logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SONY KV-C2921D - Jak ustawić odbiór kanałów S w standardzie D/K?

archeerie 01 Lip 2008 14:19 1151 3
REKLAMA
  • #1 5302332
    archeerie
    Poziom 11  
    Witam wszystkich,

Telewizor jak w temacie, kraj pochodzenia Niemcy, jestem właścicielem tego telewizora od nowości. Mam problem z fonią w tym telewizorze:

jakiś czas temu siadła fonia. Okazało się, że winne były zimne luty na płytce fonii. Przy okazji wywaliłem fonię równoległą, którą "przestrojono" odbiornik na standard D/K (odbiornik obsługiwał wyłącznie B/G). Po wyrzuceniu fonii równoległej z pomocą lutownicy zmusiłem ten telewizor do pracy bądź to w standardzie D/K bądź B/G (hardwearowo aktywowałem odpowiednie MENU). Wszystko byłoby dobrze gdyby nie to, że w naszym pięknym kraju mamy spory bajzel jeśli chodzi o standardy TV. Otóż niestety odbiornik pracując w standardzie D/K nie obsługuje kanałów "S". W B/G mam pełny zakres.

Moje pytanie jest następujące: czy możliwe jest zmuszenie tego odbiornika do pracy na kanałach "S" w standardzie D/K? Moim skromnym zdaniem odbiornik ten jest zaprogramowany tak, że po przełączeniu na D/K po prostu nie daje się stroić w zakresie kanałów "S". Czy można to przeprogramować?

Umiem wejść w tryb S (prog+, prog-, power) ale nic więcej nie potrafię zdziałać.

Przyznam, że próbowałem wymienić głowicę UV816 na UV916E/IEC. Po tym jak nie pomogło doszedłem do wniosku, że albo telewizor nie pozwala na pracę na kanałach "S" przy D/K, albo głowica którą kupiłem na www.north.pl jest taka sama jak UV816 (bez HIPERBAND)
    Chassis to AE-1B

Z góry dziękuję za wszelkie wskazówki, konstruktywną krytykę i pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 5303543
    stanislaw piechucki
    Poziom 36  
    Ocena: 87
    Wroc do wywalonej fonii rownoleglej, to tyle.Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #3 5304029
    archeerie
    Poziom 11  
    stanislaw piechucki napisał:

Dziękuję za odpowiedź, ale właśnie tego chciałbym uniknąć. Takie mam skrzywienie, że nie uznaję półśrodków (no chyba, że nie ma innego wyjścia). Czy ktokolwiek z Was mógłby podzielić się wiedzą nt. nurtujących mnie problemów?
  • #4 5312454
    archeerie
    Poziom 11  
    stanislaw piechucki napisał:

Czy na prawdę nie da sie zrobić niczego innego?

Tak poza tym, to jak to jest z tymi głowicami: UV816 i UV916E/IEC?
REKLAMA