tak jak poprzednicy wspomnieli, ja na twoim miejscu również zaniechałbym nauki Pascala i Delphi (a raczej Object Pascala ;)).

Tak samo nie warto rozpoczynać nauki od C... od razu zakup podręcznik do C++, osobiście polecam Szkoła Programowania Język C++, doskonała książka, zawiera przejrzyście napisane lekcje, wspomagane łatwymi do zrozumienia listinagami oraz zadania utrwalające wiedze po każdym rozdziale.

Znając C++, możesz następnie przejść do bardziej wyspecjalizowanych języków/bibliotek, ale to wszystko zależy od tego, do czego głównie planujesz używać umiejętności programowania... czy jest to pisanie wieloplatformowych programów? A może przeznaczonych dla konkretnego API? Czy mają to być gry komputerowe, czy może programy sterujące mikrokontrolerem? A może jakieś zaawansowane aplikacje internetowe?

Ale jeżeli poznasz dobrze C++ i ogólne zasady dotyczące programowania zorientowanego obiektowo, to wszędzie już będzie "blisko" ;) (no może za wyjątkiem Asemblera :P)
  • #12 4040672
    Freeradio
    Poziom 15  
    -> marcin13p
    To jest tylko wersja środowiska.
    Starsza wersja miała kilka bibliotek więcej ( m. in sławne conio.h - kolory tekstu konsoli itp ). W nowszej to okroili. Jednak obydwie wersje maja czasami swoje złe dni.
    Osobiście poleciłbym nowszą 5.0...

-> x3r
    Krzysztof wymienił te wady o które mi chodziło :P Jeśli ktoś planuje być twórcą windowsowych aplikacji, to C# jest tutaj w sam raz..., jeśli ktoś oczekuje od języka czegoś więcej, to C# się nie sprawdzi.

Pozdrawiam
  • #13 4040975
    marcin13p
    Poziom 11  
    Dobrze zorbie tak:
    omijam Pascala i zaczynam od razu od C++.
    A może odrazy C# (a może to za głęboka woda?)

Zależy mi na programowaniu pod Windows gdyż jestem jego zwolennikiem i ta platforma jest aktualnie najpopularniejsza! (możecie się z tym nie zgadzać, no ale np. większość gier wychodzi pod Windows).

I czy w C++ robi się tylko brzydkie programy dosowe?? czy można w nim napisać jakieś programy z ładniejszym vizainem? Np: coś w stylu Gadu-Gadu. Albo taki winamp? A może nawet gry?
    Po prostu nie chce wy moje przyszłe arcydzieła były jak DOS.

I jak będę chciał programować w C# to wypadało by znać .NET?
    I Asemblera by sie wtedy już nie opłacało?
  • #14 4041057
    lord_dagoth
    Poziom 25  
    noooo... wiesz... programy konsolowe (czy jak ty to nazywasz dosowe ;)), to tylko początek, żebyś mógł zrozumieć wszystkie mechanizmy rządzące tym językiem oraz programowanie obiektowym. Kiedy je poznasz, przejdziesz to pisania programów Windowsowych (czyli właśnie a'la gg, czy inne). Wtedy już będziesz musiał zakupić książkę najlepiej dedykowaną pod jakieś IDE, jak np Visual Studio 2005 (jest wersja darmowa dla hobbystów i studentów, do zastosowań niekomercyjnych, do ściągnięcia ze strony Microsoftu). Jeżeli o to Ci chodziło, to tam właśnie tworzysz metodą drag and drop menu oraz okna programu, a następnie oprogramowywujesz funkcje obsługujące odpowiednie zdarzenia. A do napisania takowego komunikator przydałoby się znać jakiś silnik sieciowy, bądź napisać własny (na np. na WinSock, ale znajomość wyspecjalizowanych bibliotek to już troche odległa przyszłość ;)).

Ja osobiście uważam, że C# nie jest dobrym wyborem na początek, radze zacząć od samego C++.

A propo gier, to miażdżąca większość jet właśnie napisana w C++, korzystając z odpowiednich bibliotek graficznych, typu DirectX czy OpenGL.

A jeżeli chodzi o Assemblera, to już zależy co chcesz robić. Jeżeli programować mikrokontrolery, to możesz się go nauczyć, ale w przeciwnym wypadku, to raczej nie jest to konieczne. Oczywiście pisząc kod w C++ możesz używać tak zwanych wstawek asemblerowych, czyli jakby takich podprogramików napisanych w asemblerze, które wywołuje twój główny program. Są one znacznie szybsze niż zwykły kod napisany w C++, ale raczej nie będziesz musiał ich nigdy używać, gdyż w przypadku większości amatorskich programów bądź gier, kod w C++ bez wstawek jest wystarczająco szybki.
  • #15 4041111
    marcin13p
    Poziom 11  
    Czyli co chłopaki?
    1. uczyć się C++
    2. potem przesiadka na C#
    3. i nauka .NET

PS: Czy można ustawić Windowsie żebym nie mógł wstawiać ć, ś, ą, ę, ż, ź?
    (polskich znaków)?
  • #16 4041647
    kordan11
    Poziom 18  
    Ocena: 10
    marcin13p napisał:

PS: Czy można ustawić Windowsie żebym nie mógł wstawiać ć, ś, ą, ę, ż, ź?
    (polskich znaków)?

Zmień język klawiatury na angielski i masz problem z głowy.
  • #17 4041692
    Freeradio
    Poziom 15  
    marcin13p napisał:
    Czyli co chłopaki?
    1. uczyć się C++
    3. i nauka .NET

Jestem za... :D:P
  • #18 4042558
    x3r
    Poziom 18  
    Przepraszam że będe się czepiał ale musze napisac kilka rzeczy :)

krzychoocpp napisał:

- Produkt własnościowy Microsoftu

No i? i tak jest darmowy :)

krzychoocpp napisał:

- Konieczność instalacji dodatkowego oprogramowania (.NET framework)

No cóz cena za dużą funkcjonalność. Zresztą to nie tylko cecha .NET-a.

krzychoocpp napisał:

- Powolnośc działania i większe zużycie pamięci

Jak narazie nie zanotowałem jakiś większych zmian co do prędkości działania ale co do zużycia pamiecia to rzeczywiście troche rośnie.

krzychoocpp napisał:

- Rozwiązanie jednoplatformowe. O ile Java ma sens, bo jeden program uruchomi się "wszędzie" to w .NET nie istnieje ten argument. Owszem, istnieje otwarty odpowiednik .NET - mono, ale nie jest pełnym odpowiednikiem .NET, więc aplikacje .NET uruchomimy w 100% bez problemów tylko pod Windows.

Masz rację .NET smiga poprawnie jedynie na windowsach. Ale czego się spodziewałeś po produkcie MS? :) ja tego akurat nie uważam za aż tak wielką wadę. Chce programowac pod inne systemy? to używam narzędzi najlepiej współpracujących z tym systemem.

Co do tematu nauki programowania to zamień kolejnością punkty 2 i 3 :)

pozdrawiam
  • #19 4042762
    krzychoocpp
    Ocena: 58
    Ja też muszę napisać kilka rzeczy, ale nie chcę flamewar, więc proponuję żeby to była ostatnia wiadomość .NET vs reszta świata ;)
    x3r napisał:
    No i? i tak jest darmowy :)

MSHTML, ActiveX - też "były darmowe". Jak się skończyło - wszyscy wiemy. Silverlight (w dodatku powiązany z .NET) to również taki nowy pomysł, z tym że to właśnie wyważanie otwartych drzwi - już dawno powstało SVG. Rozwiązania własnościowe nie są dobre - czasami zdarzają się wyjątki, ale M$ tworzy wyjątkowo ograniczone produkty.
    x3r napisał:
    No cóz cena za dużą funkcjonalność. Zresztą to nie tylko cecha .NET-a.

.NET to "nakładka" na problemy WinAPI, z tym że ułatwia nieco programowanie, więc nie ma specjalnie dodatkowej funkcjonalności. Ale takie rozwiązanie jest konieczne, ponieważ ta sama aplikacja .NET zadziała w Win64 i Win32 - jest to niewątpliwie zaletą, skopiowaną z Javy - ale jeśli ktoś chce dobrej binarnej kompatybilności - raczej lepiej wybrać Javę.

C# i .NET warto znać - z czystej ciekawości, a i kiedyś może się przydać, ale do łatwego tworzenia porządnych programów wciąż polecam Qt. Zlinkujesz statycznie i nie ma potrzeby instalowania niczego dodatkowego aby taki program uruchomić. Wieloplatformowość to bonus którego nie trzeba (ale można) wykorzystać. Warto tez żebyś poznał Javę i jej możliwości.

Pozdrawiam, Krzysztof.
  • #20 4042939
    lord_dagoth
    Poziom 25  
    marcin13p napisał:
    Czyli co chłopaki?
    1. uczyć się C++
    3. i nauka .NET

Cóż... ten ptk z nauką C++ to nie jest tak łatwo ;)

Wiąże się z tym nauka "czystego" C++, następnie nauka WinApi, to też jest niemało roboty.

Chociaż teraz to już sam nie wiem, do czego właściwie chcesz stosować umiejętność pisania programów... bo może się okazać, że naukę C# mógłbyś sobie kompletnie darować, skupiając się na jakiś bardziej wyspecjalizowanych bibliotekach C++, jak np DirectX czy WinSoc.

Łatwiej byłoby nam Ci pomóc, gdybyś jednak sprecyzował, do czego tę cudowną umiejętność chcesz stosować w przyszłości ;)
  • #21 4043119
    x3r
    Poziom 18  
    Oki krzychoocpp ani słowa więcej w tym topicu o dotnecie (chociaż mógłbym sie troszke kłócić) ;) a co do topicu i wypowiedzi poprzednika...istotnie nauka składni to nie wszystko. Ale jak narazie zaznajom się dobrze ze składnią i mechanizmami obiektowymi bo bez tego dalej ani rusz. Jak zachce Ci sie pisania czegoś ambitniejszego to wtedy znajdziesz odpowiednie narzędzia i zaznajomisz się z nimi.

pozdrawiam
  • #22 4043193
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 619
    IMHO nie powinieneś zaczynać od Pascala czy C++ tylko od któregoś z nowoczesnych języków dynamicznych - Pythona albo Rubby. Gdy już poznasz dzięki nim co to algorytmy, obiektowość, GUI itd. dojdziesz do punktu gdy będziesz mógł swobodnie przesiadać się na inne języki tam gdzie będzie to potrzebne. Na C++ gdy krytyczna będzie szybkość działania (gry, obliczenia numeryczne, sterownik sprzętowy itp.). Na Javę gdy dostaniesz zlecenie z J2EE. Na Javascript gdy będziesz pisał kod dla przeglądarki itd. Całą resztę i tak zrobisz np. w Pythonie. Języki dynamiczne pozwalają ci się skupić na istocie problemu a nie wskaźnikach, deklaracjach itd. W efekcie kod jest nawet kilkukrotnie któtszy, bibliotek standardowych multum a szybkość działania w większości aplikacji podobna.
  • #23 4043234
    Minner
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    To może niech w ogóle od LogoKomeniusza zacznie albo schematów bloczkowych na kartce papieru ;)
  • #24 4043252
    lord_dagoth
    Poziom 25  
    łooooo, nieeeeeee, nigdy w życiu bym Pythona nie polecił na początek, już wielokrotnie zabierałem się za naukę jego, ale wszystko spełzło na niczym (cóż, możliwe że to przez moje nastawienie do tego języka, no i może troche przez lenistwo :P).

Ucząc się C++ pozna wszystkie podstawy, rządzące językami strukturalnymi i obiektowymi, podstawowe pętle, mechanizmy dziedziczenia itp itd, nawet niektóre proste algorytmy, jak stosy, listy itd. (wszystko z książki Szkoła Programowania Język C++ ;)).

Mając tak mocno ugruntowane podstawy nietrudno będzie mu się przerzucić na inny język, w którym będzie musiał poznać tylko nową składnie, i może jakiś jeden czy dwa nowe mechanizmy (podaje tak orientacyjnie, to wszystko i tak zależy od języka na jaki się przerzuci :P).

Ale jeżeli kolega nie ma żadnego pojęcia o programowaniu, to Pythona na sam początek z całego serca odradzam...
  • #25 4043445
    tzok
    Ocena: 6549
    Nie mogę się zgodzić, z "odpuszczeniem" sobie Pascala... Delphi to chyba najwygodniejsze środowisko do tworzenia aplikacji biznesowych i bazodanowych. C# to odpowiedź Microsoftu na Jave - język wygodny o sporych możliwościach ale mało wydajny. Na pewno łatwiej się programuje w C# niż w C++.
    C++ to najtrudniejszy i zarazem najszybszy i dający największe możliwości z powszechnie stosowanych języków.
    Ucząc sie C++ warto pamiętać o zapoznaniu się z MFC i WinAPI.
    Assembler - w zasadzie zapomniany, stosowany raczej do programowania mikrokontrolerów. Wymaga sporej wiedzy o architekturze komputera i jednostki centralnej.

Generalnie - można sobie darować Turbo/Borland Pascala ale na początek w sam raz są konsolowe aplikacje w Delphi... ew. można poznać Visual Basic - przyda się przy tworzeniu makr dla pakietu Office.
  • #26 4043469
    lord_dagoth
    Poziom 25  
    no tu się nie zgodze że C++ jest najtrudniejszym językiem... on raczej jest najłatwiejszym.

Wszystko zależy od podręcznika, jaki wpadnie nam w ręce.

A co do MFC oraz WinApi,, to nie przy okazji uczenia się C++, ale już po opanowaniu C++ ;)
  • #27 4043513
    tzok
    Ocena: 6549
    Wskaźniki i pilnowanie obiektów jest całą trudnością C++ w stosunku do C#.
  • #28 4043525
    Minner
    Poziom 19  
    Ocena: 3
    a kto ci każe na początek brać się za wskaźniki i objektówkę? ;)
    Na początek cpp jest w sam raz. Choć wcześniej przydałaby się jakotaka wiedza z informatyki (nie office jak to uczą w szkole i nazywaja to informatyka :| )
  • #29 4043595
    lord_dagoth
    Poziom 25  
    wskaźniki? one są dopiero pomiędzy strukturalną częścią cpp a obiektową, więc prędzej spokojnie się nauczy co to jest zmienna, co to jest pętla, rodzaje pętli, co to jest preprocesor oraz jego podstawowe dyrektywy, typy danych, operacje na nich, co to jest funkcja, wartości zwracane, argumenty funkcji... czyli same podstawy programowania...

A pozatym wskaźniki to nic trudnego, wystarczy tylko zrozumieć ich naturę ;)
  • #30 4043900
    marcin13p
    Poziom 11  
    To znowu Ja!

Myślałem o programowaniu jak na razie hobbistycznym. I tak kiedyś będę się musiał na C++ bądź C# przesiąść!
    Programować będę chciał na WINDOWSA!!!
    I bardzo bym chciał tego C++ no bo ciągnie mnie webmasterka a wiadomo php to taki jakby okrojony C++.

Nie chciałbym programować gier, wlał bym jakieś aplikacje diagnostyczne np: ilość wolnego miejsca RAM na pasku START.
    Albo coś w stylu EQ <-ten pomysł na elektrodzie znalazłem, bardzo ciekawy.

Tu pisze do tej osoby co go wykonywała:
    I co udało się?? Jak tak podrzuć linka to programu jak możesz.

Ps: Czy ten C# i .NET tworzą ze sobą jakiś zgrany duet?
    .Net to środowisko uruchomieniowe? Czyli C# i .NET i było byy spoxik?

Wy to chyba po nocach nie śpicie tylko na forum buszujecie:D

Proszę o linki do dobrych kursów C++

Logokomeniusza kiedyś miałem ale powiedziałem sobie "Co to za lameria" a na informatyce w szkołach jak juz ktos powiedział to nic nie uczą. Powinni ten przedmiot nazwać "Obsługa Windowsa".

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy wyboru języków programowania na start nauki, ze szczególnym uwzględnieniem C++, C# oraz platformy .NET. Zaleca się rozpoczęcie nauki od C++, który pozwala poznać podstawy programowania strukturalnego i obiektowego oraz jest językiem wydajnym i szeroko stosowanym, zwłaszcza w aplikacjach wymagających wysokiej wydajności. Po opanowaniu C++ warto przejść do C#, który jest językiem nowoczesnym, obiektowym i ściśle powiązanym z platformą .NET, ułatwiającym tworzenie aplikacji okienkowych pod Windows. .NET jest środowiskiem uruchomieniowym oferującym bogaty framework, jednak ma wady takie jak własnościowość Microsoftu, konieczność instalacji frameworka, większe zużycie pamięci oraz ograniczenie do platformy Windows (choć istnieje projekt Mono jako otwarty odpowiednik). Wskazano, że programy w C++ mogą mieć zarówno konsolowy, jak i graficzny interfejs użytkownika, a do tworzenia GUI można używać bibliotek takich jak WinAPI, MFC czy Qt. Poruszono też temat wyboru środowiska programistycznego, gdzie polecano Visual Studio (w tym darmową wersję Express) oraz Borland C++ Builder jako bardziej rozbudowane i pomocne dla początkujących, choć Dev-C++ jest prostsze i zajmuje mniej miejsca, ale mniej wspierane i mniej funkcjonalne. Podkreślono znaczenie poznania podstaw programowania i składni języka przed nauką zaawansowanych narzędzi i bibliotek. Wspomniano także o alternatywach dla nauki, takich jak języki dynamiczne (Python, Ruby), które mogą ułatwić zrozumienie algorytmów i obiektowości, ale nie są polecane na sam początek przez wszystkich uczestników dyskusji. Poruszono również kwestie kompatybilności wersji Visual Studio oraz pytania o programowanie pod Windows i tworzenie aplikacji diagnostycznych. W kontekście systemów operacyjnych wspomniano, że jądro Windows Vista napisano głównie w assemblerze i C, a interfejs w C++ i .NET.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA