logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Identyfikacja nietypowego wejścia w nowych kolumnach - gdzie kupić końcówki?

Skfaru 03 Lip 2008 13:49 1372 6
REKLAMA
  • #1 5307659
    Skfaru
    Poziom 2  
    Kupiłem nowe kolumny z takim wejściem. Pokazywałem je w sklepie RTV/AGD i w muzycznym, ale nikt nie wie co to za wejście i nikt nie ma żadnych końcówek tego typu.
    Moje pytanie - jak nazywa się to wejście? Gdzie mogę nabyć takie końcówki/przejściówki/kable?

Na zdjęciu wygląda, jakby te 2 wejścia były nie równoległe. W rzeczywistości są równoległe.

• REKLAMA
  • #2 5307687
    adyrian
    Poziom 23  
    Ocena: 34
    To gniazda Speakon- typowe, standardowe złącze w kolumnach estradowych.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 5307755
    Skfaru
    Poziom 2  
    szukałem przejściówek Speakon na minijack'a, jack'a, chinch'e itp. ale znalazłem pojedyncze przejściówki. To znaczy, że mam kupić takie przejściówki x2 na jedną kolumnę?
    Bo nie ogarniam się w temacie :)
  • REKLAMA
  • #4 5307891
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 5307902
    adyrian
    Poziom 23  
    Ocena: 34
    Nie do końca rozumiem o co Ci chodzi. Speakon to złącze głośnikowe, przeznaczone do przenoszenia dużych mocy i nijak się ma do złącz typu chinch. Więc o jaka przelotkę Ci chodzi?
    Złącza są dwa by można było zrealizować połączenie przelotowe do drugiej kolumny. W środku są one ze sobą równolegle połączone.
  • REKLAMA
  • #6 5307954
    Skfaru
    Poziom 2  
    Już się we wszystkim zorientowałem. Kupiłem 2x coś takiego (patrz na zdjęcie). Pytanie - jak to mam zrobić/podłączyć? Bo do starych kolumn mam wejście, że wpinam '+' i '-' i gra. Mam rozdzielić te kabelki na 4 i wpiąć tu? Czy jak?
  • #7 5308244
    Artur k.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1698
    Należy podłączyć przewody do pinów oznaczonych 1+ i 1-
    Pozostałe: 2+ i 2-, będą nie używane.

Przeniosłem z: "Audio Serwis"

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji wyjaśniono, że nietypowe wejścia w nowych kolumnach to standardowe gniazda Speakon, powszechnie stosowane w kolumnach estradowych do przesyłania sygnału o dużej mocy. Kolumny posiadają dwa gniazda Speakon – jedno jako wejście sygnału z końcówki mocy, drugie umożliwia połączenie równoległe do kolejnej kolumny. Do podłączenia kolumny należy użyć przewodów podłączonych do pinów oznaczonych 1+ i 1-, natomiast piny 2+ i 2- pozostają nieużywane. Przejściówki Speakon na inne złącza (minijack, jack, chinch) są dostępne pojedynczo, a do jednej kolumny zwykle wystarczy jedna przejściówka lub odpowiedni kabel z wtykiem Speakon i wtykiem do wzmacniacza. W przypadku starszych kolumn z tradycyjnym podłączeniem plus/minus, przewody należy rozdzielić na cztery przewody i podłączyć zgodnie z oznaczeniami pinów Speakon.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA